De magie van de toverhazelaar

Één van de mooiste winterbloeiers is ongetwijfeld de toverhazelaar. Deze bladverliezende heester bezorgt je nu al een heerlijk lentegevoel. Want al kan het buiten nog vriezen, als het zonnetje schijnt is het tijd om te genieten! In Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ toveren de Hamamelissen een lach op ieders gezicht.

De toverhazelaar (Hamamelis) is een bladverliezende heester of een kleine boom. De meeste variëteiten in Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ zijn kruisingen tussen de bekende Aziatische mollis met zoete geur en de japonica met haar citroengeur. De bloemblaadjes van deze naaktbloeiers verschijnen in gele, oranje en rode tinten. Sommige staan mooi op een rijtje en zijn maar 1 cm groot, andere groeien in trosjes en kunnen tot 5 cm groot zijn. Allemaal zijn ze de moeite waard om te bestuderen en een ware lust voor het oog.

Ook voor kleine tuinen

Hoewel de toverhazelaar het meeste tot de verbeelding spreekt als je hem zijn natuurlijke groei gunt, wordt hij de laatste jaren vooral aangeboden als gesnoeide spil. Dat heeft als voordeel dat hij perfect aangepast is aan de steeds kleiner wordende tuinen.

Dit moet je weten als je een Hamamelis in je tuin wil:

❀ Hamamelis houdt van een goed doorlatende, vochtige grond met voldoende voeding.
❀ De winterbloeier wordt niet graag gesnoeid of verplant. Voorzie daarom een voldoende grote ruimte rondom de toverhazelaar.
❀ Snoei zeker geen takken die dikker zijn dan een twee euromunt. Dat houdt een enorm risico in en kan voor schade zorgen.
❀ Plant de Hamamelis niet dieper dan dat de plant stond bij de aankoop, maar eerder iets hoger.
❀ De ideale standplaats? Omgeven door andere bloeiende vrienden zoals de vleesbes, winterkamperfoelie, het sneeuwklokje…

Eropuit

In Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ kuier je van struik naar struik en proef je de heerlijke aroma’s van de honderden toverhazelaars met je neus.

Tijdens de wintermaanden kan je deze en vele andere winterbloeiers bewonderen op zondag van 10 tot 17 uur en op woensdag van 13 tot 17 uur.


Tekst: Wout Oprins

%d bloggers liken dit: