© VLAM

Drie tips voor sterke helleborussen

Ook zo gek op Helleborussen? Ze zorgen voor prachtige kleuren in de tuin en zijn verkrijgbaar in talrijke soorten. Onze tuinexpert Luc Noël geeft je tips voor een sterke bloei.

Weldoordachte aankoop
Laat je niet alleen verleiden door de kleurschakering of de vorm van de bloem. Ga ook na of de plant sterk is. Een goed ontwikkelde helleborus in een pot van twee liter zal de concurrentie van zijn winterharde buren in de border beter aan kunnen dan een plant die in een kleine pot wordt aangeboden. Wringen de talrijke wortels zich door de draineeropeningen onder aan de pot? Dat is een goed teken!

De beste plaats
Plant de helleborus onmiddellijk na aankoop behalve wanneer het vriest. De ideale plaats: een ietwat in de schaduw gelegen plek. Helleborussen houden niet van warmte en van droge grond in de zomer. De nabijheid van een haag, een boom of struiken is ideaal, vooral wanneer de grond veel klei bevat, zwaar en vochtig is. Wortels van houtgewassen bevorderen de drainage.

Groot plantgat
De grond moet tot op een diepte en breedte van minstens 40 cm bewerkt worden. Gaat het om kleigrond, dan moeten er twee emmers compost en een emmer rijnzand in het plantgat worden gestort. In zure grond met rododendrons volstaan enkele grepen dolomiet om de pH-waarde op een optimaal peil te houden. De wortelknot onderaan de kluit moet ontward worden zodat je de wortels netjes in het plantgat kunt uitspreiden. Bedek het grondoppervlak rond de geplante helleborus met compost. Door deze voedselrijke deklaag blijft de grond vochtig tijdens de warmste tijd van het jaar.

%d bloggers liken dit: