Een eco-logische aanpak
Moestuinieren is vaak een proces van vallen en opstaan. Elk jaar kent zijn successen en tegenslagen. Je doet je best om met de natuur te werken, maar, even vaak als de natuur je vriend is, leer je hem ook kennen als je vijand. In de moestuin van kasteel Hex experimenteren we met ecologische oplossingen om plagen en vervelende belagers te bestrijden. Sommige daarvan zijn misschien al eeuwen gekend, terwijl andere het resultaat zijn van de laatste nieuwe inzichten.
Bezint eer ge begint
Verstandige keuzes bij de aanleg zijn al een hele hulp bij het voorkomen van problemen in de moestuin. De tuin wordt bij voorkeur ingedeeld in vaste teeltbedden afgewisseld met smalle stappaadjes. Voorkom dat de bedden betreed en verdicht worden, een luchtige en gezonde bodem zal ook je planten ten goede komen. Door het toedienen van compost verrijk je het bodemleven en verbeter je de structuur van de grond; en met teeltwissel voorkom je dat ziekten en plagen zich zullen voortzetten van jaar tot jaar. Over beide onderwerpen vind je heel wat informatie in het februari- en meinummer van Fence.
Aan de slag
Kies vanaf de start voor groenterassen met een grotere weerstand tegen ziekten, bijvoorbeeld een resistente aardappelsoort. Bij voorkeur opteer je zo veel mogelijk voor zaden en plantgoed van biologische oorsprong. Leid met slimme plantencombinaties – en het afwisselen van groenten met bloemen en aromatische kruiden – schadelijke insecten letterlijk om de tuin. Denk er aan: om het ecologisch evenwicht in je tuin te bewaren, is het niet aangewezen alle beestjes uit te roeien – dan zou bijvoorbeeld het lieveheersbeestje of de zweefvlieg zonder voedsel komen te zitten. Het opzet is de populaties onder controle te houden om schade aan de oogst te voorkomen.
Lees meer ecologische tips in het juninummer van Fence!