De Tuin van Berchigranges in de Vogezen

Met een vrolijke farandole van narcissen wordt in de Tuin van Berchigranges de komst van de lente gevierd. Hier wordt de plantkunde in de bloemetjes gezet door het verbazingwekkende, efemere spektakel van extravagant bloeiende bolbloemen.

Bij de aanleg van hun Paradijs in het Vogezische landschap hebben Monique en Thierry Dronet bergen verzet! De Tuin van Berchigranges bevindt zich op een oude gletsjermorene op een hoogte van 650 meter, in een kleine Vogezische gemeente ten oosten van Epinal en ten westen van Gérardmer. Thierry ontdekte deze verloren vallei eind jaren 70. Wat volgde lijkt wel een avontuur van het zuiverste water. “Ik heb 3.000 sparren geveld, tonnen graniet verplaatst en duizenden kubieke meters teelaarde aangevoerd!” Thierry heeft muren opgetrokken – steen na steen – om de helling te temmen. Een titanenwerk om het landschap te modelleren, het terrein te sculpteren, het water gedwee te leiden en de oude steengroeve in een weelderig plantenparadijs om te toveren. “We hebben ons laten leiden door het terrein: de vochtigheid, de droogte, zand, rotsen, een boom,…”, zegt Thierry bescheiden. De persoonlijkheid van deze tuin van twee hectare groot wordt beetje bij beetje blootgegeven in de bochten en op de etages. De variabele geometrie verrast en fascineert tegelijk en de alomtegenwoordigheid van water brengt rust en stimuleert. “Water komt overal tevoorschijn en vloeit daar waar het zich een weg wil banen. Het heeft jaren geduurd voor we het via watervallen en beekjes naar de vijvers konden leiden.” De tuin is doorkruist met graspaden en is een vrolijke, eindeloos charmante warboel met een Alpentuin, een moestuin en talloze rustige hoekjes. Deze tuin is een magische plek zonder echte in- of uitgang maar die je meteen in zijn greep krijgt van zodra je de drempel overschrijdt.

Schilderspallet
Monique is sierplantenkweekster van opleiding en schilderes. Zij is ongetwijfeld de meest Engelse van de westelijke tuiniersters, een pionierster op het gebied van de “cottage”-stijl met een voorliefde voor het subtiele aspect van planten met een ietwat speels maar toch gemoedelijk karakter. Ze is in de zevende hemel wanneer zij de leefwereld van Thierry ontdekt, een open plek met een fascinerende geografie waarvan alle dimensies met wat fantasie volop tot uiting kunnen worden gebracht. In 1994 kondigt ze aan dat haar kwekerij “een hoger plan heeft bereikt”! Als bruidsschat brengt ze enkele duizenden planten mee én de zeer vrouwelijke gave om de planten per kleur, vorm en bloei samen te brengen. De omstandigheden in het middelgebergte zijn geschikt voor het kweken van een grote diversiteit aan laagland- en hooggebergteplanten van het noordelijk halfrond, een verzameling zeldzame planten naast wilde planten die met veel geduld geacclimatiseerd werden en die bestand zijn tegen de wisselvalligheden van een landklimaat. Een nieuwe uitdaging!

Lees het volledige artikel en ontdek de prachtige fotoreportage van deze tuin in het februarinummer van Fence. Je vindt het magazine in de betere tuincentra en boekenwinkels. Bestel ook online.

%d bloggers liken dit: