Dit moet je weten over munt in de tuin
Munt is een van de meest populaire kruiden ter wereld. We kennen vooral de aromatische pepermunt, maar wist je dat er ruim 600 soorten en variëteiten bestaan? Van pepermunt tot aardbeimunt en van wollige munt tot langbladige munt. Lees snel verder en ontdek meer over de bijzondere geuren en smaken in de muntfamilie.
In bijna elke kruidentuin zal je een pot munt aantreffen. Of het nu de pepermunt is, de groene munt of de appelmunt, het blad is bij alle soorten zeer geurig. De mooie paarse bloemen zorgen samen met het blad voor de sierwaarde. Munt is daarom ook een gewaardeerde tuinplant.
Wist-je-datjes over munt
? De wetenschappelijke naam van munt is Mentha.
? Het is een decoratieve vaste plant met vierkante stengels.
? De hoogte van munt is gemiddeld 40-60 cm afhankelijk van de soort. De kleine paarse bloemen zitten dicht bij elkaar in een bolvormige of aarvormige bloeiwijze, die we officieel schijnkransen noemen. Ze verschijnen vanaf juni en de bloei gaat meestal door tot in september.
? De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen.
Munt in de tuin
De heerlijk frisse geur van munt wil je niet missen in de tuin. Even met de handen door het blad, of een blaadje kauwen om de mond te verfrissen. Het is zeker leuk om verschillende soorten te verzamelen met een bijzondere smaak en geur. Bij gespecialiseerde kwekerijen zijn diverse variëteiten te vinden, en ook online vind je verschillende soorten terug.
In de tuin kan munt een plaatsje krijgen in de border, in de kruidentuin en in potten. Het moet wel gezegd worden: hij kan behoorlijk woekeren. De meeste soorten maken ondergrondse wortelstokken, die zelfs onder de bestrating door kunnen groeien. Het is dus belangrijk de plant op zijn plek te houden. Kies daarom een plek waar deze ondergrondse uitbreiding geen probleem is, of plant munt in een royale pot. Zelfs een royale hanging basket is perfect geschikt munt, bijvoorbeeld in combinatie met andere keukenkruiden. Voor de border zijn zwakker groeiende soorten geschikt, zoals de bonte Mentha suaveolens ‘Variegata’ en Mentha longifolia ‘Buddleia’.
Zelf kweken? Zo doe je dat!
Alle soorten Mentha zijn sterke vaste planten die elk jaar weer terugkomen. Een goed gedraineerde, maar niet te droge grond en een plek in de volle zon of halfschaduw voldoen het best voor munt. Knip je de uitgebloeide bloemen weg, dan volgt er vaak nog een tweede bloei. Ook sterk terugknippen wordt goed verdragen, al snel verschijnen er weer jonge scheuten. In het voorjaar of de herfst is munt eenvoudig te vermeerderen door stukjes wortel in een zanderig grondmengsel te leggen. De nieuwe plantjes zijn leuk als cadeautje.
Bestel hier Fence Tuinmagazine voor meer kruidentips.
Tekst en fotografie: Modeste Herwig