[DIY] Barbecuetafel

Zomer, zon, weekend: wat is er mooier dan met je beste vrienden thuis de barbecue aan te maken? Alleen jammer dat er altijd iemand buiten de groep moet staan om worstjes en groenten te grillen. Hier komt de zelfgemaakte oplossing voor meer gezelligheid bij het barbecueën: dankzij een tuin-eettafel met geïntegreerde houtskoolbarbecue sissen de steaks direct waar je zit, en wordt elke gast een barbecuechef.

MATERIAALLIJST

Hout

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be
 • 1 plank, 2 m lang (18 x 200 mm), vurenhout, voor de onderbouwbak

Schroeven

 • 20 houtschroeven, verzinkt (4,0 x 20 mm)

Andere materialen

 • 1 houten tafel naar keuze
 • 1 balkonbarbecue met zijdelings uitstekend frame, incl. metalen beugels voor bevestiging
 • 1 hoekprofiel van aluminium, 2 m lang (20 x 20 x 2 mm), zelfklevend, als steun voor de balkonbarbecue

Gereedschappenlijst

 • Accudecoupeerzaag
 • Accuschroefboormachine
 • Accuschroevendraaier

Accessoires

 • Houtboor (18 mm)
 • Houtboor (2,5 mm)
 • Decoupeerzaagblad voor aluminium
 • Decoupeerzaagblad voor hout
 • Werkhandschoenen

Overige

 • Zwaaihaak
 • Geodriehoek
 • Stift

STAP 1

Teken midden op het tafelblad als eerste de benodigde uitsparing voor de balkonbarbecue af. Hiervoor kun je het beste een zwaaihaak gebruiken. De uitsparing moet rondom circa een centimeter groter zijn dan de in te bouwen barbecue (in het voorbeeld bedragen de buitenafmetingen van de balkonbarbecue 18,5 x 53 cm, de afmetingen van de uitsparing dus 20,5 x 55 cm), zodat de barbecue later niet direct met het hout in contact komt, maar alleen met zijn zijdelings uitstekend frame erop ligt.

STAP 2

Boor vóór het uitzagen eerst met de accuschroefboormachine in elke hoek binnen de gemarkeerde uitsparing een gat voor. Kies voor deze stap een houtboor met een diameter van 18 mm. Breng vervolgens eenvoudig het zaagblad van de accudecoupeerzaag PST 18 LI van Bosch in de boorgaten naar binnen en begin met zagen (met deze truc lukt het uitzagen zonder problemen en zonder lastig invallend zagen).

Tip: Draag voor de veiligheid werkhandschoenen tijdens het werken met de decoupeerzaag.

STAP 3

Om ervoor te zorgen dat niemand onder de tafel met de hete barbecue in aanraking komt, maak je vervolgens een onderbouwbak. Deze is naar onder toe open, zodat de warmte kan ontsnappen. Zaag met de accudecoupeerzaag uit de twee meter lange plank de wanden voor de houten bak op maat. Houd daarbij rekening met de lengte en breedte van de uitsparing voor de barbecue, zodat twee kortere (20,5 cm) planken voor de korte zijkanten ontstaan en twee langere planken (58,6 cm) voor de lange zijkanten. Deze laatste moeten aan beide uiteinden 1,8 cm langer zijn (dit is de breedte van de houten plank).

STAP 4

Zet nu de houten bak in elkaar. Boor hiervoor eerst de gaten voor de schroeven voor met de accuschroefboormachine en een dunne houtboor (2,5 mm). Schroef dan alleen nog de afzonderlijke planken aan elkaar vast. Zet daarbij voor een goede houvast de bak op de werkbank vast.

Tip: Schuur nu de zaagkanten zorgvuldig af. Hiervoor is een accumultischuurmachine bij uitstek geschikt.

STAP 5

Monteer de metalen beugels aan de houten bak en de uitsparing onder de tafel. Met telkens twee beugels aan de lange zijden van de bak is een stevige houvast gegarandeerd.

STAP 6

Vervolgens wordt van het zelfklevende hoekprofiel een aluminium frame voor de bovenkant van de uitsparing gemaakt. Zaag hiervoor met de accudecoupeerzaag en een geschikt zaagblad voor aluminium het twee meter lange hoekprofiel in vier stukken (in ons voorbeeld 2 x 24,5 cm, 2 x 59 cm). Teken daarna met een geodriehoek op de uiteinden van de vier stukken telkens een hoek van 45 graden af en zaag deze met de accudecoupeerzaag in verstek, zodat de vier stukken een vlak afsluitend frame rond de uitsparing vormen. Plak na het zagen de aluminium strips langs de rand vast. Daarna kan de balkonbarbecue erin gezet worden. De zijdelings uitstekende rand ligt daarbij op het aluminium frame.

Let op: Om ervoor te zorgen dat de barbecue niet wegglijdt in zijn houder, draai je in de vier hoeken van de houten bak dunne schroeven als afstandhouders, waarbij je deze circa een centimeter laat uitsteken. Klaar is de zelfgemaakte BBQ-tafel! Nu alleen nog houtskool kopen en niets staat nog in de weg van een gezellige zomeravond. Overigens: Voor het schoonmaken kan de barbecue er zonder problemen uitgepakt en weer ingezet worden.

www.bosch-do-it.be

%d bloggers liken dit: