De werktafel van Luc Noël voor de maand mei

Elke maand ontvangt de bekende tuinman en tv-presentator ons in zijn tuinhuis. Op zijn werktafel liggen ideeën, tips, informatie, bevindingen, ontdekkingen, …

Aardewerken potten met een dubbele wand

Potees a double paroi_webAardewerken potten en bloembakken hebben een mediterraanse look. Ze geven de indruk dat je in een zonnig land op vakantie bent. Ze hebben nog meer charme na enkele jaren, en je kan ze ook besmeren met melk of yoghurt, zodat er sneller groene algen op groeien. Terracotta heeft echter niet enkel voordelen. In zo’n poreuze pot, die het vocht van de potgrond absorbeert dat in de zon en door de wind verdampt, zullen de eenjarige planten veel sneller water nodig hebben dan een kweek in in een plastic bloembak.

Opdat het uitzicht van de bloembak overeenstemt met de weelde van de planten, is het plastic van de lege potgrondzakken heel nuttig. Dit kan de aardewerken wanden verdubbelen en zo een hermetische wand vormen. Het plastic wordt aan de rand van de potgrond afgesneden en zal dus niet zichtbaar zijn. Er hoeft geen afwateringsgat worden gemaakt. Door geen afwatering te voorzien, zal het substraat meer water kunnen vasthouden op hete dagen, indien je het watervolume bij het gieten goed controleert en de bloembak niet in de volle regen staat.

Schaduw

De l ombre_webDe hete zomerdagen komen er weer aan. Schaduw zal dus meer dan welkom zijn. De linnen luifels die men uitrolt, worden niet enkel meer gebruikt voor winkeletalages. Ze kunnen eveneens tegen de muur van het terras worden geïnstalleerd. Parasols blijven maar beter worden. Ze zijn niet enkel groot, maar je vindt ook hangende modellen zonder centrale voet. Heel origineel is een groot tentzeil dat aan paaltjes en spanners vasthangt en het terras doet lijken op een oase uit de Sahara. Meer mediterraans is een pergola boven een deel van het terras. Clematissen, klimrozen en kamperfoelies bieden er schaduw, geven bloesems en aroma’s. Met een wijnstok kan je zelfs enkele druiventrossen plukken.

Lees het volledige artikel in het meinummer van Fence.

%d bloggers liken dit: