Nieuws

Digitale paddenstoelenpluk: Welke zeldzame soorten werden gezien?

Van 1 oktober tot 30 november 2021 organiseerde Natuurpunt de “Digitale paddenstoelenpluk”. Tijdens die periode waren er 13.204 tellers die samen 211.607 waarnemingen invoerden. Naast veel foto’s van algemene paddenstoelen werden ook weer wat zeldzame soorten ontdekt.

Een overweldigend succes

Begin oktober gaf Natuurpunt het startschot van de Digitale paddenstoelenpluk. Liefhebbers in België trokken met hun telefoon naar buiten en identificeerden zoveel mogelijk paddenstoelen met de app ObsIdentify. Ook op Instagram bleek de #digitalepaddenstoelenpluk trending. Alle waarnemingen werden achteraf nagekeken en goedgekeurd door een team van experts.

Er werden dit jaar 1727 soorten geregistreerd, dat zijn bijna 100 soorten minder dan vorig jaar. Dit geeft aan dat er door beginners vaak dezelfde soorten worden gespot. Om het soortenaantal op te drijven heb je waarnemingen nodig van specialisten. Dit jaar hadden we een natte augustusmaand waardoor er toen al veel paddenstoelen verschenen. Door de droge septembermaand was het aantal begin oktober maar matig. Maar door de overvloedige regens eind oktober werd het seizoen goed gemaakt. Op zondag 31 oktober 2021 werd een recordaantal paddenstoelenfoto’s gepost: 8726 foto’s.

Bekijk hier de resultaten van de Digitale Paddenstoelenpluk 2021 van Natuurpunt. De gewone zwavelkop werd het meest waargenomen.
e gewone zwavelkop, de soort die het meest werd waargenomen en gefotografeerd. © Erwin Derous

Resultaten van de Digitale Paddenstoelenpluk 2021

? De gewone zwavelkop werd het meest waargenomen en gefotografeerd. Bovendien kwamen er voor deze herkenbare soort heel wat nieuwe groeiplaatsen bij, namelijk 95 nieuwe hokken (5km x 5km grid). De soort is nu voor Vlaanderen bijna gebiedsdekkend bekend.

? De eerste vliegenzwammen werden dit jaar al in augustus gespot. Ook deze paddenstoel kreeg 44 nieuwe hokken. Enkel aan de kust wordt deze soort minder gezien.

? Net als vorig jaar spant de geschubde inktzwam de kroon met de meeste nieuwe vindplaatsen: 112.

? Het “molmtrechtertje”, een soort die vorig jaar pas in Vlaanderen werd ontdekt, kreeg er twee nieuwe groeiplaatsen bij in 2021.

Bekijk hier de resultaten van de Digitale Paddenstoelenpluk 2021 van Natuurpunt. Het “molmtrechtertje”, een soort die vorig jaar pas in Vlaanderen werd ontdekt, kreeg er twee nieuwe groeiplaatsen bij in 2021.
Het “molmtrechtertje”, een soort die vorig jaar pas in Vlaanderen werd ontdekt, kreeg er twee nieuwe groeiplaatsen bij in 2021. © Frank Coulier

? In oktober werd de zeldzame peperbus gefotografeerd in Zemst. Dit is de eerste binnenlandse vondst van deze soort. Normaal wordt deze paddenstoel enkel aan de kust gezien, en ook daar is de soort zeldzaam.

? De zeldzame lantaarnzwam kreeg een eerste groeiplaats voor Oost-Vlaanderen.

? De zalmzwam, een goed herkenbare, vrij zeldzame soort, werd in 2021 opvallend vaak waargenomen.

 

Bekijk hier de resultaten van de Digitale Paddenstoelenpluk 2021 van Natuurpunt. Zalmzwam werd in 2021 opvallend vaak waargenomen.
Zalmzwam werd in 2021 opvallend vaak waargenomen. © Sandra De Vos

De meeste paddenstoelen werden waargenomen in “Het Zoniënwoud”. Dat is niet zo verwonderlijk, want het is ook één van de grootste bosgebieden in Vlaanderen. Toch kunnen we ook stellen dat er in het Zoniënwoud soorten groeien die bijna nergens anders voorkomen in Vlaanderen door de bodem en het reliëf. Soorten als de geschubde boleet en de satansboleet hebben weinig groeiplaatsen in Vlaanderen.

Op de tweede plaats staat “Landschap De Liereman”, ook een uitgestrekt, zeer waardevol natuurgebied. De derde plaats wordt ingenomen door de druk bezochte Kalmthoutse heide.


Meer weten over de Digitale paddenstoelenpluk?

Lees er alles over op www.natuurpunt.be.

%d bloggers liken dit: