Dagtrippen tussen bos en heide in Averbode

Uitgestrekte bossen in de fraaiste herfsttinten, pimpelpaarse heide en oogverblindende vennen boordevol vogels: nergens is de herfst zo indrukwekkend als in Averbode Bos & Heide. In de schaduw van de beroemde abdij komt elke dagtripper aan z’n trekken. Klaar voor een mooie wandeling?

Ronny Daems wacht ons op in de devote stilte die rond de imposante abdij van Averbode hangt. Als vrijwilliger en flukse stapper is hij de geknipte man om ons in te wijden in de geheimen van één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Natuurpunt.

“Tijdens je wandeling zal je merken dat dit een echt grensland is”, zegt Ronny. Hier ontmoeten de Diestiaanheuvels van het hageland de zandige kempen. De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg kronkelen vrolijk door elkaar.

Scandinavische puurheid

Tussen de statige eiken- en beukenkathedralen vinden we een totale rust. Alleen het energieke gehamer van de zwarte specht of de iele roep van een boomvalk doorbreken de stilte. Wanneer we het bos uitkomen, verdubbelt het landschap zijn pracht in de weerspiegeling van het water van een ven. Hier waant men zich in Scandinavië: lange rijen witte berken en grove dennen omzomen het water.

Voor doortrekkende vogels vormen de vennen in de herfst een perfecte tussenhalte om bij te tanken op weg naar het zuiden. En het kan er spectaculair aan toe gaan: “Vorig jaar hadden we hier tot 30 grote zilverreigers”, vertelt Ronny. Maar ook tureluurs, lepelaars en wilde zwanen laten zich soms tot vlak bij de kijkhut opmerken.

Averbode in de herfst

Vanaf augustus tot diep in de herfst kleurt de struikheide pimpelpaars. Het plunje van de beuken en eiken verschuift elke dag een tint meer richting oker en bordeaux. In het bos schieten gigantische vliegenzwammen uit de grond. Het magische kleurenspektakel is compleet.

Hoe ongerept het landschap er vandaag ook uitziet, het is het resultaat van hard labeur. “Vanaf 2006 hebben we in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij grote stukken van de Corsicaanse dennenplantage gekapt, verlande vennen opengemaakt en heide hersteld“, legt Ronny uit. Intussen is het grondwater in het gebied een halve meter gestegen. “Typische heidevogels als roodborsttapuit, boomleeuwerik en boompieper zijn teruggekeerd, we hebben intussen 45 soorten libellen en wie weet mogen we stilaan dromen van een terugkeer van de das.”

Voor wie hier meteen na de werken kwam, was het wel even schrikken. “Het landschap had de aanblik van een werf: er waren bomen gekapt en de bovenlaag met dennennaalden werd afgegraven om de heidezaden weer te laten ontkiemen. Maar het enige dat de natuur nodig had, was een portie geduld”, legt Ronny uit. Na het duwtje in de rug deed de natuur de rest. “Elk jaar duiken hier nieuwe soorten op. De teller staat ondertussen op bijna 3.500, waaronder vele uniek zijn voor Vlaanderen.”

Het zijn tekenen dat de natuur erop vooruitgaat. En het mooist van al: we zitten nog maar aan het begin van een evolutie die nog eeuwen zal voortgaan. “Buurtbewoners die eerst erg kritisch waren over de werkzaamheden, zeggen me nu hoe mooi het hier geworden is”, zegt Ronny. En de aantrekkingskracht reikt ook verder: knooppunt 100 vlak voor de abdij is het populairste wandelknooppunt van Vlaanderen.

» Meer wandeltips? Bestel Fence Tuinmagazine (gratis verzending).

Tekst: Hendrik Moeremans

%d bloggers liken dit: