MoestuinSiertuin

Tuinieren in juli: dit kan je nu doen in de tuin

Klaar voor eindeloze zomerdagen? Luieren in de zon, koken met zelfgekweekte groenten, schoffelen ,… Ontdek hier wat je in juli kunt doen in de tuin. Wij van Fence Tuinmagazine wensen je alvast een zorgeloze zomer toe!

Siertuin

🌸 Watergeven is vaak de eerste bekommernis tijdens de zomermaanden. Bekijk hier 16 handige tools voor een optimale tuinbewatering.

🌸 Mulchen belemmert de ontwikkeling van onkruid. Zeker het overwegen waard, dus! Leg de mulchlaag zeker dik genoeg: 5 tot 7,5 cm is de richtlijn. Bovendien helpt het mulchen van borders ook om de waterhuishouding in de tuin op peil te houden.

🌸 Snijd Delphinium en geraniums terug na de eerste bloei. Geef daarna wat extra voeding en je hebt veel kans dat er een tweede bloei ontwikkelt. Hier vind je een leuke DIY met geraniums.

Fence Tuinmagazine: Ontdek dit leuke DIY upcycling project met geraniums. Voor nog meer zomerse vibes in de tuin!
© Pelargonium for Europe (PfE)

🌸 Geniet van de bloeiende borders in de tuin. Wandel je er langs? Verwijder de uitgebloeide bloemen om zo de bloeiperiode te verlengen.

🌸 Juli is het ideale moment om tweejarige bloemen te zaaien.

🌸 Last van mierennesten in je gazon? Veeg de nesten met een harde borstel weg op een droge dag. Doe dat voor het maaien.

🌸 Vul de vijver bij wanneer nodig. Gebruik een sproeikop op je tuinslang; zo wordt er ook zuurstof ingebracht in het water, wat goed is voor de vissen.

🌸 De hortensia bloeit in juli en augustus. Ontdek hier de verzorgingstips voor deze populaire zomerbloeier.

Verzorgingstip voor de populaire tuinplant hortensia (hydrangea).
Hortensia inspiratie © pexels

Moes- en pluktuin

🌱 Voor een late teelt kan je tijdens de eerste helft van juli nog venkel zaaien. Oogsten doe je dan in oktober. Lees hier hoe je na het koken venkel opnieuw opkweekt.

🌱 Oogst broccolikolen voor de bloemknoppen opengaan. Van zodra er geel zichtbaar is, zal de smaak minder zijn.

🌱 Heb je courgettes in de tuin? Neem de vruchten af als ze tussen 15 en 20 cm lang zijn. Op die manier zal je genieten van een lange en overvloedige oogst. Bekijk hier de tips voor een overvloed aan courgettes.

🌱 In de periode juli-augustus kan je kleine sierkolen met gekruld blad inzaaien. Zaadzakjes bieden meestal een mix van kleuren. Je krijgt dan volledig paarse kolen, maar ook andere met groene bladeren en een wit, roze of paars hart.

In de periode juli-augustus kan je kleine sierkolen met gekleurd blad inzaaien.
Kleine winterkool © Shutterstock

🌱 Oogst tijm, salie, rozemarijn…. Regelmatig snoeien bevordert de productie van nieuwe scheuten, waardoor de planten compact blijven én altijd nieuwe, frisse blaadjes hebben.

🌱 Zorg voor voldoende verluchting en schaduw in de serre en oranjerie. Houd bovendien de vloer en werkplanken van je serre schoon om ziektes te voorkomen.

En verder ook… Genieten!

☀️ Vertrek jij deze zomer op vakantie? Zorg ervoor dat je tuin goed verzorgd wordt als jij er niet bent. In dit artikel geven we enkele handige tips.

☀️ Lees een inspirerend tuinboek. Heerlijk languit in de hangmat, aan het zwembad of bij een briesje aan de kust. In de boekenshop van Fence vind je de leukste tuinboeken om je in te verdiepen.

☀️ Breng een bezoek aan een tuinbeurs of ga langs tijdens de open tuindagen. Bekijk hier wat er deze maand te beleven valt. Tip: de internationale tuinbouwbeurs Floriade wordt slechts één keer in de 10 jaar georganiseerd. Dit jaar vindt de expo plaats in Nederland (Almere). Die wil je niet missen!


Meer inspiratie?

Meer tuintips en inspiratie vind je in Fence Tuinmagazine – editie 4 2022.
Online bestellen = gratis verzending

%d bloggers liken dit: