© Freepik

Tuinieren in mei: dit kan je nu doen in de tuin

In mei gaat het buitenleven voor de volle 100% van start: uitstapjes naar her en der, picknicks, barbecues,…. Ook in de tuin valt er deze maand heel wat te beleven. Benieuwd welke tuinklussen op het programma staan? Ontdek al onze tips in de tuinkalender voor de maand mei. Veel plezier!

Benieuwd wat je deze maand nog meer kunt doen in de tuin? Ontdek meer tuintips en -inspiratie in het gloednieuwe Fence Tuinmagazine!
Bestel hier het meinummer met gratis verzending.

Siertuin

🌸 Wist je dat het voor de natuur beter is om het gras wat langer te laten groeien? Doe mee met de campagne ‘Maai Mei Niet’ en leg zo een rijkelijk buffet aan voor de bijen in je tuin!

🌸 Ook zomerbollen vergroten de biodiversiteit in je tuin. Denk aan lampenpoetser, de Abessijnse gladiool, Crocosmia, dahlia’s met open hartjes,….

🌸 Zoek in een tuincentrum of op een plantenbeurs naar Exochorda x macrantha ‘The Bride’ en probeer dan maar eens aan de verleiding te weerstaan! De takken van de parelstruik buigen door wanneer ze in mei met grote, witte bloemen zijn overladen. Bedek de grond na het planten en geef regelmatig water om de struik tijdens zijn eerste zomer goed te helpen omgaan met de droogte.

🌸 Met het snoeien van je buxus wacht je best tot na de ijsheiligen; zo vermijdt je vorstschade op de vers geschoren twijgen. Kies ook liever een bewolkte dan een zonnige dag als je niet wil dat je buxus achteraf verbrandingsverschijnselen zal vertonen. Ga jij dit jaar voor vormsnoei? Kies dan voor een goede buxusschaar!

🌸 Een lege plek in een bloembed? Het Spiegeleitje (Limnanthes douglasii) is een eenjarige die je in de volle grond kan zaaien. Deze vrolijke plant biedt nectar aan foeragerende insecten en zaait zichzelf uit voor het volgende jaar.

🌸 Na de laatste nachtvorst kunnen de vlinderorchideeën (Phalaenopsis) van binnen naar hun plekje in de tuin. Plaats ze in de schaduw van een boom, op een plaats die beschermd ligt tegen harde wind. Geef ze minstens één keer per week water. Orchideeën die in oktober terug naar binnen gaan, genieten met volle teugen van deze zomervakantie.

Moestuin

🌱 Zaai snijsla in een schaal en plant de zaailingen, zoals bij kropsla, uit op een afstand van 30 cm van elkaar. Als de planten goed ontwikkeld zijn, oogst je de buitenste bladeren door ze een voor een los te maken. Slasoorten zonder kropvorming ontwikkelen nieuwe bladeren in het hart en gaan hiermee lange tijd door.

🌱 Probeer courgettes en pompoenen in de volle grond te zaaien. Zaai in ‘zaaikuiltjes’. Graaf daarvoor een kuiltje in de tuingrond en plaats er drie zaden in. De ruimte tussen de kuiltjes bedraagt 1 m voor courgettes en 2 m voor pompoenen. Deze methode levert vaak betere resultaten op dan wanneer de in potten gezaaide planten worden uitgeplant.

🌱 Ga je bladstelen van rabarber oogsten? Snijd ze dan niet af, maar trek eraan om ze los te maken. Oogst niet meer dan de helft van de bladeren zodat de plant zijn groeidynamiek behoudt.

🌱 Leg een laag stro onder je aardbeienplantjes. Zo voorkom je dat ze op een natte ondergrond liggen en gaan rotten of schimmelen als het regent.

🌱 Omring de wortels in de moestuin met een anti-insectennet. Zo voorkom je schade door de wortelvlieg. De omheining verhindert dat het insect de wortel bereikt. Let wel: het net moet 60 cm hoog zijn en de onderzijde moet in de grond worden ingegraven.

🌱 Een gewas om eens te proberen in de moestuin: suikermaïs. Je zaait deze in de kas in diepe potten om ze vervolgens uit te planten in groepen van vier planten, voor een goede bestuiving. Vanaf eind augustus kan je oogsten.

En verder ook…

🌞 Het is al een hele tijd droog in de tuin. Dat is niet goed voor vogels, want bij droog weer en hete temperaturen vinden ze moeilijk verkoeling in dichtbebouwde omgevingen. Plaats daarom op je terras of in je stadstuin een vogelbadje, zodat vogels een frisse duik kunnen nemen of zich kunnen hydrateren.

🌞 Heb je deze lente het terras nog niet gekuist, of is alweer vuil? Steek deze maand de handen uit de mouwen. Nadien zal je er alleen maar geniet van hebben!

🌞 Bezoek op zaterdag 21 mei 2022 het tuinevenement ‘La Fête de Jardins & Loisirs’ met tuingoeroe en Fence-redacteur Luc Noël. Heb je een abonnement op Fence? Dan krijg je een gratis ticket voor het event! Meer info vind je hier en in Fence Tuinmagazine – editie 3 2022.

🌞 Nu we opnieuw meer genieten van het buitenleven willen we de tuin en het terras zo gezellig mogelijk maken. Ben je nog op zoek naar een leuke blikvanger? In het nieuwe Fence Tuinmagazine zetten we de mooiste tuinmeubelen en -decoratie in de kijker. Dit keer alles in Scandinavische sferen! Denk aan lichte tinten en natuurlijke materialen, maar ook heldere en bij momenten minimalistische lijnen.

🌞 In mei halen we onze barbecue van onder het stof (als dat nog niet gebeurd is, althans). Van zodra het weer het toelaat, gloeien de kolen en mogen de buren meegenieten van de vele bakgeuren… Toe aan een nieuwe barbecue? In dit artikel leggen we enkele fraaie toestellen op de rooster.

Benieuw naar meer tuintips voor de maand mei?

Bestel nu het meinummer van Fence Tuinmagazine met gratis verzending!
Ook verkrijgbaar bij je lokale dagbladhandelaar.

%d bloggers liken dit: