Eco-logeren op Kreta

Kamares ligt weggedoken tussen strand en bergen, in een idyllisch Kretenzisch landschap met typische cipressen en olijfbomen. Deze paradijselijke plek is een unieke bestemming voor iedereen die op zoek is naar en voeling wil met de natuur. De biologische tuin is dagelijks goed voor een rijke oogst aan zongerijpte groenten en fruit.

Het dorpje Maheri ligt aan de voet van de Witte Bergen in de provincie Apokoronas, een van de meest groene regio’s van Kreta. We bevinden ons noordoostelijk van Chania waar de Middellandse Zee een landelijk en tijdloos karakter heeft. Wijn- en olijfboomgaarden, kloosters en Byzantijnse kapellen, snel stromende bergbeken en inhammen met steile wanden – want de turkooiskleurige zee is vlakbij – beheersen het heuvelachtige landschap. In de authentieke dorpjes leeft de bevolking op het ritme van de oogsten, raki en klokkentorens. Het parfum van de cipressen, de schaduw van de olijfbomen, een kudde hier en daar… een mooi en groen platteland dat zich uitstrekt tot aan de zee.

Kretenzisch welkom
Een van de oudste huizen in het dorp is Kamares Houses, met overblijfselen die dateren uit de periode van de Venetiaanse en Turkse overheersing. De panden zijn prachtig opgeknapt, een karwei die twintig jaar in beslag nam. De restauratie is smaakvol uitgevoerd, met eerbied voor de tradities, en ligt helemaal in de lijn van het verbeeldingsvermogen en de ecologische visie van de eigenaars Kostas en Roula. Kamares Houses is nu een prachtig gastenverblijf, eenvoudig en zonder franjes maar waar alle zintuigen extreem verwend worden. Stenen, tegels, marmeren en lemen elementen, ravijnsteen, Byzantijnse dakpannen, cipressen- en olijfbomenhout, al deze eilandmaterialen die bij de restauratie en verfraaiing van de huizen werden gebruikt, werden door plaatselijke ambachtslui verwerkt. De dikke muren zijn okerkleurig geverfd en worden gestreeld door de felle stralen van de zon. Het dak beschermt tegen de sterren die uit de hemel vallen. De vensters bieden een prachtig uitzicht op de bergen en zee, een beeld dat uitnodigt tot rust en kalmte. Dit is de ideale plek om te dromen.

De door de bladeren van de moerbeibomen, johannesbroodbomen en vijgenbomen beschaduwde binnenplaats met waterpartijen geurt heerlijk naar jasmijn en citroenbomen. Op de witte tegels sluiten de vriendelijke schaduwen van de Venetiaans-Kretenzische booggewelven zich aan bij het gebergte. De opwekkende zeelucht die over de vlakte waait, verfrist de binnenplaats en de door de zon verwarmde oude molensteen. Onder de booggewelven leiden enkele stenen treden naar de verschillende appartementen met groot overdekt terras en een adembenemend mooi uitzicht op de bergen hogerop en de lager gelegen zee. De hangende tuinen die op verschillende niveaus door muren van gedroogde steen worden gestut, omringen het huis en zijn beplant met hortensia’s, begonia’s, citroenbomen, bananenbomen, eiken en olijfbomen. Helemaal boven de tuinen zie je vanaf het zwembad kleine forten, afgelegen kapellen en kleine dorpen.

Lees het vervolg van deze reportage in het septembernummer van Fence.

 

De tuin van Onze-Lieve-Heer

Aan de rand van het dorp bevindt zich Madare, een klein landbouwbedrijf dat eigendom is van de familie. Hier wordt naast biologische olijfolie ook het hele jaar door olie geproduceerd van sinaasappels, mandarijnen, johannesbrood, wilde kruiden en verschillende soorten seizoensfruit. Het is een paradijs voor vogels, kleine wilde dieren, om niet te spreken van de romantische zielen uit de streek. Madare is bereikbaar na een lange wandeling door het ravijn, olijfboomgaarden, wijngaarden en de tuinen van de dorpsbewoners. Ter plaatse kan je vruchten plukken, kruiden verzamelen, in de schaduw van eeuwenoude bomen luieren, genietend van de wilde bloemen, vlinders en vogels.

 

De moestuin van Kamares en Madare levert dagelijks een rijke oogst aan biologisch gekweekte groente en fruit op. De maaltijden die onder het met wingerd begroeide prieel worden geserveerd, zijn momenten om te koesteren: bij het ontbijt Kretenzische thee, ambachtelijk geproduceerde honing, confituur van vijgen en meloenen uit de tuin, hoeve-eieren en -melk, yoghurt en muesli, vers seizoensfruit; bij het diner, tweemaal per week, Kretenzische gerechten op basis van olijfolie, wilde kruiden, groenten uit de biologische moestuin, streekkazen en -wijn. Je kan in de keuken gezellig babbelen en – waarom ook niet – een handje helpen en zo de Kretenzische producten te leren kennen. Is het ’s avonds wat frisjes, dan wordt de tafel gedekt voor een groot houtvuur in de eetkamer. De maaltijden zijn optioneel, want je kan ook in je appartement kokkerellen met de seizoensgroente en -fruit van het domein. In de lente zijn er moerbeien, sinaasappels, citroenen, abrikozen en amandelen. In de zomer ongelofelijk sappige en overheerlijke witte of paarse vijgen, mispels, pruimen, watermeloenen en meloenen. Er zijn dan ook zongerijpte paprika’s, komkommers, courgettes, aubergines, boontjes en tomaten in alle kleuren, afkomstig uit de moestuin. Een feestmaal met een scheutje olijfolie en een met oregano geparfumeerde geitenkaas!

 

Het authentieke Kreta

Gesterkt door dit gezonde dieet kan je energiek de omgeving verkennen. De archeologische site van Aptera bevindt zich op een heuvel op 6 km van Maheri. Je komt er niet veel volk tegen, maar dit was nochtans een van de grootste steden van Kreta die door een aardbeving in de zevende eeuw na Christus werd verwoest. Het overgrote deel van deze immense site is nog niet blootgelegd, maar er werden al wel een Griekse tempel, een Romeinse regenput en enorme verdedigingsmuren ontdekt. De twee kustdorpen in de baai van Souda, Kalives en Almirida hebben prachtige zandstranden en het water is er relatief ondiep. Niet ver daar vandaan kan je in het dorpje Plaka genieten van een waanzinnig mooi panoramisch uitzicht over de baai van Souda en de Witte Bergen. De voormalige hoofdstad Chania bevindt zich op 23 km van Maheri. Het is de mooiste stad van Kreta. De binnenstad is een labyrint van oude Venetiaanse en Turkse huizen en pittoreske steegjes die langs de oude Venetiaanse haven lopen. Wandelaars kunnen in deze streek volop genieten en de Samaria kloof verkennen. Het 16 kilometer lange traject begint op een hoogte van 1.250 m en eindigt op de kust van de Libische Zee, in de buurt van Agia Roumeli. Een sportieve tocht in een uitzonderlijk natuurlijk kader.

 

<<<kaderstukje>>>

Kamares Houses

Historisch monument, omgevormd tot een gastenverblijf met 5 appartementen en 3 villa’s, zwembad en biologische moestuin en boomgaard

Maheri, 73100 Chania, Kreta – www.kamares-houses.gr

 

%d bloggers liken dit: