MoestuinTuintips

Tuinieren in september: dit kan je nu doen in de tuin

Hij is weer bijna voorbij, die mooie zomer! Of dat betekent dat je vanaf nu rustig op je lauweren mag rusten? Helemaal niet! Er is deze maand nog heel wat te doen in de tuin. Ontdek onze tuintips in de tuinkalender voor september.

In de siertuin

🌸 Plant violen in je favoriete kleuren. Rood, oranje, zachtgeel, spierwit, wijnrood, knalblauw,…

🌸 Bloembollen planten doe je vanaf half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 °C is gedaald, staat het sein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin beplanten met je favoriete bloembollen. Zorg er wel voor dat ze vóór de vorst in de grond zitten.

🌸 Kruipphlox (Phlox subulata) kan je in september vermeerderen. Snijd met een mes een stuk van het tapijt. Licht het op met een kleine spade en probeer zoveel mogelijk worteltjes te behouden. Verdeel het stuk daarna in kleine porties van 3 tot 4 cm. Elk stukje zal uitgroeien tot een nieuwe plant!

Fence Tuinmagazine: Dit zijn de tuinklussen voor de maand september
Kruipphlox (Phlox subulata)

🌸 Staat er een mooie boom boven jouw vijver? Tijdens de herfst kunnen de bladeren gaan waaien. Door een fijn net over de vijver te spannen, voorkom je vallend blad in de vijver.

🌸 Bolchrysanten stralen in de nazomer. De plant reageert op de korte dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat. De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang.

Fence Tuinmagazine: Dit zijn de tuinklussen voor de maand september
Bolchrysanten zijn perfect voor de maand september. © Freepik

🌸 September is een goede maand om de hagen nog een laatste keer te snoeien voor ze de winter in gaan. De STIHL HLA 56 werd onlangs bekroond tot beste heggenschaar op steel.

🌸 September is het ideale moment om gazon aan te leggen. En dat heeft heel wat voeten in de aarde: het terrein volledig onkruidvrij maken, egaliseren, draineren,… Vraag hulp en advies aan een tuinaannemer.

In de moes- en pluktuin

🌱 Spinazie zaai je in de tweede en derde week van september, om vanaf eind oktober onder een klimaatdoek te verdwijnen. Onder beschutting tegen wind en zon verdraagt spinazie temperaturen tot -12°C.

🌱 Bijna tijd voor de appeloogst. Weet jij hoe je checkt of je appels plukrijp zijn? Dat doe je makkelijk door de appel lichtjes op te tillen en wat te kantelen. Als het steeltje knakt, kan je de appel plukken. Aan de slag met je oogst? Bekijk hier het recept voor een cocktail met appel en vlierbloesem.

Appels oogsten
© Shutterstock

🌱 Radijsjes kan je nog zaaien tot het einde van de maand. Deze zijn gevoelig voor de vrieskou.

🌱 Ook rucola en salades kan je in september zaaien in de moestuin. Hier vind je meer tips.

🌱 Al eens Oost-Indische kersensoep geprobeerd?  De smaak doet denken aan waterkerssoep. Oogst enkele handjes jonge bladeren, kook ze in water met twee aardappelen, mix en serveer met een klontje boter. Heel lekker en heel eenvoudig!

En verder ook…

☀️ Maak de nestkastjes proper. Vogels kunnen ze nu al gebruiken als droge slaapplaats.

☀️ Bezoek het bloemenfestival Fleuramour van 23 – 26 september in de Landcommanderij van Alden Biesen. In de omgeving van het kasteel kan je bovendien heel mooi wandelen. Ook de historische tuinen van de landcommanderij zijn een bezoekje waard.

☀️ Zit jij alweer met je hoofd bij de volgende zomervakantie? In de meeste tuincentra vind je nu een uitverkoop van tuinmeubelen en -accessoires. Perfect als je nu al een koopje voor volgend jaar op de kop wil tikken.

☀️ Bezoek de PLANTENDAGEN van Hex op 10 en 11 september. Het prachtige kasteeldomein zet opnieuw de poorten open. Je ontdekt er bijzondere planten en neemt een kijkje in de uitgebreide moestuin. Kwekers en specialisten staan klaar voor advies.

Ontdek meer tuintips in Fence Tuinmagazine!

%d bloggers liken dit: