De moestuin van de sterrenwacht
Het zogenaamde plateau van Ukkel – waar de drie federale wetenschappelijke instituten KMI, BIRA en de Sterrenwacht gelegen zijn – is een groene oase in het hartje van Brussel. Om geografische en wetenschappelijke redenen is de site altijd beschermd gebleven van verstedelijking én biedt ze een enorme rijkdom aan fauna en flora in de stad.
Uniek ecosysteem in hartje Brussel
Op het plateau in Ukkel groeien vele wilde bloemen- en plantensoorten. Denk maar aan de wilde orchideeën die er vertoeven tussen de zeldzame bomensoorten of aan de veelzijdige wateriris. Niet alleen bloemen en planten vullen het plateau van Ukkel. De site is ook een goede verblijf-, rust-, of voederplaats voor vele vogelsoorten. Voor sommige trekvogels (bijvoorbeeld de ooievaar) is het plateau zelfs een stopplaats tijdens een lange tocht. Ook dieren die vaak voorkomen in de buurt van steden worden regelmatig waargenomen in de groene oase. Vele vossen, wezels en egels bewonen waarschijnlijk de site. Last but not least: insecten. Vanwege het overvloedige groen nemen ook zij deel aan dit unieke ecosysteem.
Krachten bundelen om te moestuinieren
In de idyllische omgeving van het plateau van Ukkel staan twee serres. Zij behoren tot de “tuinen van de directeur van de Sterrenwacht”. Voor de tuinmannen van het plateau vroeg het onderhoud van de serres te veel tijd. Ze moesten continu onderhouden worden: onvoldoende aandacht tijdens een hittegolf zou meteen zorgen voor het verlies van de volledige inhoud van de serre. Doordat de tijdsinvestering voor de tuinmannen te groot was, bleven de serres een paar jaar ongebruikt.
In september 2018 bundelden medewerkers van de drie instituten van het plateau hun krachten en zetten ze een gezamenlijk project op om de serres van de Sterrenwacht nieuw leven in te blazen. Dat deden ze door de vaardigheden van alle betrokkenen goed in te zetten in een gedecentraliseerd beheer te hanteren. Dankzij dit project werd één serre voorzien voor diegenen die een perceel graag samen in kleine groep onderhouden en waarbij de oogst gedeeld wordt. De andere serre werd voorbehouden voor percelen die aan individuen toebehoren.
Moestuinliefhebbers gingen aan de slag in de serres. De bodem – die al geruime tijd was verlaten – werd op natuurlijke wijze aangevuld met organische materie. Dat deden ze door regelmatig regenwater te geven, compost van het groenafval van de site en brandnetelmest (rijk aan stikstofverbindingen en silica) toe te voegen. De verluchting van de serres werd deels geautomatiseerd.
Sinds het begin van de lente in 2019 groeien de eerste scheuten in de serres van het plateau in Ukkel. De medewerkers kweekten er al verschillende kruiden en groenten: paprika’s, tomaten, sla, pepers, aubergines, courgetten, kikkererwten, snijbieten, radijzen, orchideën, … Toen ze zagen dat het project zich snel ontwikkelde, besloten ze om ook de grasvelden rond de serres te gebruiken. In het voorjaar van 2019 hebben ze voor het eerst buitenplanten zoals aardbeien, uien en aardappelen geplant. Dat deden ze mét behoud van de wilde flora in de omgeving. Bijzonder aan de moestuin op het plateau in Ukkel is dat alle gewassen worden geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Goed voor het milieu en de gezondheid!
Naast het ecologische aspect brengt dit project ook het personeel van de drie instituten samen in een ontspannen sfeer.
Ben je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag gaan? Lees onze andere artikels over moestuinieren.
Bron: www.meteo.be