De tuinkalender voor de maand juli

Fence Tuinmagazine is helemaal klaar voor eindeloze zomerdagen! Genieten van kampeertripjes in de velden, luieren in de zon, soep maken van geduldig zelfgekweekte groenten, schoffelen in de tuin en roodborstjes observeren die in het vogelbadje plenzen. Ook jou, beste lezer, wensen we een zomer vol kleine geluksmomenten toe. Een groot deel van die momenten zal zich ongetwijfeld in de tuin afspelen. Daarom geven we je in deze kalender een overzicht van de tuinklussen voor de maand juli. Zo maak je van je tuin een zalig groen paradijs!

In de siertuin

🌸 Al heeft het de afgelopen dagen goed geregend, toch is water geven vaak de eerste bekommernis tijdens de zomermaanden. Dat kan je doen op verschillende manieren, maar de vertrouwde gieter blijft nog steeds waardevol voor plaatselijk gebruik. Ook het mulchen van borders kan helpen de waterhuishouding op peil te houden. Tevens onderdrukt mulching de ontwikkeling van onkruiden. Zeker het overwegen waard dus! Leg de mulchlaag zeker dik genoeg: 5 tot 7,5 cm is de richtlijn.

🌸 Snijd Delphinium en geraniums terug na de eerste bloei. Geef daarna wat extra voeding en je hebt veel kans dat er een tweede bloei ontwikkelt!

🌸 Geniet van de bloeiende borders in de tuin. Wandel je er langs? Verwijder dan in eens de uitgebloeide bloemen om zo de bloeiperiode te verlengen.

🌸 Snoei juni-bloeiers als Philadelphus (Boerenjasmijn) en Weigela terug na de bloei.

🌸 Het gazon kan soms erg aantrekkelijk worden voor mieren in de zomer. Veeg de nesten met een harde borstel weg op een droge dag. Doe dit vooraleer je gaat maaien.

🌸 Vul de vijver bij wanneer nodig. Gebruik een sproeikop op je tuinslang; zo wordt er ook zuurstof ingebracht in het water, wat goed is voor de vissen.

In de serre en moestuin

🌱 Zorg voor voldoende verluchting en schaduw in de serre en oranjerie.

🌱 Houd de vloer en werkplanken van je serre schoon om ziekten te voorkomen.

🌱 In de zomer sturen aardbeienplanten hun uitlopers uit in de moestuin. De lange ranken van deze planten zijn op het einde voorzien van een knop. De tactiek: zich verwijderen van de moederplant en wortelen om een nieuwe aardbeiplant te vormen. Wanneer een aardbeienveld moet verjongd worden – ideaal is om dat om de twee jaar te doen om ziekten te voorkomen -, moeten deze uitlopers niet verwijderd worden. Met behulp van een kleine kram van ijzerdraad prik je het uiteinde van de sterkste uitlopers vast in een met tuinaarde gevulde pot. De jonge aardbeiplant zal al snel wortelen en kan in september van de moederplant worden gescheiden. Hij is dan klaar om samen met zijn soortgenootjes een nieuw aardbeienveld te vormen.

🌱 In de zomer smaken radijzen erg pittig en is de wortel hol. Om dat te voorkomen moet je de radijsjes zaaien in een bed dat je met een zeil bedekt. Houd de grond vochtig door hem regelmatig met fijne broes te besproeien.

🌱 Oogst tijm, salie en rozemarijn en bied desnoods een deel van je oogst aan vrienden aan. Regelmatig snoeien bevordert de productie van nieuwe scheuten, waardoor de planten compact blijven en altijd nieuwe, frisse blaadjes hebben.

Genieten

🌞 Vakantie! Vertrek jij deze zomer op reis? Zorg ervoor dat je tuin goed verzorgd wordt als jij er niet bent. In dit artikel vind je tal van interessante tips.

🌞 Zomer zonder boeken? Kan niet! Heerlijk languit in de hangmat, aan het zwembad of bij een briesje aan de kust. In de online boekenshop van Fence Tuinmagazine vind je de leukste tuinboeken om je in te verdiepen. Eén van de toppers van dit moment: Maak je eigen wilde bloementuin – Een prachtig boek met de belangrijkste informatie voor wie zelf een bloementuin wilt aanleggen. Neem hier een kijkje in het boek.

🌞 Breng een bezoek aan een tuinbeurs of ga langs tijdens de open tuindagen. Bekijk hier wat er deze maand te beleven valt.

Benieuwd naar meer tips?

Fence Tuinmagazine barst van de inspiratie voor de zomer! Verkrijgbaar in de online boekenshop voor slechts € 5,95 (gratis verzending). Ook te koop bij je lokale dagbladhandelaar (BE).

Bestel hier het zomernummer van Fence Tuinmagazine.
Het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine is er! Deze vierde editie brengt boeiende reportages, praktische tuintips en talrijke inspiratie voor je zomertuin. Ontdek het hier!
Coverfoto door ARTIFIX

%d bloggers liken dit: