De rozenboog, hét toppunt van romantiek in de tuin

Wil jij je tuin graag romantisch inrichten? Kies dan voor een rozenboog als entree naar je terras of over het tuinpad. Zo geniet je elk jaar maandenlang van een bloemenzee met rozen.

Rozengeur en maneschijn

Een rozenboog van hout of metaal koop je kant-en-klaar of maak je zelf. De klimrozen die je ernaast plant, zijn er in allerlei varianten: met kleine of grote bloemen, gevuldbloemig of met open hartjes. Je kunt rozen met verschillende kleuren combineren, bijvoorbeeld roze en rood. De bloemen zullen zich dan vermengen. En kies je voor een geurende soort, dan ben je niet alleen verzekerd van maneschijn, maar ook van rozengeur!

Hoe kan je een rozenboog aanbinden?

Help je rozenstruik met klimmen door de takken vast te zetten met opbindmateriaal. Dat kan je doen met behulp van bindbuis. Kies voor een aantal hoofdtakken die je over de boog leidt. Bind ze niet te strak; de takken groeien nog in de dikte.

Van nature komen de bloemen vooral aan de bovenkant, omdat klimrozen naar het licht groeien. Een handig trucje is om ze halverwege horizontaal te buigen en vast te binden. Ze vormen dan nieuwe zijtakken met veel bloemen.

Snoeien

De eerste twee jaar na het planten, is snoeien niet nodig. Snoei daarna, in de tweede helft van maart, enkele hoofdtakken terug zodat er nieuwe scheuten vormen. Laat daarbij 2 of 3 ‘ogen’ staan; dit zijn de plaatsen waar eerder bladeren zaten en wat er nu uitziet als een gezichtje.

Geen paniek als je rozenboog niet meteen uitbundig bloeit. Een klimroos steekt zijn energie eerst in groei en daarna pas in bloei.

Tips:

? Kies een roos die past bij de hoogte van je boog, de meeste worden 2 tot 3 meter hoog.
? Zet een aantal bogen achter elkaar voor een tunnel van rozen.
? Maak een intiem hoekje: zet een rozenboog tegen een schutting of schuurwand met een bankje eronder.
? Neem een kijkje op www.roses4gardens.nl voor meer rozeninspiratie.

%d bloggers liken dit: