De tuinkalender voor de maand mei

Het is eindelijk zover: mei is daar weer. De maand van de lange weekends in een (hopelijk) toch al warme zon. De natuur in trekken met je bubbel, uitstapjes naar her en der, picknicks en barbecues. Kortom, het buitenleven gaat weer voor de volle 100% van start! Ook in de tuin valt er deze maand heel wat te beleven. Benieuwd welke klusjes op het programma staan? Ontdek al onze tuintips in deze tuinkalender voor de maand mei. Veel plezier!

Op het programma in mei

SIERTUIN

🌸 Zoek in een tuincentrum of op een plantenbeurs naar Exochorda x macrantha ‘The Bride’ en probeer dan maar eens aan de verleiding te weerstaan! De takken van de parelstruik buigen door wanneer ze in mei met grote, witte bloemen zijn overladen. Bedek de grond na het planten en geef regelmatig water om de struik tijdens zijn eerste zomer in de tuin goed te helpen omgaan met de droogte.

🌸 Let deze maand op voor potentiële woekeraars zoals het vergeet-me-nietje. Haal de uitgebloeide exemplaren weg vooraleer ze zich kunnen uitzaaien.

🌸 Met het snoeien van je buxus wacht je best tot na de ijsheiligen; zo vermijdt je vorstschade op de vers geschoren twijgen. Kies ook liever een bewolkte dan een zonnige dag als je niet wil dat je buxus achteraf verbrandingsverschijnselen zal vertonen. Ga jij dit jaar voor vormsnoei? Kies dan voor een goede buxusschaar.

🌸 Na de laatste nachtvorst kunnen de vlinderorchideeën (Phalaenopsis) van binnen naar hun plekje in de tuin. Plaats ze in de schaduw van een boom, op een plaats die beschermd ligt tegen harde wind. Vergeet niet om ze minstens één keer per week water te geven. Orchideeën die in oktober terug naar binnen gaan, genieten met volle teugen van deze zomervakantie.

Fence Tuinmagazine: Ontdek de tuinkalender voor de maand mei: Deze tuinklussen kan je nu doen.
© Paul Geerts

MOESTUIN

🌱 Zaai snijsla in een schaal en plant de zaailingen, zoals bij kropsla, uit op een afstand van 30 cm van elkaar. Wanneer de planten goed ontwikkeld zijn, oogst je de buitenste bladeren door ze een voor een los te maken. Slasoorten zonder kropvorming ontwikkelen nieuwe bladeren in het hart en gaan hiermee lange tijd door.

🌱 Probeer courgettes en pompoenen in de volle grond te zaaien. Zaai in ‘zaaikuiltjes’. Plaats drie zaden in een in de tuingrond gegraven kuiltje. Behoud alleen de mooiste plant. De ruimte tussen de kuiltjes bedraagt 1 m voor courgettes en 2 m voor pompoenen. Deze methode levert vaak betere resultaten op dan wanneer de in potten gezaaide planten worden uitgeplant.

🌱 Wanneer je bladstelen van rabarber oogst, mag je ze niet afsnijden, maar moet je eraan trekken om ze los te maken. Oogst niet meer dan de helft van de bladeren zodat de plant zijn groeidynamiek behoudt.

🌱 Leg een laag stro onder je aardbeienplantjes. Zo voorkom je dat ze, wanneer het hevig regent, op een natte ondergrond liggen en gaan rotten of schimmelen.

🌱 Omring de worteltjes in de moestuin met een anti-insectennet dat schade door de wortelvlieg voorkomt. Deze omheining verhindert dat het insect de wortel bereikt. Ze moet 60 cm hoog zijn en de onderzijde moet in de grond worden ingegraven.

ANDERE TUINKLUSJES

🌞 Bij droog weer en hete temperaturen is het voor onze gevederde vrienden moeilijk om verkoeling te vinden in dichtbebouwde omgevingen. Plaats daarom op je terras of in je stadstuin een vogelbadje, zodat vogels een frisse duik kunnen nemen of zich kunnen hydrateren.

🌞 Mei is dé maand bij uitstek om het terras te reinigen. Lees hier hoe je kans maakt om een gratis accu hoge drukreiniger van Bosch te winnen.

🌞 Langzaam ontwaken we uit een lange ‘coronawinterslaap’. Er valt deze maand al wat meer te beleven en qua buitenactiviteiten staan er een aantal leuke evenementen op de planning. Ook online worden er nog volop lezingen en andere boeiende events georganiseerd. Benieuwd? Neem een kijkje in de agenda van Fence Tuinmagazine of in onze rubriek ‘Eropuit‘.

🌞 Deze maand halen we ook onze barbecue van onder het stof. Wij ruiken de provençaalse kruiden nu al! Van zodra het weer het toelaat, gloeien de kolen en mogen de buren meegenieten van de vele bakgeuren. Toe aan een nieuwe barbecue? In dit artikel leggen we enkele nieuwe toestellen op de rooster.

Fence Tuinmagazine: Ontdek de tuinkalender voor de maand mei: Deze tuinklussen kan je nu doen.

Meer tuintips voor mei?

Bestel hier het meinummer van Fence Tuinmagazine met gratis verzending.

Nu ook verkrijgbaar bij je lokale dagbladhandelaar.

Het meinummer van Fence Tuinmagazine is er! Het must-have tijdschrift voor iedereen met groene vingers: ervaren tuiniers en beginners. Bestel nu al jouw exemplaar.
Fence Tuinmagazine, editie 3 2021

 

 

%d bloggers liken dit: