© Wim Dirckx

Dit was 2020 voor de natuur

2020. Wat een jaar! Een jaar waarin het coronavirus de hoofdrolspeler was én waarin we massaal de natuur dicht bij huis (her)ontdekten. Nooit eerder werd het belang van wat groen in de buurt zo duidelijk.

Het belang van natuur (in je buurt)

In 2020 trokken we massaal de natuur in voor een wandeling met onze kleine bubbel. De aandacht voor de natuur is het afgelopen jaar dan ook sterk toegenomen. Dat merken ze ook bij Natuurpunt. “Het aantal bezoekers in onze natuurgebieden ging er flink op vooruit. In een aantal ervan zagen we zelfs een vervijfvoudiging. Opvallend is dat de bezoekersaantallen tijdens de tweede coronagolf dubbel zo groot waren als tijdens de eerste golf”, zegt Natalie Sterckx, persverantwoordelijke bij Natuurpunt.

‘Coronawandelaar’ haalde het niet als Woord van het Jaar 2020, maar een onderzoek van de Universiteit Antwerpen wees uit dat mensen zich na een natuurwandeling fitter, positiever, meer ontspannen, minder angstig en gelukkiger voelen. Niet verwonderlijk dat er zoveel mensen de natuur in trokken.

Teveel? Nee, want er zijn niet teveel natuurliefhebbers, maar wel te weinig natuur, dat weten ze bij Natuurpunt al lang. Ook Minister van Omgeving Zuhal Demir gaat voor meer natuur. Tegen 2024 wil ze 4.000 ha extra bos en tegen 2030 zelfs 10.000 ha.

Natuurpunt wil er tegen 2024 voor zorgen dat er 750 ha bos bij komt. Dat doen ze met 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd. De organisatie riep het afgelopen jaar iedereen op om een sms te sturen en zo zijn boompje bij te dragen. Deze actie leverde al meer dan 60.000 euro op waarmee Natuurpunt volgend plantseizoen aan de slag kan. Wil jij deze actie ook nog steunen? Sms dan BOS naar 8686 en schenk € 4 voor 2 m² extra bos. Lees hier meer over de SMS actie.

Al die aandacht voor de natuur deed het ledenaantal van Natuurpunt groeien met 7%. Eind 2020 zijn 123.000 gezinnen lid van Natuurpunt. Nog een winnaar dit coronajaar is de app ObsIdentify en het daaraan gekoppelde www.waarnemingen.be. Dankzij deze app heb je een natuurkenner in je broekzak en daar maakten heel wat mensen gebruik van. De app werd het afgelopen jaar meer dan 175.000 keer gedownload. Ga jij ook vaak wandelen en wil je graag meer weten over de planten en dieren die je ziet? Download dan ook deze gratis app om op een leuke manier bij te leren over de natuur.

Ook in je eigen kleine tuintje kan je aan de slag me de app. Daar leeft namelijk meer dan je denkt! Behalve de bekende vogels, muizen en kikkers, komen er ook grote aantallen insecten voor. Verschillende wilde planten, vaak aangeduid als ‘onkruid’, vinden een weg naar je tuin, om nog maar te zwijgen over de vele slakken die zich tegoed doen aan de planten. Ook dit is biodiversiteit. Het is dus ook zeker nuttig en leuk om wilde soorten uit de tuin te ontdekken en met één klik door te geven. Je zult verbaasd zijn over wat je tegenkomt!

Bron: www.natuurpunt.be

%d bloggers liken dit: