(c) www.bosch-do-it.be

[DIY] Houtopslag

Een iets ander tuinhuisje. Deze variant is een plaatsbesparende en open vormgegeven opslagplek die zowel in de tuin als op het terras zijn plekje vindt. Hier vindt brandhout een onderdak. Op de schapplanken vinden bovendien nog allerlei tuinspullen en bloempotten een plekje: zo heerst er in plaats van tuinchaos een opgeruimde rustieke uitstraling.

MATERIAALLIJST

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.bem)

Hout

 • 1 plaat multiplex, 13 mm dik, (2,20 x 1,60 m), watervast verlijmd, berkenhout, voor middenwand en dakplaten
 • 1 plaat multiplex, 13 mm dik, (1,80 x 1,20 m), watervast verlijmd, berkenhout, voor schapplanken en constructielatten
 • 5 kantlatten, geschaafd, 2,5 m lang, (58 x 58 mm), vurenhout, voor dwars-, zij- en noklatten
 • 2 kantlatten, geschaafd, 3 m lang, (58 x 58 mm), vurenhout, voor hoeklatten
 • 2 kantlatten, geschaafd, 2 m lang, (58 x 58 mm), vurenhout, voor daklatten

Schroeven

 • 60 houtschroeven, roestvrij staal (5,0 x 100 mm), voor het frame
 • 30 houtschroeven, roestvrij staal (3,5 x 20 mm), voor de constructielatten
 • 60 houtschroeven, roestvrij staal (3,5 x 40 mm), voor de constructielatten en het dak

Verf

 • Ongeveer 1,5 l weerbestendige houtverf, kleur naar wens

Gereedschappenlijst

 • Kap- en verstekzaag, incl. cirkelzaagblad voor hout
 • Accuschroefboormachine
 • Accudecoupeerzaag
 • Accumultischuurmachine, b incl. schuurpapier
 • Accucirkelzaag, incl. cirkelzaagblad voor hout

Accessoires

 • Decoupeerzaagblad
 • Houtboor (2,5 m
 • Houtboor (3,5 mm)
 • Werkhandschoenen

Overige

 • Geodriehoek
 • Stift
 • 1 flesje houtlijm
 • Dakshingles voor een oppervlakte van ca. 2 m²
 • 2 afsluitprofielen voor het dak (optioneel)
 • Weerbestendige montageplakband (optioneel)
 • 6 stelvoetjes, afhankelijk van ondergrond (bv. bakstenen)

STAP 1

De basis voor het houten huis vormt een frame van kantlatten, dat eerst gebouwd moet worden. Zaag hiervoor in de eerste stap de kantlatten volgens de bouwtekening op maat: zes dwarslatten van elk 1,20 m, zes zijlatten en een noklat van elk 54,4 cm, vier hoeklatten van elk 1,50 m evenals vier daklatten (twee van 92 cm, twee van 86,2 cm). Dit lukt eenvoudig en veilig met de kap- en verstekzaag. Ook het verstekzagen in 45 graden voor de onderste kanten van de daklatten gaat hiermee gemakkelijk.

 

STAP 2

Zaag in de tweede stap met de accucirkelzaag de grotere plaat multiplex op maat. Hieruit ontstaan de middenwand (202 x 66 cm) en het dak (twee keer 100 x 75 cm). In de rechterhelft van de houtopslag bevinden zich drie schapplanken, de andere helft heeft geen schapplanken, zodat daar het brandhout gestapeld kan worden. Voor deze schapplanken komt het aan op precisiewerk, zodat uiteindelijk alle losse delen passend in de frameconstructie gevoegd kunnen worden: uit de kleinere plaat worden de planken voor de drie schapplanken (54,4 x 59,3 cm) op maat gezaagd. Zaag voor de houders van de drie schapplanken zes constructielatten met de afmetingen 51,8 x 4 cm evenals zes latten in het formaat 59,3 x 4 cm.

STAP 3

Nu is de decoupeerzaag voor nog meer fijne werkzaamheden aan de beurt: zaag nu met behulp van de accudecoupeerzaag „uitsparingen“ (zie bouwtekening) in de middenwand op de hoogtes van de zes latere dwarsbalken. Deze uitsparingen worden dus ter grootte van de dwarslatten (58 x 58 mm) in de middenwand gezaagd. Zo kan deze later exact in de frameconstructie ingepast worden.

STAP 4

Nadat de verschillende zaagwerkzaamheden achter de rug zijn, is het nu zaak om de vele zaagkanten te bewerken. Deze moeten zorgvuldig afgeschuurd worden om lelijke splinters en bramen weg te werken. Dit gaat heel gemakkelijk met de accumultischuurmachine.

STAP 5

Vervolgens wordt het houten huis in elkaar gezet. Zet eerst voor de beide zijkanten van de frameconstructie telkens twee van de in stap 1 gezaagde hoeklatten met telkens drie zijlatten in elkaar. De zijlatten verbinden de beide hoeklatten als de „treden“ van een ladder (zie zijaanzicht bouwtekening). Boor hiervoor eerst met de accuschroefboormachine  en een houtboor (3,5 mm) de in de bouwtekening aangegeven gaten voor, breng wat lijm op de kanten aan, zet alles in elkaar en schroef daarna alles vast. Werk voor een zeer stabiele constructie bij elke verbinding met twee grote schroeven (5,0 x 100 mm). Verbind de zijdelen van de frameconstructie die net zijn ontstaan, vervolgens aan de onderkant met behulp van de beide vloerdwarslatten. Daarna worden de twee andere dwarslatten voor de voorzijde volgens bouwtekening in de op deze manier ontstane „U“ gezet en telkens aan de hoeklatten vastgeschroefd. Vergeet ook hier het voorboren niet! Nu wordt de middenwand van achteraf in de constructie gezet en aan de voorste dwarslatten vastgeschroefd. Vervolgens kunnen ook de resterende dwarslatten voor de achterzijde ingevoegd en aan het frame vastgeschroefd worden.

STAP 6

Nu gaan we verder met de rechterhelft van het houten huis, waarin de schapplanken geïntegreerd worden: bevestig hiervoor met de accuschroefboormachine langs de dwars- en zijlatten evenals de middenwand de tevoren uit de plaat multiplex gezaagde kleine constructielatten (zie stap 2). (Let op: boor van tevoren de gaten weer voor met een dunne houtboor.) Gebruik de kleine schroeven (3,5 x 20 mm) voor de bevestiging aan de middenwand en de middelgrote schroeven (3,5 x 40 mm) voor de bevestiging aan het frame. Leg de schapplanken daarna los op de constructielatten.

STAP 7

Nadat ook de daklatten in een rechte hoek aan elkaar vastgeschroefd en voor- en achterzijde met de noklat verbonden werden, kunnen ze van bovenaf aan het reeds opgezette frame vastgeschroefd worden (zie bouwtekening): klaar is de huisconstructie. Zet daarna de tevoren op maat gezaagde dakplaten met een lichte overstek aan voor- en zijkanten op de daklatten en schroef deze daaraan vast. Gebruik bij het voorboren een kleine houtboor (2,5 mm), omdat hier voor het vastschroeven middelgrote schroeven (3,5 x 40 mm) gebruikt worden. Bevestig daarna de dakshingles met een tacker. Het is daarbij erg belangrijk om onderaan te beginnen en naar boven toe in de richting van de nok te werken.

STAP 8

Voor een mooiere uitstraling kunnen de dakkanten nu nog voorzien worden van afsluitprofielen. Deze worden bevestigd met een sterke, weerbestendige montageplakband. Lak ten slotte het houten huis met weerbestendige verf in de gewenste kleur. Na het drogen (bij voorkeur een nacht lang) vinden brandhout, bloempotten en andere kleine tuinspullen een beschut plekje in hun eigen houten huis.

Tip: Onder het huis kunnen zes kleine stelvoetjes geschroefd worden. Deze maken een niveaucompensatie mogelijk en verhinderen het rotten van het huis bij contact met de grond. Wie de voorkeur geeft aan een rustieke look, kan als alternatief ook vier bakstenen gebruiken.

www.bosch-do-it.be

%d bloggers liken dit: