(c) Bosch

[DIY] Verticale tuin

Een stukje natuur binnen handbereik: dat is precies wat stadsmensen zoeken. Voor iedereen met een balkon of (dak)terras komt de droom om midden in de groene natuur te wonen nu uit. Deze verticale tuin voor doe-het-zelvers is een ruimtebesparend alternatief voor natuurliefhebbers die geen eigen tuintje hebben, maar thuis toch graag plantjes verzorgen. Boven elkaar opgehangen dakgoten dienen als bloembakken en maken van je kale buitenmuren een kleurrijk kruiden- of bloementuintje.

MATERIAALLIJST

Hout

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.b
 • 2 ruw gezaagde planken van 3 meter lang (120 mm breed en 21 mm dik) van geïmpregneerd sparrenhout. Deze kunnen in de bouwmarkt op maat gezaagd worden tot 5 stukken van 1 meter.

Schroeven

 • 10 houtschroeven met verzonken kop (5 x 70 mm)
 • 10 deuvels (8 mm)
 • 30 houtschroeven met bolle kop (4 x 18 mm) voor de richels van de goot

Overig materiaal

 • 5 halfronde, witte of lichte, stukken goot van 1 meter lang
 • 10 gootbeugels
 • 10 uiteinden van goten

Gereedschappen

 • Hogedrukreiniger, bv. AQT 33-11 van Bosch
 • Accuklopboormachine, bv. de PSB 18 LI-2 Ergonomic van Bosch

Accessoires

 • Houtboor (4 mm)
 • Houtboor (8 mm)
 • Betonboor (8 mm)

STAP 1
Eerst en vooral is het tijd om de muur schoon te maken. We beginnen met het grondig schoonmaken van de muur. Hiervoor kan u best een hogedrukreiniger, zoals de AQT 33-11 van Bosch, gebruiken, zodat de muur grondig wordt schoongemaakt en zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderd wordt.

Boor, vooraleer in de muur te boren, eerst de houten planken voor op telkens 20 cm van de rand. Boor met een houtboor van 4 mm twee gaten in elke plank en herhaal deze stap voor de overige planken. De PSB 18 LI-2 Ergonomic, die ook geschikt is voor het boren van de gaten in de muur, is hiervoor het perfecte hulpmiddel.

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be

STAP 2
Plaats nu de planken waterpas op de muur en teken de boorgaten op de muur. Boor dan de gaten met een betonboor van 8 mm voor. Begin met de onderste plank: de afstand tussen de planken moet ongeveer 30 cm zijn, de afstand tot de grond ongeveer 34 cm. Plaats tot slot de deuvels in de boorgaten.

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be

STAP 3
Schroef nadat alle pluggen ingebracht zijn de planken vast met de accuklopboormachine. Deze zullen de dakgoten ondersteunen.

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be

STAP 4
De goten moeten stevig vastgemaakt worden. Schroef daarom op elke plank twee gootbeugels vast op 25 cm van elke rand.

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be

STAP 5
Nu gaan we de goten omvormen tot plantenbakken. Er zijn nog enkele kleine aanpassingen nodig om ervoor te zorgen dat de plantjes zich in hun nieuwe omgeving comfortabel voelen. Zo moet het overtollig water kunnen wegvloeien. Boor daarom vijf gaten in elke goot zodat de planten niet rotten. U gebruikt best een metaalboor voor metalen goten en een hout- of metaalboor voor kunststof goten. Maak vervolgens de uiteinden van de goten vast en verzegel deze indien nodig met smeltlijm (sommige systemen zijn al waterdicht af fabriek). Uw hangende tuin is klaar!

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be

STAP 6
Rozemarijn, veldsla of toch liever lavendel? U kunt afhankelijk van uw humeur en het seizoen planten wat u wil in uw verticale tuin. Vul de goten met voedselrijke potgrond, plant de plantjes en geef ze voldoende water. Hang de goten tenslotte vast in de gootbeugels.

(c) www.bosch-do-it.be
(c) www.bosch-do-it.be

 

Tip 1 : Leg steentjes of stukjes klei op de afvoergaten vooraleer u de goten met potgrond vult. Zo voorkomt u verstoppingen.

Tip 2 : Omdat de goten niet erg diep zijn, kiest u best voor planten die in de hoogte groeien.


Bron: www.bosch-do-it.be

 

%d bloggers liken dit: