MoestuinTuintips

De tuinkalender voor juni: dit kan je nu doen

In juni komen onze tuinen, terrassen en balkons tot leven. Zomerbloemen en -planten brengen kleur in de siertuin en in de moestuin kunnen we de eerste groenten oogsten. Ontdek in de tuinkalender wat je deze maand kan doen in de tuin.

SIERTUIN:

? In juni kan je aan de slag met dahlia’s. Deze vrolijke bloemen uit oma’s tuin zijn helemaal terug van weg geweest. Om knollen te planten had je in het voorjaar al aan de slag moeten gaan. Gelukkig zorgen kwekers nu ook voor dahlia’s in pot! De keuze aan variëteiten is enorm, met een grote diversiteit aan bloemvormen (enkel, dubbel, cactus, pompon) en kleuren. Plant deze dahlia’s in een bloembed of in de snijbloemenzone in je moestuin en ze zullen zich ontwikkelend alsof je de knollen zelf hebt geplant.

Wil je graag meer weten over dahlia’s? Dan is het boek Liefde voor dahlia’s zeker iets voor jou.

? Na een periode van intense regen gevolgd door een brandende zon, gebeurt het soms dat de knoppen van rozen en pioenen gesloten blijven en gaan rotten. Dit fenomeen komt voornamelijk voor bij dubbelbloemige soorten. Maak je niet te veel zorgen, want de bloemen die zich later ontwikkelen, zijn niet aangetast.

? Last van rode spinnen die de oleanders op het terras vernielen? De oplossing is simpel: Inspecteer de bladeren op zoek naar fijne webben en geef de planten regelmatig een douche met de tuinslang. Een eenvoudige manier om de plaag in te dijken.

? Wieden, wieden en nog eens wieden! Zo voorkom je dat het onkruid gaat woekeren.

? Perkplanten doen het overal goed: in de tuin, op het terras of balkon en zelfs als hangplant. Kies voor felle kleuren met een zomerse uitstraling.

? Bestrijd slakken in de tuin met een slakkenval of maak je tuin aantrekkelijk voor hun natuurlijke bestrijders zoals egels, kikkers en vogels.

GAZON:

? Nu de temperaturen de hoogte inschieten, kan het slim zijn je gras op een andere manier te maaien. De regel is: hoe korter het gazon, hoe sneller de droogte er vat op zal krijgen. Laat de grasmaaier bij het begin van de zomer dus niet op de laagste stand staan, maar zet het chassis een standje hoger. Hoger gras beschermt de bladbasis van de sprieten beter tegen de schadelijke effecten van de zon. Het beschaduwt de aarde en vermindert de verdamping van water.

? Het gazon besproeien doe je best ’s avonds, zodat het gras niet kan verbranden door de hitte.

? Maai het gazon één tot twee keer per week, afhankelijk van de groei

MOESTUIN:

? Voor een eerste oogst van vroege aardappelen scheur je een paar pootplanten af bij aanvang van de bloei. Wat een lekkernij, deze kleine primeurknollen!

? Wanneer een meloenplant verticaal in de kas klimt, moet je de vruchten ondersteunen met netten. Die kan je als hangmatten ophangen om te voorkomen dat de plant onder zijn gewicht bezwijkt.

? Wil je deze zomer sla zaaien, dan moet je de temperatuur goed in de gaten houden. Boven de 20 ° C kiemen de zaadjes slecht. Zoek dus een koel plekje in de tuin en zaai zeker niet in de serre.

? De eerste aardbeien kunnen geoogst worden! Pluk ze mét het kroontje, zo blijven de vruchten langer goed en voorkom je schimmel op de planten. Hebben je aardbeien al uitlopers? Pin ze vast in de grond om nieuwe planten te kweken.

? Span netten over je jonge gewassen om ze te beschermen tegen hongerige vogels.

GENIETEN:

? Bezoek het prachtige domein van Kasteel Hex tijdens de tuin- en plantendagen op 4, 5 en 6 juni. Tientallen standhouders stellen er hun nieuwigheden voor. Je ontdekt er niet alleen bijzondere planten, maar ook kwekers en specialisten om advies aan te vragen.

? Geniet van een verfrissende cocktail met kruiden uit eigen tuin. In het nieuwe zomernummer van Fence Tuinmagazine vind je vier originele, lekkere recepten van chef-kok Dominique Vreven.

? Ga je binnenkort op vakantie? Zoek alvast een garden sitter die je tuin verzorgt als jij er niet bent.

 

» Ontdek meer tuintips in het zomernummer van Fence Tuinmagazine.

Nu verkrijgbaar in de online boekenshop voor slechts €5,95. Vanaf donderdag 3 juni te koop bij je lokale dagbladhandelaar.

Het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine is er! Deze vierde editie brengt boeiende reportages, praktische tuintips en talrijke inspiratie voor je zomertuin. Ontdek het hier!
Coverfoto door ARTIFIX
%d bloggers liken dit: