Creatiefnieuwsbrief

[DIY] Outdoor tuindouche

Wanneer in juli en augustus de thermometer boven de 30 graden stijgt, is het in de tuin thuis op een schaduwrijk plekje of in een comfortabele ligstoel het aangenaamst vertoeven. Maar toch verlangt men bij deze hoogzomerse temperaturen naar niets meer dan een koele verfrissing. Een zelfgemaakte douche in de eigen tuin is de ideale mogelijkheid om direct ter plekke af te koelen en ten volle te genieten van de combinatie van warme zonnestralen en verfrissing in de buitenlucht.

MATERIAALLIJST

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be
 • Tuindouche met waterkraan, van edelmetaal
 • Tuinslang voor aansluiting van de douche op een waterkraan
 • Ongeveer 70 geïmpregneerde tuinpalen, 2,5 m lang (diameter 6 cm), vurenhout, voor inkijkbescherming, afhankelijk van grootte van de douche
 • 6 tot 8 haagbeuken in pot, ca. 1,8 m hoog
 • Ongeveer 2m2 natuursteentegels, afhankelijk van de grootte van de douche
 • Ongeveer 0,4 m³ kiezel als drainage, afhankelijk van grootte van de douche
 • Ongeveer 0,4 m³ metselzand voor het leggen van de natuursteentegels, afhankelijk van grootte van de douche
 • Tuindraad, verzinkt, ca. 4 m

Schroeven

 • 2 houtschroeven, roestvrij staal (3,5 x 50 mm), voor bevestiging van de douche

Gereedschappenlijst

 • Reciprozaag
 • Accuschroefboormachine
 • Accuheggenschaar

Accessoires

 • Werkhandschoenen
 • Extra lange houtboor (2 x 300 mm)

Overige

 • Spade
 • Hark
 • Rubber hamer
 • Voorhamer

STAP 1

Bepaal eerst de precieze plek en de vorm van de tuindouche op het perceel. Leg hiervoor eenvoudig met de natuursteentegels de bodem van de toekomstige douche uit. Steek vervolgens met een spade de omtrek rondom de tegels af.

Tip: Let er bij het vastleggen van de grootte en vorm op dat er later voldoende ruimte om te douchen is en de ingang groot genoeg gemaakt is. Een organische vorm met een iets verplaatste ingang biedt extra bescherming tegen inkijk.

STAP 2

Nu gaat het de diepte in: graaf met de spade circa 20 cm diep binnen de vastgelegde omtrek de graszoden uit.

STAP 3

Zodat er later ook op een stevige ondergrond kan worden gedoucht, moet eerst de bodem voor de natuursteentegels voorbereid worden. Verdeel hiervoor de kiezel met een hark gelijkmatig binnen het uitgegraven vlak. Verdeel vervolgens een laag metselzand over de kiezel en strijk deze glad met een houten lat of iets dergelijks. Het zand zorgt ervoor dat later alle tegels vlak op de grond liggen.

STAP 4

Leg in de volgende stap het gewenste aantal natuursteentegels op het zand. Een mix van kleinere en grotere tegels vormt daarbij een mooi contrast. Laat tussen de tegels telkens een ruimte van ca. 5 cm tot 10 cm, zodat het model goed herkenbaar blijft. Wanneer alle tegels op het zand uitgelijnd zijn, druk je deze eerst met de hand aan en klop je ze vervolgens met een rubber hamer vast. Vul nu alle tussenruimtes met de rest van de kiezel op; dit fungeert tevens als drainage voor de douche.

STAP 5

Plaats in de volgende stap de tuinpalen, die dienst doen als spat- en inkijkbescherming voor de douche, dicht tegen elkaar langs de buitenrand van de douche. De palen moeten voor een stabiele houvast met een voorhamer ongeveer 50 cm diep direct in de grond worden geslagen. Laat daarbij de gewenste breedte van de ingang van de tuindouche (ca. 1,5 m) open. Om ervoor te zorgen dat de douche nog beter in de tuin geïntegreerd wordt, laat je op twee plekken van de inkijkbescherming van palen een gedeelte van circa 30 cm lang open, die later met haagbeuken dichtgroeien. Graaf hiervoor eerst met een spade ca. 20 cm diep grond langs de uitsparing uit en plant ongeveer drie tot vier haagbeuken.

STAP 6

Nu krijgt de douche zijn zwierige afwerking: zaag hiervoor met de reciprozaag het bovenste uiteinde van de tuinpalen zodanig af dat een aflopende boog naar de linkerkant van de ingang toe ontstaat. Bij de vorm van de boog kan iedereen zijn creativiteit de vrije loop laten.

STAP 7

Om ervoor te zorgen dat de palen nog meer houvast hebben, worden zo nog met tuindraad verbonden. Boor hiervoor met de accuschroefboormachine en een dunne houtboor telkens een gat in het bovenste en onderste derde deel van elke tuinpaal. Rijg vervolgens de draad bij de eerste paal van buiten naar binnen door het onderste gat en trek deze bij de volgende paal van binnen naar buiten. Ga afwisselend door tot alle palen met elkaar zijn verbonden. Knoop op het einde de draadeinden stevig vast. Ga daarna op precies dezelfde manier te werk bij de bovenste serie gaten.

STAP 8

Voordat de tuindouche voor de eerste keer gebruikt kan worden, moet eerst de wateraansluiting gemaakt worden: neem hiervoor absoluut goed nota van de informatie van de fabrikant van de douche. Schroef daarna de houder van de douche met de accuschroefboormachine volgens informatie van de fabrikant aan een paal vast. Sluit de slang op de douche aan en er is water!

STAP 9

Zodra de haagbeuken bij de uitsparingen in de inkijkbescherming te hoog zijn of te veel in de breedte groeien, snoei je deze met de accuheggenschaar in vorm. Dan staat een verfrissende douche op hete zomerdagen niets meer in de weg!

Tip: Ook het jaarlijkse terugsnoeien in de lente is met de accuheggenschaar snel gedaan.

www.bosch-do-it.be

%d bloggers liken dit: