Gladiolus, Dahlia, Begonia © iBulb

Tuinieren in augustus: dit kan je nu doen in de tuin

De zomermaanden zijn er vooral om te genieten van onze tuin. Wie toch graag de handen uit de mouwen steekt, kan aan de slag met de tuintips voor de maand augustus. Veel plezier!

Siertuin

🌸 Jadeplant of jadeboom (Crassula) is een mooie plant voor de maand augustus. Het is een vetplant die vocht opslaat in haar kleine, kenmerkende blaadjes. De plant komt voor in veel verschillende soorten. De meest bekende zijn Crassula ovata, Crassula ‘Horntree’, C. ‘Sunset’ en Crassula ‘Gollum’.

🌸 De siertuin staat deze maand prachtig in bloei. Geniet van de kleuren en geuren, en knip (of pluk) af en toe uitgebloeide bloemen weg. Zo blijven je planten mooi en behouden ze voldoende energie om door te bloeien.

🌸 Heb je een bloemenweide in de tuin, dan kan die deze periode gemaaid worden. We raden wel aan om een stukje met droge bloemstelen te behouden. De zaden zijn de komende winter namelijk een bron van voedsel voor vogels. Je mag je dan nu al verheugen op het bezoek van goudvinken!

🌸 Vingerhoedskruid produceert een grote hoeveelheid fijne zaden. Op deze manier weet de plant zich in de tuin te handhaven. Wil je bevriende tuiniers met een plant verrassen? Plaats dan enkele potten, gevuld met potgrond, rond het vingerhoedskruid. De zaden zullen in de potten vallen en ontkiemen.

tips inspiratie beleving Vingerhoedskruid digitalis wildernis perennialpower plant tuin biodiversiteit Fence Tuinmagazine
© pixabay

🌸 Tegen het einde van de maand kan je geraniums, schubkamille, Verbena en zilverkruiskruid stekken. Deze stekken profiteren van de warmte waardoor ze snel zullen wortelen. De planten moeten de winter vorstvrij doorbrengen zodat je ze de volgende zomer kan uitplanten.

🌸 We krijgen opnieuw te maken met een warme, droge zomer. Je tuin kan dus wat extra water gebruiken. Maar hoe doe je dat op een klimaatvriendelijke manier? Ontdek hier de tips van tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst. Met deze 16 handige tools kan je je tuin optimaal en doordacht bewateren.

🌸 De hortensia bloeit in juli en augustus. Ontdek hier de verzorgingstips voor deze populaire zomerbloeier.

Moes- en pluktuin

🌱 Japanse mosterd (mizuna) kan je zaaien in augustus. Deze Japanse groente uit de koolfamilie heeft bladeren die lijken op die van krulchicorei. Oogst wanneer het blad nog jong is en voeg toe aan een zomerse salade voor een zoete, licht mosterdachtige toets.

🌱 Probeer zelf kerstomaten te drogen. Snijd de vruchten doormidden, verwijder de zaden en leg te drogen op een rooster. Doe dat – op het warmste plekje van je terras, in de volle zon. Een kaasdoek beschermt de tomaten tegen insecten en stof. Voor een goede droging zijn drie dagen nodig. Geen zon? Dan kan je gewoon de oven gebruiken.

tomaten pellen ontvellen zoner pel tomatensaus spaghettisaus tomatensoep tomaat garnaal tips recepten pel af tomaat koken culinair tomaten laten schrikken fence tuinmagazine inspiratie tuinieren moestuin eigen oogst eigen teelt eigen kweek tomaat tomatenpel tomatenschiller

🌱 Uien kan je rooien (of oogsten) wanneer hun bladeren geel zijn. Om ze goed te kunnen bewaren laat je ze een paar dagen in de zon drogen en snijd je het blad en de wortels weg voordat je ze naar binnen haalt.

🌱 Begin augustus kan je verschillende koolachtigen uitzaaien. Een viertal weken later kan je ze uitplanten in volle grond. Deze plantjes blijven uiteraard bescheiden qua omvang, maar zijn ideaal om er regelmatig jong blad van af te snijden. Snijd niet te diep tegen de planten af zodat ze opnieuw kunnen uitschieten voor een volgende heroogst.

🌱 Let er bij het plukken van bonen op dat je de bloemsteel doorsnijdt door hem met je nagels af te knijpen. Als je prinsessenbonen op die manier oogst, kan je ze goed bewaren. Wanneer je de bovenkant van de boon beschadigt door ze van de plant te trekken, zal de boon snel slap worden door waterverlies.

🌱 Denk nu al na over de (biologische) bloembollen die je dit jaar wil planten. Al eens verwilderingsbollen geprobeerd? Je plant ze één keer en ieder jaar vermeerderen ze zichzelf, wat wel zo handig is. Soorten als blauwe druifjes, botanische tulpen, krokussen, verschillende alliums…. Er is keuze genoeg.

En verder ook…. Genieten!

☀️ Ga je deze maand nog op vakantie? Bekijk hier onze tips om je tuin in topvorm te houden terwijl jij er niet bent. Liever op vakantie in eigen land? Dan is Torgny – het meest zuidelijke dorp van België – zeker een bezoekje waard.

Fence Tuinmagazine: Breng een bezoek aan Torgny, het mooiste dorpje van Wallonië.
Torgny, het meest zuidelijke dorp van België © Dirk Vercammen

☀️ Lees een inspirerend tuinboek. Heerlijk languit in de hangmat, aan het zwembad of bij een briesje aan de kust. In de boekenshop van Fence vind je de leukste tuinboeken om je in te verdiepen. Of je kan er natuurlijk voor kiezen om inspiratie op te doen in het nieuwste Fence Tuinmagazine.

☀️ Nodig vrienden of familie uit voor een gezellige picknick met lekkers uit eigen tuin. Met deze heerlijke tomatentaart scoor je sowieso extra punten! Ook dit lekkere bloemkooltaartje met komkommer en Griekse yoghurt is erg verfrissend.

tomatentaart angelo dorny recept tomaten moestuin groenten vers eigen oogst kweek teelt bakken culinair quiche tomaten koken recept idee inspiratie wat eten we vandaag groentetaart variatie zomer zomergerecht menu hapjes hoofdgerecht maaltijd moestuinieren tuinieren tuintips groene vingers lekker tijdschrift fence tuinmagazine

Meer tuintips?

Fence Tuinmagazine barst van de inspiratie voor de zomer.
Je bestelt ‘m makkelijk online in de Fence boekenshop en betaalt geen verzendkosten!

%d bloggers liken dit: