Meerstammige bomen gaan voor veel groen zonder het doorzicht te belemmeren. © Marc Verachtert

De tuinwereld in evolutie: andere bomen op komst

De tuinwereld evolueert voortdurend. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van bomen en heesters in onze buitenruimte, dat vandaag duidelijk anders is dan pakweg tien jaar geleden. Klimaatverandering en sfeer in de tuin spelen daarbij een aanzienlijke rol.

Niet eens tien jaar geleden werd door natuurverenigingen en ecologisten hard geroepen om uitsluitend inheems groen te planten in tuinen. Eik, linde, berk, … werden gepromoot als ideale bomen, omdat ze inheems zijn.

Veel van die toen geplante bomen gingen ondertussen, zelfs nog maar halfwas, voor de bijl. Ze werden te groot, te hoog en te breed voor onze modale tuinen en zorgden vaak voor onvrede bij buren. Bovendien, en dat was toen (nog) niet geweten, krijgen veel van onze streekeigen bomen het moeilijk met ons nieuwe klimaat.

“Een hitteperiode, gecombineerd met droogte, zorgt ervoor dat deze bomen vroeger dan normaal hun bladeren afstoten om een evenwicht te bewaren met de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen uit de grond. Gebeurt dat eenmalig dan is dat geen probleem, herhaalt het zich jaar na jaar dan verzwakt de boom, wordt hij extra gevoelig voor ziekten en plagen en is de kans groot dat hij sterft”, weet tuinarchitect Marc Verachtert.

Evoluties in de tuinwereld: klimaatbomen en meerstammen
Szechuanpeper of Zanthoxylum simulans gaat voor een mooie coulissenwerking met uitgesproken stamstructuur.
© Marc Verachtert

Meer weten?

In Fence Tuinmagazine – editie 6 2022 legt tuinarchitect Marc Verachtert uit waarom klimaatbomen en meerstammen een meerwaarde zijn voor je tuin en geeft hij tips voor interessante soorten.

Benieuwd? Koop het magazine online in de boekenshop of bij je lokale dagbladhandelaar.


Tekst: Marc Verachtert

%d bloggers liken dit: