Dit zijn de tuinklussen voor september

Hij is weer bijna voorbij, die mooie zomer… Maar of dat betekent dat je vanaf nu rustig op je lauweren mag rusten? Helemaal niet, want er is deze maand nog heel wat te doen in de tuin. Ontdek de voornaamste tuinklussen in onze tuinkalender voor september.

Siertuin

? Bolchrysanten stralen wanneer de dagen korter worden. De plant reageert namelijk op deze korte dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat. De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang en geven zo nog meer glans aan de nazomer! Zet je bolchrysant op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Geef de plant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, dus check dat regelmatig. Een rijk bloeiende plant vraagt om extra energie. Geef de bolchrysant dus om de twee weken plantenvoeding. Door regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg te halen, geniet je nog langer van deze tuinplant.

Fence Tuinmagazine: Dit zijn de tuinklussen voor de maand september
Bolchrysanten zijn perfect voor de maand september. © Freepik

? Bloembollen planten doe je vanaf half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 °C is gedaald, staat het sein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin beplanten met je favoriete bloembollen. Zorg er wel voor dat ze vóór de vorst in de grond zitten.

? Wil jij nog volop genieten van de Indian Summer, de overgang van zomer naar herfst? Kies dan voor violen in je favoriete kleuren. Rood, oranje, zachtgeel, spierwit, wijnrood, knalblauw,…

? Kruipphlox (Phlox subulata) kan je in september makkelijk vermeerderen. Snijd met een mes een stuk van het tapijt. Licht het op met een kleine spade en probeer zoveel mogelijk worteltjes te behouden. Verdeel het stuk daarna in kleine porties van 3 tot 4 cm. Elk stukje zal uitgroeien tot een nieuwe plant.

Fence Tuinmagazine: Dit zijn de tuinklussen voor de maand september
Kruipphlox (Phlox subulata)

? September is het ideale moment om gazon aan te leggen. En dat heeft heel wat voeten in de aarde: het terrein volledig onkruidvrij maken, egaliseren, draineren,… Vraag hulp en advies aan een tuinaannemer.

Moestuin

? Het is bijna tijd voor de appeloogst! Maar hoe check je of je appels plukrijp zijn? Dat doe je makkelijk door de appel lichtjes op te tillen en wat te kantelen. Als het steeltje knakt, kan je de appel plukken! Nadien kan je er lekker sap van maken.

? Spinazie zaai je in de tweede en derde week van september, om vanaf eind oktober onder een klimaatdoek te verdwijnen. Onder beschutting tegen wind en zon verdraagt spinazie temperaturen tot -12°C.

? Radijsjes kan je nog zaaien tot het einde van de maand. Deze zijn gevoelig voor de vrieskou.

? Al eens Oost-Indische kersensoep geprobeerd?  De smaak doet denken aan waterkerssoep. Oogst enkele handjes jonge bladeren, kook ze in water met twee aardappelen, mix en serveer met een klontje boter. Heerlijk en heel eenvoudig!

Fence Tuinmagazine: Dit zijn de tuinklussen voor de maand september
Oost-Indische kers

Genieten

Trek eropuit en geniet deze maand van heel wat leuke evenementen of maak het gezellig in je eigen tuin.

? Deze maand is er een nieuwe Fence Tuinmagazine! Bij je lokale dagbladhandelaar vanaf donderdag 2 september of online verkrijgbaar in de Fence boekenshop. Mét gratis verzending naar de volledige Benelux.

? Bezoek de PLANTENDAGEN van Hex op 11 en 12 september. Het prachtige kasteeldomein zet opnieuw de poorten open. Je ontdekt er bijzondere planten en neemt een kijkje in de uitgebreide moestuin. Kwekers en specialisten staan klaar voor advies.

? Bloemenliefhebbers kunnen deze maand hun hartje ophalen op FLEUR FLORAL FASHION. Getalenteerde floristen uit binnen- en buitenland toveren het kasteeldomein van Alden Biesen om tot een florale droomwereld. Met tal van kunstzinnige projecten, leuke pop-up shops en een gezellig terras. Heb je een abonnement op Fence Tuinmagazine dat actief was op 30/08/2021? Dan kan je een gratis ticket voor het event reserveren. Alle info vind je bij Fence Tuinmagazine editie 5 2021.

? Ontdek het nieuwste boek in de webshop van Fence Tuinmagazine: ‘De jungletuin’ geeft je een heleboel tips om jouw kleine of grote tuin om te toveren tot een jungle met tropische planten. Met ‘buitenkijkers’ in acht unieke voorbeeld jungletuinen. Leuk leesvoer voor het najaar!

? Zet je in de tuin of op het terras en geniet van de laatste zonnestralen!

» Meer tuintips? Die ontdek je in het nieuwe Fence Tuinmagazine.

Fence Tuinmagazine: De nieuwe editie van Fence Tuinmagazine is er! Editie 5 2021 herfst najaar september oktober tuin terras tuinieren moestuin groentetuin

%d bloggers liken dit: