[DIY] Hangende balkonhoektafel

Wat is er mooier dan een zwoele zomeravond op het balkon doorbrengen? Of lekker genieten van de welverdiende vrije tijd met een goed boek of gezellig genieten van een vrije dag met vrienden: met deze praktische zelfgemaakte tafel is er altijd een plekje vrij. Door de handige driehoekige vorm past hij in elk hoekje en creëert zo ook op kleinere balkons voldoende ruimte voor het neerzetten van glazen, zonnebril en favoriete roman.

MATERIAALLIJST
Bosch HG_hanging balcony table_list of materials

Hout

 •  2 planken, 3 m lang, (22 x 74 mm), vurenhout, voor de tafelbladen
 •  1 lat, 3 m lang, (22 x 44 mm), vurenhout, voor de stabiliserende onderconstructie (tengelwerk)

Schroeven

 • 44 houtschroeven van roestvrij staal (3,5 x 40 mm)

Andere materialen

 •  1 aluminium buis, 1 m lang, (diameter 7 mm)
 • 1 touw, bijv. van kunstvezel, 3 m lang, (diameter max. 5 mm), kleur en materiaal naar wens
 • Stelring

Beits

 • 250 ml transparante beits, voor hout buiten

Gereedschappen

 •  Accumultizaag
 • Accuschroevendraaier
 • Multischuurmachine

Accesoires

 • Decoupeerzaagblad

Overige

 •  Zwaaihaak
 • Potlood
 • Werkhandschoenen

STAP 1
Om ervoor te zorgen dat de tafel in de juiste grootte wordt gemaakt en uiteindelijk exact op de gewenste plek past, worden eerst de afmetingen bepaald: in het voorbeeld heeft de tafel de afmetingen 90 x 66 x 66 cm en is circa 30 cm hoog. Zaag een van de planken eerst in zes steeds kleiner worden stukken (90 cm, 80 cm, 60 cm, 40 cm, 20 cm en 10 cm) en leg deze vervolgens zodanig achter elkaar dat de vorm van een driehoek te herkennen is. Teken daarna de precieze afmetingen van de balkonhoek met behulp van een zwaaihaak in, zodat een rechthoekige driehoek met twee even lange zijden ontstaat.

Bosch HG_Hanging balcony table_Step 1

 

STAP 2
Zaag vervolgens de planken langs de tevoren afgetekende lijn met een decoupeerzaag op de exacte lengte af, bijvoorbeeld met de accumultizaag PST 10,8 LI van Bosch. Zaag daarna beide latten voor de onderconstructie op maat, waarop de planken vervolgens bevestigd moeten worden. Leg hiervoor de lat op een kleine afstand van de rand langs een poot van de driehoek, teken de afmetingen af en zaag zo schuin af dat de lat in de hoek van de driehoek past.

Let op: Bij het werken met de multizaag is het aan te raden om voor de veiligheid werkhandschoenen te dragen

Bosch HG_Hanging balcony table_Step 2

 

STAP 3
Voordat er met het in elkaar schroeven begonnen wordt, moeten de zaagkanten van alle gezaagde delen eerst grondig afgeschuurd worden. Hiervoor is de praktische multischuurmachine PSM Primo van Bosch geschikt.

Bosch HG_Hanging balcony table_Step 3

 

STAP 4
Nu moeten de op maat gezaagde planken aan de latten van de onderconstructie bevestigd worden. Leg hiervoor de in stap 1 gezaagde planken in hun driehoeksvorm en schroef de vooraf op maat gezaagde latten met telkens elf houtschroeven vast aan de beide even lange zijden van de driehoek (in totaal 22 schroeven per tafelblad). Om ervoor te zorgen dat het hout daarbij niet splintert, moeten de gaten voor de schroeven eerst voorgeboord worden, bijvoorbeeld met de booradapter voor de accuschroevendraaier IXO van Bosch. Draai daarna met de IXO de schroeven in. Om de balkontafel weerbestendig te maken, moet deze ten slotte met een weerbestendige houtbeits geïmpregneerd worden.

Aanwijzing: Herhaal de stappen een tot en met vier ook voor het onderste tafelniveau, zodat twee identieke driehoekige tafelbladen ontstaan

Bosch HG_Hanging balcony table_Step 4

 

STAP 5
Terwijl de beschermende beits droogt (neem hier goed nota van de informatie van de fabrikant), gaan we verder met de ophanging. Zaag met de multizaag en een zaagblad voor metaal de buis zodanig door dat drie even lange stukken van 30 cm ontstaan. Deze dienen als afstandshouder tussen de twee tafelbladen.

Bosch HG_Hanging balcony table_Step 5

 

STAP 6
In de laatste stap krijgt de balkontafel zijn ophanging voor de balustrade van het balkon. Boor daarvoor met de IXO booradapter drie gaten per tafelblad, oftewel één gat in elke hoek. De gaten moeten aan de dikte van het nylon touw aangepast worden (diameter van maximaal 5 mm). Snij/knip nu het touw in drie even lange stukken. Rijg de touwen vervolgens door de gaten in de tafelbladen en de afstandshouders ertussen en zet deze zowel aan de onderkant van het onderste blad als boven het bovenste blad vast. Knoop nu de drie bovenste uiteinden van de touwen aan de balustrade van het balkon vast met een stelring, en klaar is de plaatsbesparende balkontafel voor zwoele zomeravonden. Nu is het tijd voor pure ontspanning: zonnebril op en genieten van je favoriete roman.

Bosch HG_Hanging balcony table_Step 6


Bron: www.bosch-do-it.be

%d bloggers liken dit: