HotlistSiertuin

Dé tuintrend van 2023: vrij spel voor de natuur

Nu we de laatste maand van 2022 zijn ingegaan, blikken we graag vooruit naar het volgende tuinjaar. In 2023 staat de natuur centraal. Strakke vormen verdwijnen en onze tuinen, terrassen en balkons krijgen een verwilderd karakter. Duurzaamheid en klimaatbestendigheid zijn hét uitgangspunt voor onze buitenruimte. Ontdek hier alles over dé tuintrend van 2023: Ode aan de natuur.

‘Ode to Nature’

In 2023 geven we de natuur vrij spel. De tuin krijgt een verwilderd karakter met organische en grillige vormen. Denk aan kronkelige paadjes en wilde borders met een mix van verschillende plantsoorten. Sierplanten worden afgewisseld met groenten en kruiden. Zo wordt de tuin niet alleen een paradijs voor de bewoners, maar ook een walhalla voor onder meer bijen, vlinders en vogels.

Groen- en bruintinten nemen de bovenhand en bloemen zorgen voor kleuraccenten. Welke kleuren dat zijn, is in deze trend minder belangrijk. Wat wel van belang is, is dat de gebruikte producten uit natuurlijke of gerecycleerde materialen bestaan.

Tuintrend 2023: ode aan de natuur: waterdoorlatende verharding wordt belangrijker.
© Tuinbranche Nederland

Bestrating wordt vervangen door planten of maakt plaats voor ‘halfverharding’ zoals houtsnippers of waterdoorlatende tegels. Dat draagt bij aan de natuurlijke uitstraling van je buitenruimte én zorgt ervoor dat bij een flinke regenbui plasvorming wordt voorkomen. Het regenwater kan dankzij waterdoorlatende verharding namelijk eenvoudig de bodem inzakken.

Bovendien is het tijdens tropische zomerdagen in een omgeving met veel beplanting aanmerkelijk koeler dan in betegelde tuinen!

Wat als je tuiniert op een klein terras of balkon?

Heb je een klein balkon, patio of terras? Ook als je maar een paar vierkante meters hebt, kan je vergroenen!

Er zijn tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hanging baskets of speciale bakken voor aan de balustrade. Iets meer plek? Maak van een oude vuurschaal een plantenbak voor op het terras. Door te kiezen voor een mix van planten ontstaat er als vanzelf een ‘mini-jungle’. Versterk het natuurlijke effect door bijvoorbeeld afgezaagde boomstammen als bijzettafeltje of kruk te gebruiken.

Meer weten over een klimaatbestendige tuin?

Ontdek tal van tips in deze tuinboeken!

%d bloggers liken dit: