MoestuinSiertuin

Tuinklussen voor november: nu doen in de tuin

Koude en donker sluipen het land binnen, en daarmee gepaard dommelt de tuin stilaan in een diepe winterslaap. Toch staan er in november nog enkele tuinklusjes op het programma.

In de siertuin

🌸 Hulst (Ilex), Skimmia en druifheide (Leucothoe) bieden nu bloemen, bessen en schitterend gekleurd blad in een kleurenwaaier van rozerood tot felrood. Ook bergthee is een uitstekende plant om in november een plekje te geven in de tuin.

🌸 Inheemse kardinaalsmuts verliest zijn bladeren in de winter. De Japanse kardinaalsmuts is daarentegen wel bestand tegen koude en behoudt de bladeren. De plant doet het goed in alle grondsoorten en is daarom bijzonder geschikt voor alle seizoenen. Je kan de takken ook tegen een muur binden.

🌸 Zet de vorstgevoelige planten binnen op een koele, vorstvrije plaats. Bijvoorbeeld in de garage.

🌸 Verwijder plantensteunen in de bloemborder die nu niet meer gebruikt worden. Zo vermijd je een winterse border met plantensteunen die schots en scheef zakken door de weersomstandigheden.

🌸 Gevallen blaadjes kan je laten liggen, maar op het gazon kan je ze best verwijderen. Hark ze bij elkaar onder een zeildoek. Zo blijven ze intact en kunnen ze vanaf het voorjaar over de compost worden verspreid, afgewisseld met grasresten. De droge bladeren, die rijk aan koolstof zijn, zorgen voor een betere decompositie dankzij de hoge concentratie van water en stikstof.

Fence Tuinmagazine staat boordevol handige tips en leuke inspiratie voor je eigen tuin. In dit artikel ontdek je interessante tuinklussen voor de maand november.

🌸 Bezoek de kwekerijen om een Camellia sasanqua te kiezen. Deze struik, die in dit seizoen wekenlang bloeit, trekt foeragerende insecten aan die nog actief zijn. Plant de camelia in lichtzure humusgrond en bedek de bodem royaal met dode bladeren.

🌸 Wil je nog bloembollen van sneeuwklokjes planten, dan is het begin november de hoogste tijd! De rest van de maand, en zelfs in december, kan je ook nog andere bloembollen planten: tulpen, blauwe druifjes, krokussen, narcissen.

🌸 Is de chrysant uitgebloeid? Knip het droge blad af met de heggenschaar en de plant zal, op een koele plek beschermd tegen vorst en wind, zeker nieuwe vegetatie ontwikkelen. De chrysant zal opnieuw een bloeiende struik vormen voor volgend jaar. Je hoeft de plant dus niet te composteren als die verwelkt is.

In de moes- en pluktuin

🌱 De spruitjes worden al mooi rond. Verleidelijk om nu al te oogsten, maar toch wacht je beter tot in januari. Ze hebben namelijk vorst nodig voor een goede smaak.

🌱 Verwijder regelmatig het blad van de koploze kolen die in de winter doorgroeien. In vergelijking met sluitkolen, waarvan de volumineuze kroppen snel bereid moeten worden, laat een boerenkool of breedbladige kool zoals de ‘Zwarte van Toscane’ palmkool het toe om enkel de bladeren te nemen die nodig zijn voor een maaltijd. Ze zijn uiterst geschikt om te koken of voor bij een stoofpotje.

🌱 November is perentijd! Bewaar ze na het plukken best onderaan in de koelkast, liefst met een temperatuur onder de 2 graden. Heel harde peren kan je ook in de schuur of kelder bewaren, maar houd ze dan goed in het oog want ze rijpen altijd langzaam verder.

Fence Tuinmagazine staat boordevol handige tips en leuke inspiratie voor je eigen tuin. In dit artikel ontdek je interessante tuinklussen voor de maand november.

🌱 De dode bladeren die je in de siertuin hebt verzameld, kan je voor de winterperiode in de moestuin verspreiden. Zo verbeter je de structuur en vruchtbarheid van de bodem dankzij de afbraak door micro-organismen. Prei is bijvoorbeeld gemakkelijker uit te trekken in deze door regenwormen verzachte aarde.

🌱 Om makkelijker aardperen te oogsten, snijden we de vegetatie af en bedekken we de grond met en zeildoek. Grond die niet meer doorweekt is door regen zal makkelijk afbrokkelen en niet aan de knollen blijven plakken.

🌱 In je moestuinbak is binnenkort waarschijnlijk niet veel meer te oogsten. Plant de bakken vol met winterviooltjes. Hun kleurrijke bloempjes fleuren de hele tuin op, en dat de hele winter lang.

En verder ook…

🍁 Ga creatief aan de slag met de herfstige bloemschikideeën uit Fence Tuinmagazine. Probeer deze tafeldecoratie met pompoenen of deze herfstmand.

🍁 Behandel het houten tuinmeubilair met een goede beschermer. Dat is goed voor het hout en zal het onderhoud in de lente een stuk makkelijker maken. Nadien kan je je meubels voorzien van een beschermhoes.

🍁 Geef je tuingereedschap een welverdiende schoonmaakbeurt.

🍁 Maak de dakgoten schoon en haal de gevallen blaadjes en takjes eruit.

🍁 Sluit binnenkort de buitenkranen af, zodat ze niet kapot kunnen vriezen. Laat ook de tuinslang leeglopen. Wacht niet tot de eerste strenge vorst: een paar uur vriestemperaturen is voldoende om ze te laten barsten door water dat in ijs is veranderd.


Ontdek meer tuintips

In Fence Tuinmagazine – editie 6 2022 vind je meer tuintips voor november en december.

Of abonneer op Fence Tuinmagazine en geniet in elk seizoen van handige tips. Nu met korting!


Tekst: Luc Noël

%d bloggers liken dit: