Culinaire kruidentuin in Vordenstein
Culinaire kruidentuinIn mei 2014 kreeg de oranjerietuin van Vordenstein er een attractie bij: een kruidentuin van 4.000 m² en algauw toch goed voor 50.000 plantjes. En die mogen er zijn, want het bedrijf Cook & Herb reserveert dit groene goud voor een schare topchefs, zonder de plantenliefhebbers te vergeten.
Directeur Tom Embo van het Agentschap Natuur & Bos is in zijn nopjes met de kruidentuin. “Vordenstein leeft, geurt, voelt, er is een vibe en dat had dit domein nodig. Zo’n prachtige infrastructuur mag niet verkommeren en met de komst van de parkbistro en de kruidentuin van Wim Maes is het plaatje af. Dankzij deze bedrijfjes, de vrijwilligers, Natuurpunt en het Agentschap is er een mooie samenwerking gegroeid die uitnodigt om deze verborgen parel te komen bezoeken”.
Wim Maes van Cook & Herb is zelf ook enthousiast en komt binnenkort zelfs in de oranjerie wonen. “Ik kom al sinds mijn jeugd in Vordenstein en heb hier al veel workshops voor chefs en kruidenliefhebbers gegeven. Maar nu kan ik er vol voor gaan. Met passie en liefde kunnen werken in deze magische tuin, is het beleven van een droom”, aldus Wim Maes, die hofleverancier is van gelauwerde toprestaurants als ’t Zilte, Rascasse, de Jane, de Schone van Boskoop, en het Hof van Cleve. “De chefs zoeken altijd naar nieuwe smaken, nieuwe prikkelingen, nieuwe kleuren en vormen”, weet Wim Maes. “Ik probeer voor hen een collectie uit te bouwen, en dat op een ambachtelijke en zelfs biologische teeltwijze. Zij kunnen maar top leveren als ik hen topkwaliteit kan aanbieden en dat kan alleen op een kleinschalige wijze. Met mijn handen wroeten in deze grond. Eerlijk? Ik vrees dat ik met deze tuin ga versmelten, dit is voor mij echt thuiskomen”.
Het enthousiasme wordt gedeeld door de topchefs. De zilte tuin wordt gepatroneerd door Sergio Herman (The Jane), de kruidentuin door Peter Goosens (Hof van Cleve) en de historische (kolen)tuin door Wouter Keersmaekers (Schone van Boskoop). Sergio Herman weet de inspanningen van Wim Maes wel te waarderen: “Kruiden zijn de finishing touch voor ons, chefs. Ze maken het gerecht top qua smaak, qua uitzicht en presentatie. Ik hou van de leefwereld van mensen als Wim Maes die dag en nacht werken om een topproduct bij ons af te leveren. Een spannende samenwerking is dat, met steeds nieuwe ontdekkingen voor mij en mijn gasten”.
Kom alles over de culinaire tuin te weten in het juninummer van Fence.
Kijken mag, aankomen niet
Blijft de tuin toegankelijk voor alle bezoekers? Wim Maes heeft toch die intentie: “Zeker, de mensen mogen hier rondwandelen, ruiken, kijken en ideetjes opdoen. Ik wil mijn passie zeker overdragen, ik wil niet alleen de chefs prikkelen, maar ook tuinliefhebbers. Ze laten stelen met de ogen. Maar plukken mag natuurlijk niet”, knipoogt Wim Maes. “Wie toch wil proeven kan zeker terecht op één van de workshops die we hier zullen organiseren. Chefs en hobbykoks zijn dus evenals wandelaars meer dan welkom”.
<<<kader>>>
Vordenstein, een buitenbeentje
Het domein Park Vordenstein van 110 ha is in eigendom van het Agentschap Natuur & Bos van het Vlaams Gewest. Er is geen plaats voor harde recreatie, er mogen zelfs geen fietsen of honden binnen, maar men kan er wel naar hartenlust wandelen en genieten van het natuurschoon. Of een moestuintje bewerken.
Het domein staat borg voor afwisseling. Het Engels park met grote grasvelden en vijvers, en met hier en daar wildere gedeelten is de laatste jaren drastisch maar weloverwogen aangepakt. De overal oprukkende rododendron en invasieve exoten werden verwijderd. Een omvormingsbeleid dat zeer goed werd gecommuniceerd en dat constructief verliep door de oprichting van de “Vrienden van Vordenstein” waarin het ANB, natuurverenigingen en de gewone parkbezoeker zich verenigden.
Het Franse park staat in contrast met de open Engelse stijl: majestueuze dreven die intensief worden gerestaureerd, met hier en daar een machtige rododendron als blikvanger, te midden van dichte bossen welriekende azalea’s. Een typisch beeld voor de grote Voorkempense kasteeldomeinen.
In het natuurlijke bos gedijen zeer veel wilde planten. De gigantische adelaarsvaren, bochtige smele en pijpestrootje verhullen heiderelicten. In het najaar wordt de bosbodem getooid met tientallen zwammen en paddenstoelen in vele kleuren en vormen. Het park is ook heel rijk aan vogels: buizerd, sperwer, havik, torenvalk, bosuil, ransuil, steenuil, kerkuil, boomklevers,… broeden er volop ondanks de naastliggende E19. De overheid probeert wel het gekende Peerdsbos met Vordenstein te verbinden met een zogenaamde ecoduct. Op termijn kan zo een stadsrandbos ontstaan met vingers tot in het centrum van de stad Antwerpen.
<<<kader>>>
Zintuigen volop gebruiken in de Oranjerietuin!
De oranjerietuin situeert zich centraal in het domein Vordenstein. Opvallend zijn de bakstenen muren en de mooie oranjerie, gebouwd rond 1800 in neoclassicistische stijl en inmiddels geklasseerd als monument. Je kan hier (gratis) komen wandelen in de verschillende thematische tuinen, zoals op een vlinder- en insectenberg, een gerenommeerde dahlia-collectie, muurflora, borders ingebed in buxushaagjes, een rozentuin en een ronduit prachtige vijver.
Tegen de muren staan ook historische serres. In de oranjerie bevindt zich ook nog een wintertuin in originele toestand met blauwstenen waterbassins, waar vroeger de sinaas- en citrusboompjes een winteronderkomen kregen. Vanaf dit jaar komt daar nog een 4.000 m² grote culinaire kruidencollectie bij.
De oranjerie geeft onderdak aan een parkbistro (Oranjerie De Vlinder). Zowel in het prachtige gebouw als op het monumentale zonneterras kan je iets eten en drinken. De parkbistro, uitgebaat door Lunchroom Steffie vzw, is een sociaal project met medewerkers met autismespectrum stoornis en een verstandelijke beperking.