De Kievitsbloem, een echte lentebode

In Nederland wordt er tot op de dag van vandaag een volksgebruik in ere gehouden, waarbij het erom gaat om als eerste een kievitsei te vinden. Je kan hier je bedenkingen bij hebben als natuurliefhebber. Misschien plant je beter Fritillaria meleagris in je tuin. Het kievitsbloemetje heeft namelijk dezelfde mooie tekening als de schaal van het kievitsei. En ook wat de start van het bloeiseizoen betreft, lijkt dit mooie bolgewas de kievit te volgen.

De echte kievitsbloem, Fritillaria meleagris, is al zo lang gekend dat zijn geschiedenis eerder onzeker is. De plant komt zowat in heel Europa voor, maar is in onze streken wel zeldzaam geworden. Het is dan ook een beschermde plant, die we volgens de jongste gegevens niet meer in de wilde natuur kunnen aantreffen in België, wel nog in de streek van Zwolle bij onze Noorderburen.

Kenmerken
Kievitsbloemen houden van een vochtige plek en staan graag tussen gras. Daardoor zijn de ietwat grijsgroene, zeer smalle bladeren minder opvallend, maar dat wordt meer dan gecompenseerd wanneer de bloemen verschijnen. Deze zijn relatief groot, knikkend en klokvormig. Ze staan solitair. De kleur varieert van plant tot plant en gaat van wit over crème en roze naar het “gewone” mauve en donkerpaars. Alle bloemen hebben een mooie tekening met lichtere vlekken, maar bij de zuiver witte vorm vallen die natuurlijk niet op.

Lees verder in het meinummer van Fence

%d bloggers liken dit: