Purple Frills in november © Joris Luyten

Deze groenten kan je in september zaaien in de moestuin

Het einde van de zomer en de herfst bieden tal van mogelijkheden om allerlei lekkers te planten en te zaaien. Ga je nu aan de slag, dan zorg je voor een mooie en gevarieerde najaars- en winteroogst. Bekijk hier de zaaitips van onze moestuinexpert Dominique Vreven.

Kristalspinazie

Een echte rariteit is de kristalspinazie, die wij elk jaar opnieuw zaaien begin september. We doen dit in kleine potjes en planten uit in de serre als de tomatenoogst voorbij is en de grond uitgespoeld en vervangen werd. Deze bijzondere groente neemt een langzame start en groeit dan plots heel snel verder uit tot ze een bodembedekking vormt. Omdat er in de winter zo weinig zonlicht is, zal je merken dat de bladeren van je kristalspinazie enorme afmetingen kunnen krijgen, tot wel 20 à 30 cm. Dat doen ze om zoveel mogelijk licht op te vangen. Het is echt wel exclusief wanneer je een blad kristalspinazie met dergelijke afmetingen kunt presenteren op je bord aan tafel.

Rucola

Een plant die bij een matige winter gewoon door blijft groeien. Zaaien kan nog tot eind september, en dit zowel binnen in de serre als buiten in de volle grond. Wij bereiken goede resultaten met wasabi en breedbladige rucola. Bij niet al te strenge vorst vormen zich de hele winter door ook nog eens aangenaam eetbare bloemetjes. Laat na de oogst het wortelgestel gewoon in de grond steken en na verloop van tijd worden er opnieuw jonge en frisse blaadjes gevormd, waardoor je klaar bent voor een nieuwe oogst.

Salades

Gedurende de herfst- en winterperiode gebruiken wij heel dikwijls mosterdachtigen als salades. Omdat ze familie zijn van de koolachtigen zijn ze zeer geschikt om tijdens koudere periodes te groeien en zelfs te hergroeien, een hele herfst en winter lang. Buiten zaaien kan vanaf augustus tot september. Wij zaaien in september en oktober ook nog in de serre, nadat de tomaten er verwijderd werden. Dit doen we omdat de hergroei na de eerste oogst buiten weleens op zich kan laten wachten bij gebrekkige zonneschijn en langere aaneengesloten regendagen.

Snijd deze pittige blaadjes af als ze 5 tot maximaal 10 cm hoog zijn en doe dat niet te diep tegen de wortel aan, zodat je tweede en dikwijls zelfs derde oogst niet in het gedrang komen. Wij boeken elk jaar schitterende resultaten met ‘Ruby Streaks’, ‘Scarlet Frills’, ‘Crimson Red’, ‘Golden Frills’ en ‘Golden Streaks’. Deze zijn een mùst voor elke moestuin!

Look

Naar jaarlijkse gewoonte planten wij begin oktober ongeveer 250 tenen olifantenlook uit, goed voor een heel jaar culinair genot. Look doorstaat met gemak negatieve temperaturen en groeit tijdens de winter zelfs gewoon verder. Meestal zijn de jonge lookplanten in januari al ongeveer 10 cm hoog.

Meer moestuintips? Neem een abonnement:

%d bloggers liken dit: