SiertuinTuindierTuintips

De tuin in de herfst: 3 tips voor meer biodiversiteit

In je tuin leven meer wilde dieren dan je denkt. Ook in het najaar valt er op dat vlak nog heel wat te beleven. De Tuinrangers nemen je mee op safari en geven drie waardevolle tips voor de tuin in de herfst.

Het Tuinrangersproject is een initiatief van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, ter ondersteuning van lokale overheden. De Tuinrangers zelf zijn vrijwilligers met een passie voor tuinen en een hart voor de natuur. Ontdek hier hun tips voor meer biodiversiteit in de herfst.

Tip 1: Afval is leven

Je zou het misschien niet verwachten, maar heel veel dieren en ook heel wat paddenstoelen zijn afhankelijk van dode bladeren, afgestorven planten en dood hout. Zaadetende vogels komen in de winter op uitgebloeide borderplanten naar zaadjes zoeken, terwijl insecten in de holle stengels slapen. Salamanders overwinteren graag onder enkele houtblokken. Ideaal is een houthoop waarbij het hout contact maakt met de bodem of zelfs gedeeltelijk is ingegraven. Kuis je tuin tijdens het najaar dus niet te grondig op. Je doet er heel wat soorten een plezier mee.

Tip 2: Voorzie bijen en vlinders het jaar door van voeding

Bijen, vlinders en andere insecten hebben het hele jaar door voedsel nodig. Anders kunnen ze niet overleven. Probeer van de vroege lente tot de late herfst nectar en stuifmeel te voorzien. Op die manier zorg je voor een zogenaamde ‘volledige bloeiboog’. Met andere woorden, bestuivers zullen je tuin het hele jaar door bezoeken omdat er altijd wat te eten valt.

Voor nectar en stuifmeel moet je trouwens niet enkel aan planten met bloemen denken. Bomen en struiken, zoals bijvoorbeeld wilg, sporkehout en klimop zijn echte topleveranciers. Klimop is een van onze laatste bloeiers en ook koninginnenkruid en herfsttijloos zijn van grote waarde in het najaar.

Kijk bij je plantenkeuze ook verder dan louter het esthetische aspect. Sommige planten hebben geen enkel nut voor de natuur, bijvoorbeeld omdat ze totaal geen nectar of stuifmeel meer produceren. En dat is nu precies waar je als vlinder of bij naar op zoek bent. Bij andere soorten hebben de bloemen zo veel kroonbladeren dat een bij haar weg er niet meer in vindt. Vooral zeer gevulde bloemen zijn compleet nutteloos voor de natuur. Zorg dus voor variatie – voorzie naast planten die je vooral om hun schoonheid kiest zeker ook voldoende exemplaren die voedsel leveren aan insecten en andere dieren.

Tip 3: Maak een lappendeken van je natuurlijke tuin

Hoe meer variatie, hoe beter voor de natuur. Variatie zorgt er ook voor dat er altijd iets te zien is. Nu eens staat de ene border op zijn mooist, dan weer is de bloemenweide aan de beurt en vervolgens komt de bloemenakker in kleur.

Een natuurlijke tuin, dat is een tuin die rijpt en evolueert, waar allerlei verrassende dieren in blijven opduiken. Daarnaast blijft een natuurlijke tuin je steeds verbazen. Deze tuinen vragen tijd, soms een paar jaar, voor ze indrukwekkend mooi worden. Zaden kiemen soms niet meteen, struiken vragen tijd om te groeien. Maak je dus bij de aanleg geen zorgen en geef het tijd, zoals een goede wijn.


Meer tuintips in Fence Tuinmagazine


Tekst: Veronique De Smedt

%d bloggers liken dit: