MoestuinSiertuin

Tuinieren in mei: dit kan je nu doen in de tuin

In mei gaat het buitenleven voor de volle 100% van start: uitstapjes naar her en der, picknicks, barbecues,…. Ook in de tuin valt er deze maand heel wat te beleven! Benieuwd welke tuinklussen op het programma staan? Ontdek al onze tips in de tuinkalender.

In de siertuin

🌸 Wist je dat het voor de natuur beter is om het gras wat langer te laten groeien? Doe mee met de campagne ‘Maai Mei Niet’ en leg zo een rijkelijk buffet aan voor de bijen in je tuin!

🌸 Ook zomerbollen vergroten de biodiversiteit in je tuin. Denk aan lampenpoetser, de Abessijnse gladiool, Crocosmia, dahlia’s met open hartjes,….

🌸 Zoek in een tuincentrum of op een plantenbeurs naar Exochorda x macrantha ‘The Bride’ en probeer dan maar eens aan de verleiding te weerstaan! De takken van de parelstruik buigen door wanneer ze in mei met grote, witte bloemen zijn overladen. Bedek de grond na het planten en geef regelmatig water om de struik tijdens zijn eerste zomer goed te helpen omgaan met de droogte.

🌸 Met het snoeien van je buxus wacht je best tot na de ijsheiligen; zo vermijdt je vorstschade op de vers geschoren twijgen. Kies ook liever een bewolkte dan een zonnige dag als je niet wil dat je buxus achteraf verbrandingsverschijnselen zal vertonen. Ga jij dit jaar voor vormsnoei? Kies dan voor een goede buxusschaar!

🌸 Een lege plek in een bloembed? Het Spiegeleitje (Limnanthes douglasii) is een eenjarige die je in de volle grond kan zaaien. Deze vrolijke plant biedt nectar aan foeragerende insecten en zaait zichzelf uit voor het volgende jaar.

🌸 Plaats vanaf half mei feromoonvallen in kersenbomen. Door de mannetjes van de kersenvlieg naar een plakkerig bord te lokken, beperk je de bevruchting en dus ook het aantal eitjes waaruit de larven voortkomen die de kersen beschadigen. Deze vallen zijn verkrijgbaar in tuincentra.

🌸 Na de laatste nachtvorst kunnen de vlinderorchideeën (Phalaenopsis) van binnen naar hun plekje in de tuin. Plaats ze in de schaduw van een boom, op een plaats die beschermd ligt tegen harde wind. Geef ze minstens één keer per week water. Orchideeën die in oktober terug naar binnen gaan, genieten met volle teugen van deze zomervakantie.

🌸 Een gewas om eens te proberen in de moestuin: suikermaïs. Je zaait deze in de kas in diepe potten om ze vervolgens uit te planten in groepen van vier planten, voor een goede bestuiving. Vanaf eind augustus kan je oogsten.

🌸 Voor een goede bestuiving van de eerste tomatenbloemen tik je bij elk bezoek aan de serre even tegen de stokken. Deze kleine schokken zorgen ervoor dat het stuifmeel van de meeldraden valt.

In de moestuin

🌱 Zaai snijsla in een schaal en plant de zaailingen, zoals bij kropsla, uit op een afstand van 30 cm van elkaar. Als de planten goed ontwikkeld zijn, oogst je de buitenste bladeren door ze een voor een los te maken. Slasoorten zonder kropvorming ontwikkelen nieuwe bladeren in het hart en gaan hiermee lange tijd door.

🌱 Probeer courgettes en pompoenen in de volle grond te zaaien. Zaai in ‘zaaikuiltjes’. Graaf daarvoor een kuiltje in de tuingrond en plaats er drie zaden in. De ruimte tussen de kuiltjes bedraagt 1 m voor courgettes en 2 m voor pompoenen. Deze methode levert vaak betere resultaten op dan wanneer de in potten gezaaide planten worden uitgeplant.

🌱 Ga je bladstelen van rabarber oogsten? Snijd ze dan niet af, maar trek eraan om ze los te maken. Oogst niet meer dan de helft van de bladeren zodat de plant zijn groeidynamiek behoudt.

🌱 Leg een laag stro onder je aardbeienplantjes. Zo voorkom je dat ze op een natte ondergrond liggen en gaan rotten of schimmelen als het regent.

🌱 Omring de wortels in de moestuin met een anti-insectennet. Zo voorkom je schade door de wortelvlieg. De omheining verhindert dat het insect de wortel bereikt. Let wel: het net moet 60 cm hoog zijn en de onderzijde moet in de grond worden ingegraven.

🌱 Een gewas om eens te proberen in de moestuin: suikermaïs. Je zaait deze in de kas in diepe potten om ze vervolgens uit te planten in groepen van vier planten, voor een goede bestuiving. Vanaf eind augustus kan je oogsten.

En verder ook…

🌞 Het is al een hele tijd droog in de tuin. Dat is niet goed voor vogels, want bij droog weer en hete temperaturen vinden ze moeilijk verkoeling in dichtbebouwde omgevingen. Plaats daarom op je terras of in je stadstuin een vogelbadje, zodat vogels een frisse duik kunnen nemen of zich kunnen hydrateren.

🌞 Heb je deze lente het terras nog niet gekuist, of is alweer vuil? Steek deze maand de handen uit de mouwen. Nadien zal je er alleen maar geniet van hebben!

🌞 Bezoek het Planten- en Tuinfeest van Aywiers in Lasne. Dé niet-te-missen beurs in België voor alle tuinliefhebbers!

🌞 Nu we opnieuw meer genieten van het buitenleven willen we de tuin en het terras zo gezellig mogelijk maken. Ben je nog op zoek naar een leuke blikvanger? In het nieuwe Fence Tuinmagazine zetten we onze favorieten in de kijker.

Benieuw naar meer tuintips?

Ontdek meer in Fence Tuinmagazine:

%d bloggers liken dit: