Eco-logeren op Kreta

Kamares ligt weggedoken tussen strand en bergen, in een idyllisch Kretenzisch landschap met typische cipressen en olijfbomen. Deze paradijselijke plek is een unieke bestemming voor iedereen die op zoek is naar en voeling wil met de natuur. De biologische tuin is dagelijks goed voor een rijke oogst aan zongerijpte groenten en fruit.

Het dorpje Maheri ligt aan de voet van de Witte Bergen in de provincie Apokoronas, een van de meest groene regio’s van Kreta. We bevinden ons noordoostelijk van Chania waar de Middellandse Zee een landelijk en tijdloos karakter heeft. Wijn- en olijfboomgaarden, kloosters en Byzantijnse kapellen, snel stromende bergbeken en inhammen met steile wanden – want de turkooiskleurige zee is vlakbij – beheersen het heuvelachtige landschap. In de authentieke dorpjes leeft de bevolking op het ritme van de oogsten, raki en klokkentorens. Het parfum van de cipressen, de schaduw van de olijfbomen, een kudde hier en daar… een mooi en groen platteland dat zich uitstrekt tot aan de zee.

Kretenzisch welkom
Een van de oudste huizen in het dorp is Kamares Houses, met overblijfselen die dateren uit de periode van de Venetiaanse en Turkse overheersing. De panden zijn prachtig opgeknapt, een karwei die twintig jaar in beslag nam. De restauratie is smaakvol uitgevoerd, met eerbied voor de tradities, en ligt helemaal in de lijn van het verbeeldingsvermogen en de ecologische visie van de eigenaars Kostas en Roula. Kamares Houses is nu een prachtig gastenverblijf, eenvoudig en zonder franjes maar waar alle zintuigen extreem verwend worden. Stenen, tegels, marmeren en lemen elementen, ravijnsteen, Byzantijnse dakpannen, cipressen- en olijfbomenhout, al deze eilandmaterialen die bij de restauratie en verfraaiing van de huizen werden gebruikt, werden door plaatselijke ambachtslui verwerkt. De dikke muren zijn okerkleurig geverfd en worden gestreeld door de felle stralen van de zon. Het dak beschermt tegen de sterren die uit de hemel vallen. De vensters bieden een prachtig uitzicht op de bergen en zee, een beeld dat uitnodigt tot rust en kalmte. Dit is de ideale plek om te dromen.

De door de bladeren van de moerbeibomen, johannesbroodbomen en vijgenbomen beschaduwde binnenplaats met waterpartijen geurt heerlijk naar jasmijn en citroenbomen. Op de witte tegels sluiten de vriendelijke schaduwen van de Venetiaans-Kretenzische booggewelven zich aan bij het gebergte. De opwekkende zeelucht die over de vlakte waait, verfrist de binnenplaats en de door de zon verwarmde oude molensteen. Onder de booggewelven leiden enkele stenen treden naar de verschillende appartementen met groot overdekt terras en een adembenemend mooi uitzicht op de bergen hogerop en de lager gelegen zee. De hangende tuinen die op verschillende niveaus door muren van gedroogde steen worden gestut, omringen het huis en zijn beplant met hortensia’s, begonia’s, citroenbomen, bananenbomen, eiken en olijfbomen. Helemaal boven de tuinen zie je vanaf het zwembad kleine forten, afgelegen kapellen en kleine dorpen.

Lees het vervolg van deze reportage in het septembernummer van Fence.

%d bloggers liken dit: