De zoete geur van karamel

Herfst is een seizoen van overvloed. Massa’s bessen en andere vruchten, prachtige herfstkleuren, schitterend licht. Maar ook de geur van de herfst is bijzonder. Zeker de geur van de Cercidiphyllum japonicum, waarvan de geel verkleurde herfstbladeren geuren naar gebrande suikers, naar karamel.

De Katsura, in het Duits ook gekend als Kuchenbaum, is een bijzondere boom die afkomstig is uit China en Japan, waar hij zeer verspreid gebruikt wordt bij boeddhistische tempelcomplexen. Daar is het een imposante, grote, vaak meerstammige boom, vaak tot 20 meter hoog. De bladeren zijn hartvormig en kleiner dan die van de Judasboom (Cercis). Ze staan tot op de dikste takken, zelfs op de stam. Het is dan ook in de eerste plaats een prachtige bladplant. De bloemen zijn onopvallend en van weinig sierwaarde. Alhoewel de bomen in ons klimaat kleiner blijven dan die in hun thuisland, zijn ze eigenlijk toch nog vrij groot voor de kleinere tuin. Recent zijn er dan ook een paar dwergvormen geselecteerd, die qua grootte te vergelijken zijn met een appel of sierkers. Zo kunnen we ook in de gemiddelde tuin genieten van de herfstgeur en –kleur van de bladeren.

Voor kleur maar zeker ook voor geur
Het herfstblad van de Katsura is niet altijd constant in kleur. De normale herfstkleur in ons klimaat is bleek geel. Op sommige gronden en plekken en in een goed jaar kunnen ze ook perzikroze tot aardbeirood zijn. Enkele hiervan werden benoemd, ‘Raspberry’ en ‘Strawberry’ bijvoorbeeld, maar eigenlijk zijn deze geen aparte naam waard.
Volgens ons is echter het belangrijkste pluspunt in de herfst de geur van de afvallende bladeren. Als onder de boom een tapijt van bladeren ligt, van lichtgeel tot bruin gekleurd, en je waadt erdoor, dan stijgt er een onmiskenbare geur op van gebrande suikers. Je loopt langs een denkbeeldige bakkerij waar net een nieuwe lading uit de oven werd gehaald.

Kom alles te weten over de Cercidiphyllum japonicum in het oktobernummer van Fence.

%d bloggers liken dit: