Moestuin

De moestuin in augustus

Augustus is nog steeds een maand met veel mogelijkheden in de moestuin. Er kan naar hartenlust worden geoogst en geplant, maar er is ook wel wat werk aan de winkel. Ziehier een lijstje met dingen die je deze maand kan (of moet) doen in de moestuin.

Wat kan je zaaien?

Veldsla, radijsjes, raapstelen, spinazie,… deze groenten kan je nu nog zaaien. Let wel op met de spinazie en de radijsjes. Deze durven bij te warm weer al snel doorschieten.
Heb je nog plantjes van sla, koolrabi of bloemkool? Dan is het nu het ideale moment om ze nog uit te planten.

Wat kan je oogsten?

Als je een weelderige moestuin hebt, ben je nu vast druk in de weer met het oogsten van courgettes, tomaten, aubergines, boontjes, … Naast je groenten, kan je nu ook je verse kruiden oogsten. Deze groeien en bloeien namelijk helemaal open tijdens deze periode. Dikwijls krijg je dan weelderige struiken die je nooit volledig zal kunnen verwerken in je gerechten. Daarom is het nu het goede moment om je kruiden te oogsten. Je kan ze drogen of invriezen om later te gebruiken.

Blijf ook je courgettes en komkommers oogsten wanneer ze nog jong zijn. Zo zijn ze op hun best, stimuleer je de plant om nieuwe vruchten aan te maken én vermijd je dat je binnenkort met grote overschotten gaat zitten.

Ook de boontjes kan je in augustus oogsten. Doe dat wanneer ze klaar zijn. Zo stimuleer je hun groei. Maak je geen zorgen om een té grote hoeveelheid. Even blancheren, de koelkast in en je bent klaar.

Als je je ajuinen en knoflook nog niet gerooid hebt, wordt het stilaan tijd. Wanneer het bladloof begint te verkleuren en neervalt, zijn je uien klaar. Het is belangrijk dat je steeds oogst op een droge dag. Zo bewaren ze beter. Dit geldt ook voor de knoflook.

Moestuintips voor augustus

? Denk eraan om bij droog weer regelmatig te schoffelen en water te geven.
? Let eind augustus extra op voor slakken. De langere periodes van dauw zorgen ervoor dat naaktslakken zich weer helemaal in hun nopjes voelen. Merk je de eerste schade op? Aarzel niet en ga de slakken te lijf met slakkenvallen of ecologisch verantwoorde korrels.
? Doordat de ochtenden vochtiger zijn én er ook al iets meer kans is op regen, is de kans op schimmel weer wat groter bij je tomaten die buiten staan. Vergeet niet om de onderste bladeren van de tomatenplant te verwijderen. Dat verbetert de luchtcirculatie en voorkomt dus schimmelziektes.

%d bloggers liken dit: