© pixabay

Dood hout voor meer leven in je tuin

In natuurgebieden zie je steeds vaker dat omgewaaide bomen blijven liggen. Die bomen brengen heel wat nieuw leven met zich mee. Ook in je tuin is dood hout eigenlijk heel nuttig. Veel diertjes gebruiken het als schuilplaats en voedselbron.

Een bron van leven

Een gezond ecosysteem bestaat niet alleen uit levend, maar ook uit dood materiaal. In de achtertuin van tuinierster en tuinontwerpster Iris Veltman ligt een flinke boomstam bij de vijver. Hoewel, zo flink is die eigenlijk niet meer. Bij de kleinste aanraking brokkelt de boom verder af. Toch zorgt de boom voor heel wat leven in de tuin. “Het begon met enkele sporen van kleine diertjes. Daarna lagen er regelmatig hoopjes houtprut omheen. Het duurde even voor ik in de gaten had dat dit het werk was van een specht, die daar op kleine diertjes jaagde. Ondertussen zie ik op het hout ook pissebedden, duizendpoten, oorwurmen en vooral heel veel kevers. Zelfs kikkers zijn van de partij.”

De balans tussen planten- en dierenleven

In de natuur betekent de dood van de ene plant of het ene dier vaak het overleven van een ander. Zolang een boom leeft, beschermt zijn afweermechanisme hem tegen insecten en schimmels. Die bescherming blijft werken als de boom doodgaat. Toch zijn er slimme insecten die niet vatbaar zijn voor dit chemische harnas. Zij leven in het hout en breken met hun schimmels en bacteriën het afweermechanisme van de boom af. Zo wordt het dode hout een aantrekkelijke plek voor heel wat diertjes.

Naast de organismen die dood hout gebruiken als voedselbron, zijn er ook veel van hen die zich in het hout verstoppen of er een nest in maken. Zo gaan wilde bijen en wespen op zoek naar oude kevergaten en maken ze daar hun habitat. Ook kevers en mossen zijn sterk afhankelijk van dood hout om te kunnen overleven.

Het belangrijkste effect van dood hout voor de tuin is dat de diertjes die het hout gebruiken om te overleven, op hun beurt als voedsel dienen voor anderen. Roofinsecten, amfibieën, zoogdieren en vogels maken daar maar al te graag gebruik van. Dood hout is dus een enorme voedselbron.

Dood hout in je tuin

Dood hout kan een prachtig onderdeel zijn van je tuin. Gebruik het bijvoorbeeld als achtergrond waardoor het groen in je tuin nog beter uitkomt. Trek je liever alle aandacht naar het dode hout toe? Dat kan ook! Kies dan voor een erfafscheiding die je maakt met stammen of maak een takkenril van je dode hout. Snoeihout kan je dan weer gebruiken als bodembedekking. Handig, toch? Het allerleukst is een doe-het-zelf hutje voor de kinderen. Aan de slag!

 

www.velt.nu
www.irisgardenecology.com
www.boswachtersblog.nl

%d bloggers liken dit: