© pixabay

De tuinklussen voor november

De dagen worden merkbaar korter, de eerste nachtvorst treedt in en onze tuin straalt in prachtige roodtinten. November is begonnen! Benieuwd wat je deze maand kunt doen in de tuin? Fence Tuinmagazine geeft raad.

Op het programma in November

In de siertuin

? In tegenstelling tot onze inheemse kardinaalsmuts, behouden Japanse kardinaalsmutsen hun bladeren in de winter. Deze planten zijn bestand tegen kou en passen in alle grondsoorten. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor het aankleden van tuinen en gebouwen in alle seizoenen. Je kan de takken ook tegen een muur binden.

? Ter voorbereiding op de winter kan je de vorstgevoelige planten alvast binnen zetten. Kies daarvoor een koele, vorstvrije plaats zoals bijvoorbeeld de garage.

? De gevallen blaadjes zorgen voor een prachtig kleurenpallet in de tuin. Wil je ze toch al opruimen? Hark de dode bladeren dan bijeen onder een zeildoek. Zo blijven ze intact en kunnen ze vanaf het voorjaar over de compost worden verspreid, afgewisseld met grasresten. De droge bladeren, die rijk aan koolstof zijn, zorgen voor een betere decompositie dankzij de hoge concentratie van water en stikstof.

? In november toont de Skimmia japonica de knoppen van haar stevige, fraaie bloempluimen. De kleur én de knoppen blijven de hele winter mooi. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op! Eind augustus verschijnen dan de eerste nieuwe knoppen, vaste waarde is het leerachtige blad dat het hele jaar prachtig groen blijft.

? Gereedschap dat je in de winter niet van plan bent te gebruiken, geef je nu een welverdiende schoonmaakbeurt.

? In de herfst zitten je dakgoten meestal goed vol met blaadjes en takjes. Tijn om deze schoon te maken, dus!

? Behandel aan het begin van de herfst je houten buitenmeubilair met een goede beschermer. Dat is erg goed voor het hout én zal het onderhoud in de lente een stuk makkelijker maken. Nadien kan je je meubels voorzien van een beschermhoes. Let wel op bij vochtig winterweer, want dan heeft bijvoorbeeld je tafelblad wat extra zuurstof nodig.

? Wil jij binnenkort genieten van sneeuwklokjes in de tuin, dan is het nu de hoogste tijd om ze te planten.

In de moestuin

? De spruitjes worden al mooi rond. Verleidelijk om nu al te oogsten, maar toch wat je beter tot in januari. Ze hebben namelijk vorst nodig voor een goede smaak.

? Verwijder regelmatig het blad van de koploze kolen die in de winter doorgroeien. In vergelijking met sluitkolen, waarvan de volumineuze kroppen snel bereid moeten worden, laat een boerenkool of breedbladige kool zoals de ‘Zwarte van Toscane’ palmkool het toe om enkel de bladeren te nemen die nodig zijn voor een maaltijd. Ze zijn uiterst geschikt om te koken of voor bij een stoofpotje.

? November is perentijd! Bewaar ze na het plukken best onderaan in de koelkast, liefst met een temperatuur onder de 2 graden. Heel harde peren kan je ook in de schuur of kelder bewaren, maar houd ze dan goed in het oog want ze rijpen altijd langzaam verder.

? De dode bladeren die je in de siertuin hebt verzameld, kan je voor de winterperiode in de moestuin verspreiden. Zo verbeter je de structuur en vruchtbarheid van de bodem dankzij de afbraak door micro-organismen. Prei is bijvoorbeeld gemakkelijker uit te trekken in deze door regenwormen verzachte aarde.

? Om makkelijker aardperen te oogsten, snijden we de vegetatie af en bedekken we de grond met en zeildoek. Grond die niet meer doorweekt is door regen zal makkelijk afbrokkelen en niet aan de knollen blijven plakken.

? In je moestuinbak is binnenkort waarschijnlijk niet veel meer te oogsten. Maar kaal of leeg moet het zeker niet blijven. Plant je bakken vol met vrolijke winterviooltjes. Hun kleurrijke bloempjes fleuren de hele tuin op. En wat zo fijn is: ze doen dat de hele winter lang. Bij strenge vorst laten ze misschien even hun kopje hangen, maar heeft de vriezeman de plaat gepoetst, dan staan ze er weer!

En ook…

? Nodig jij binnenkort je familie of vrienden uit voor een gezellige brunch of diner? Zorg voor extra sfeer met deze herfstige tafelaankleding. Een leuke doe-het-zelf voor op een regenachtige dag.

? Nu het kouder wordt en de dagen korten, speelt het dagdagelijkse leven zich grotendeels binnenshuis af. Reden te meer om het interieur extra gezellig aan te kleden met potplanten die het genoeglijke groen naar binnen brengen! Ga in het tuincentrum of bij je lokale bloemist op zoek naar een leuk exemplaar.

? Nu het winteruur weer is ingegaan, is het ‘s avonds al snel donker buiten. Wij zorgen voor ‘lichtpuntjes’ in de duisternis! In de nieuwe Fence Tuinmagazine – editie 6 2021 vind je tal van leuke buitenlampen. Ze brengen extra sfeer in de tuin en op het terras, en maken dat je ook na zonsondergang kunt genieten van je buitenkamer.

? Breng een bezoek aan de beurs met wilde planten van Natagora, de Waalse tegenhanger van Natuurpunt.

? In november kijken we vol verlangen uit naar de feestdagen. Ben jij een vroege shopper en ga je nu al op pakjesjacht? In de Fence Boekenshop vind je heel wat mooie boeken voor tuin-, groen- en natuurliefhebbers. Vergeet niet om de gratis geschenkverpakking toe te voegen aan je winkelmandje. Dan pakken wij het geschenk feestelijk voor je in!


Meer tuintips voor november? Die ontdek je in Fence Tuinmagazine!

Bestel het magazine in de webshop voor slechts €5,95. Wij leveren kosteloos bij je thuis! Krijg je maar geen genoeg van de tuininspiratie in Fence? Bekijk onze voordelige abonnementen.

Wij wensen je alvast veel tuinplezier.

Fence Boekenshop: Fence Tuinmagazine editie 6 2021 is nu verkrijgbaar. Boordevol tuintips en inspiratie voor de winter.
Fence Tuinmagazine editie 6 2021

%d bloggers liken dit: