De berkenspanner is een vlinder die helemaal opgaat in zijn omgeving: de berk. ©shutterstock

Doen alsof… Mimicry en adaptatie in de tuin

Mimicry en adaptatie in de tuin, weet jij wat dat is? Je leest er alles over in het lentenummer van Fence Tuinmagazine.

Determineren, pas daarna echt leren kennen

Het ‘determineren’ en op naam brengen van van fauna en flora wordt stilaan een populaire sport. Misschien dat vogels kijken of vogelen nog wel het meest populair is, maar ook insecten zijn populair. En vanuit Nederland is er nog de hype rond stoepplantjes, netjes opgetekend met krijt op het voetpad.

Wie echter op soortenjacht gaat, zal na verloop van tijd wel meer willen weten van al wat groeit en bloeit in de tuin. Gelukkig hoef je niet op reis om het fenomeen mimicry waar te nemen. Plaats jezelf met al je zintuigen dichter bij de natuur en de ontdekkingen komen vanzelf!

Wat is mimicry?

Mimicry is een aanpassing waarbij dieren door overeenkomsten in vorm, verschijning, gedrag, kleur, geur of smaak als het ware een ander dier nabootsen en hier voordeel uit halen.

Neem nu bijvoorbeeld wespen. Zeer nuttige insecten en mooie dieren, maar je weet vanaf je kindertijd dat ze niet met zich laten sollen. Een wesp hoor je aankomen, dankzij een geluid net achter je oor waardoor je meteen weet hoe laat het is. Reageer je hierop, dan krijgt de wesp het vaak op zijn heupen. Meestal word je voor dit gevaar gewaarschuwd door de zeer opzichtige geel-zwarte kleurencombinatie. En die is heel effectief, ze wordt ook gebruikt bij gevarenpictogrammen.

In de wetenschap dat een kleurencombinatie dus voor actieve veiligheid kan zorgen, zijn er dieren die deze code ook overnemen en er zo de voordelen lijfelijk van ondervinden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de geelzwarte zebrarups van de sint-jacobsvlinder. Het is een beetje kort door de bocht, maar je zou kunnen zeggen dat de rupsen die meer geel en zwarte kleuren hebben, beter beschermd zijn tegen vogels en zo hun hachje proberen te redden. Vogels mijden die rupsen vaak omdat hun jachtgedrag soms impulsief verloopt. Ze denken niet na, maar een korte aarzeling in hun aanval is vaak voldoende signaal om ander lekkers te zoeken.

Er bestaan nog tal van andere interessante voorbeelden en vormen van mimicry. Ben je benieuwd? In het lentenummer van Fence Tuinmagazine vertellen we je er alles over. Hier te koop voor slechts € 8,50 met gratis verzending.

Bekijk ook onze video op Instagram:

%d bloggers liken dit: