Bloemen en Planten

Damascusroos: 7 x onze favoriete soorten

De Damascusroos, dat is de geur van het paradijs. Ze wordt gekweekt voor haar zachte, zoete, rijke en weelderige geur die wordt gebruikt voor het samenstellen van de meest exquise parfums. Wij tippen onze 7 favoriete soorten.

1. ‘Ispahan’ syn. ‘Pompon des Princes’

Deze struik, bekend in Europa vóór 1832, heeft een zilvergroen blad en lichtroze dubbele bloemen. De bloei is uniek en vroeg, genereus en zeer geurig. Deze zeer gezonde roos is redelijk goed bestand tegen de kou.

Damascusroos: Rosa x damascena ‘Ispahan’
Rosa x damascena ‘Ispahan’ © Agnès Pirlos

2. ‘Petite Lisette’

Deze Damascusroos, in 1817 verkregen door Vibert, draagt veel kleine rozetbloemen met een mooie zachtroze kleur in het midden, en iets bleker aan de randen. Het grijsgroene blad is ziekteresistent. De unieke bloei vindt plaats in de vroege zomer en geeft een citroengeur af.

Damascusroos:
Rosa x damascena ‘Petite Lisette’)(Vibert 1817 © Agnès Pirlos

3. ‘Madame Hardy’

Deze krachtige struik met overvloedig blad werd in 1832 verkregen door Hardy. Ze draagt een dunne laag van kleine zuiver witte bloemen die herkenbaar zijn aan de vrij gekuifde kelkblaadjes en het groene oog. De unieke bloei vindt plaats aan het begin van de zomer en geeft een krachtige geur af met citroenachtige tonen.

Damascusroos: Rosa x damascena ‘Mme Hardy’(1831)
Rosa x damascena ‘Mme Hardy’(1831) © Agnès Pirlos

4. ‘Ville de Bruxelles’

Damascusrozen werden gekruist met andere variëteiten totdat rozen met prachtige bloemen werden verkregen, zoals ‘Ville de Bruxelles’ door Vibert in 1836. De bloemen hebben een vermiljoen-roze kleur, die enigszins vervaagt aan de omtrek. De bloei is uniek met een aanhoudende en zoete geur.

Damascusroos: Rosa x damascena ‘Ville de Bruxelles’(Vibert 1849)
Rosa x damascena ‘Ville de Bruxelles’(Vibert 1849) © Agnès Pirlos

5. ‘Duke of Cambridge’

Deze roos, waarvan de oorsprong onbekend is, werd al door Jean Laffay vermeld vanaf 1840. De grote, platte, zeer gevulde bloem draagt een aantal roodgepunte bloembladen die uit het hart lijken te ontspringen. De enkele bloei draagt donker magentarode bloemen met een lichtere onderzijde.

Damascusroos: Rosa x damascena ‘Duc de Cambridge’ (Laffay Jean 1841)
Rosa x damascena ‘Duc de Cambridge’ (Laffay Jean 1841) © Agnès Pirlos

6. ‘St Nicholas’

Deze roos verscheen in 1950 als zaailing in een tuin in Yorkshire. Heel anders dan andere Damascusrozen, zijn de halfdubbele, platte bloemen vermiljoen-roze met een wit hart. De bloei met een sterke geur is eenmalig maar vrij lang. In de herfst volgen dan de decoratieve vruchten.

Damascusroos: Rosa x damascena ‘St Nicholas’ (1950 UK)
Rosa x damascena ‘St Nicholas’ (1950 UK) © Agnès Pirlos

7. ‘Quatre Saisons’

Het is de eerste Damascusroos die in de herfst voor de tweede keer bloeit. Ongeveer elke zes weken produceert ze golven van bloemen tot laat in de herfst. De bloemen zijn dubbel, afgeplat en lichtroze van kleur. En ze geuren heerlijk.

Damascusroos: Rosa x damascena semperflorens ‘Quatre Saisons’
Rosa x damascena semperflorens ‘Quatre Saisons’ © Agnès Pirlos

Lees meer over de Damascusroos

Meer weten over de Damascusroos? Je leest er alles over in Fence Tuinmagazine – editie 4 2022.
Bestel hier met gratis verzending.


Tekst: Agnès Pirlot

%d bloggers liken dit: