Maak zelf een groene geveltuin

Liggen er alleen maar tegels op je stoep, maar wil je eigenlijk een groene oase voor je deur? Ontdek snel hoe je zelf een leuke geveltuin kan aanleggen.

“Bezint eer ge begint”

Wist je dat je vaak volledig gratis een geveltuin kan krijgen van de gemeente? Over het algemeen geldt de volgende regel: maximaal 45 cm uit de gevel en minimaal 1.80 m stoep overhouden. Check dus best eerst wat mogelijk is in jouw gemeente, voordat alle tegels al op een grote stapel voor de deur liggen.

Wil je deze zomer dus het liefst genieten in het groen, en dat voor je eigen deur? Vraag vandaag nog een geveltuin aan bij de gemeente of ga zelf aan de slag!

Maak een plan

Bedenk eerst hoe je geveltuin er moet uitzien. Ga je voor groene groeiers of zomerse bloeiers? Denk ook eens aan het zaaien van wilde bloemen. Daar worden de bijen heel gelukkig van.

Check zeker of je gevel in de zon ligt of net wat meer in de schaduw en pas je selectie daarop aan. Kies in ieder geval voor minstens één stevige vaste plant. Zo blijft je gevel ook in de winter mooi groen.

Tegel eruit, plant erin

Per gemeente verschilt het hoeveel ruimte je mag gebruiken voor je tuin. Zodra je dat weet, kan je de tegels eruit halen. De eerste kan wat lastig gaan. Gebruik eventueel een bijtel om hem een beetje omhoog te heffen. Houd de tegels zeker bij, want die blijven eigendom van de gemeente.

Nieuwe aarde

En nu het echte werk! Het witte zand dat tevoorschijn komt moet je vervangen door tuinaarde. Dat betekent dat je eerst wat graafwerk hebt. Schep zeker 30 cm eruit en vul het aan met nieuwe aarde.

Welkom plantjes!

Na het zware werk komt het leukste gedeelte : Je tuin inrichten. Om te bepalen hoe je dat wil doen, kan je de planten eerst even voor de tuin zetten in plaats van ze meteen in de grond te stoppen. Tevreden met de opstelling? Dan ben je klaar om te planten.

We geven je enkele leuke suggesties voor een tuintje in de zon- en schaduwkant!

  • Zonnig: Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen, Blauwe regen
  • Schaduw: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens, Clematis

Vergeet niet om je nieuwe groene vrienden een slokje water te geven. Daar houden ze van!

www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: