De tuinkalender voor augustus

Benieuwd naar de leukste tips voor de sier- en moestuin in augustus? Je ontdek het hier in onze tuinkalender. Onze hoofdactiviteit voor deze maand? Genieten!

Siertuin

🌸 Jadeplant of jadeboom (Crassula) is een perfecte plant voor de maand augustus. Het is een vetplant die vocht opslaat in haar blaadjes. Jadeplant komt voor in veel verschillende soorten. De kleine bladeren zijn kenmerkend. Meest voorkomend zijn Crassula ovata, Crassula ‘Horntree’, C. ‘Sunset’ en Crassula ‘Gollum’. In de winter zet je deze plant best binnen.

🌸 Tegen het einde van de maand kan je geraniums, schubkamille, Verbena en zilverkruiskruid stekken. Deze stekken profiteren van de warmte waardoor ze snel zullen wortelen. De planten moeten de winter vorstvrij doorbrengen zodat je ze in de zomer 2022 kan uitplanten.

🌸 Knip of pluk uitgebloeide bloemen weg. Zo blijven je planten mooi en behouden ze voldoende energie om door te bloeien.

🌸 Behoud in de bloemenweide die in deze periode gemaaid wordt een stukje met droge bloemstelen. De zaden zijn de komende winter een bron van voedsel voor de vogels. Je mag je dan nu al verheugen op het bezoek van goudvinken.

Moestuin

🌱 Is de oogst van kerstomaten te overvloedig? Snijd de vruchten doormidden, ontdoe ze van de zaden en leg ze te drogen op een rooster, op het warmste deel van het terras, in de volle zon. Een kaasdoek beschermt de tomaten tegen insecten en stof. Voor een goede droging zijn drie dagen nodig. Is er geen zon? Dan kan je ze drogen in de elektrische oven op de laagst mogelijke temperatuur. De ideale oplossing: een elektrische wasdroger.

🌱 Wanneer hun bladeren geel zijn, kan je de uien rooien. Om ze goed te kunnen bewaren laat je ze een paar dagen in de zon drogen en snijd je het blad en de wortels weg voordat je ze naar binnen haalt.

🌱 Probeer ons nieuwste recept van de zomer: komkommer met Griekse yoghurt en een bloemkooltaartje. 

Fence Tuinmagazine: Recept komkommer met Griekse Yoghurt en bloemkooltaartje
© Joris Luyten

🌱 Eind juli-begin augustus kan je verschillende koolachtigen uitzaaien, om die een viertal weken later uit te planten in volle grond. Deze plantjes blijven uiteraard bescheiden qua omvang, maar zijn ideaal om er regelmatig jong blad van af te snijden. Snijd niet te diep tegen de planten af, zodat ze opnieuw kunnen uitschieten voor een volgende heroogst. Benieuwd naar wat je nog meer kan zaaien en planten in de zomer en de herfst? Moestuinexpert Dominique Vreven geeft je zijn beste tips & tricks in het zomernummer van Fence Tuinmagazine.

🌱 Wist je dat je zowel de bloemen als de bladeren van lavendel in de keuken kan gebruiken? De bloemen moet je plukken wanneer ze net open zijn, de bladeren daarentegen voor de bloei. Als je de bloemen wil drogen, pluk ze dan nog voor ze helemaal openbloeien en hang ze op een donkere, goed verluchte plaats te drogen. Lavendelbloempjes en blaadjes kunnen zowel vers als gedroogd over slaatjes worden gestrooid of meegekookt worden in Provençaalse stoofpotten. De bladeren kan je gebruiken bij lamsvlees en in diverse groenteschotels. Je kan lavendel ook gebruiken in desserts en drankjes met ijs en fruit, en om confituur van bijvoorbeeld rabarber een bijzonder aroma te geven.

Genieten

🌞 Nodig op een mooie zomerse dag vrienden of familie uit voor een gezellige picknick met lekkers uit eigen tuin.

🌞 Schijnt de zon? Zet je buiten op het terras en geniet van het zomernummer van Fence Tuinmagazine. Boordevol tips en inspiratie voor je eigen droomtuin!

🌞 Breng een bezoek aan Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas, waar de Afrikaanse lelies prachtig in bloei staan.

Fence Tuinmagazine: Ontdek alles over de Afrikaanse lelies. De tuintips voor deze wondermooie bloem.
© Nicol Andrea

🌞 Ga je deze maand nog op vakantie? Bekijk hier onze tips om je tuin in topvorm te houden. Liever op vakantie in eigen land? Dan is Torgny, het meest zuidelijke dorp van België, zeker een bezoek waard.

🌞 Zomer zonder boeken? Kan niet! Heerlijk languit in de hangmat, aan het zwembad of bij een briesje aan de kust. In de online boekenshop van Fence Tuinmagazine vind je de leukste tuinboeken om je in te verdiepen.

Benieuwd naar meer leuke tips?

Fence Tuinmagazine barst van de inspiratie voor de zomer! Je bestelt ‘m makkelijk online in de Fence boekenshop en betaalt daarbij géén verzendkosten. Ook verkrijgbaar bij je lokale dagbladhandelaar (enkel in België).

Bestel het zomernummer van Fence Tuinmagazine.
Het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine is er! Deze vierde editie brengt boeiende reportages, praktische tuintips en talrijke inspiratie voor je zomertuin. Ontdek het hier!
Coverfoto door ARTIFIX

%d bloggers liken dit: