Een egelvriendelijke tuin

Egels zijn zeer geliefd bij de mens. Waarschijnlijk zit hun guitige uiterlijk, met hun spitse neus, kleine ronde oogjes en duizenden stekels, daar voor iets tussen. Egels wagen zich bovendien regelmatig in de buurt van mensen. Tuinen, bosranden, vochtige weiden, grasvelden, parken, en loofbos met ondergroei zijn de favoriete plekjes van de egel. Maar eigenlijk komen ze overal voor waar geschikte schuilplaatsen en voedsel zijn. Zelfs in open stadstuinen duiken ze op, als er maar voldoende groen is.

Ecostyle.be formuleert enkele tips om je tuin egelvriendelijk te maken:

  • Een wild stukje tuin biedt egels niet alleen beschutting maar ook veel voedsel. Ze voeden zich met slakken, kevers, larven, motten en andere insecten zoals regenwormen, oorwormen, duizendpoten en spinnen.
  • Heeft een egel eenmaal je tuin ontdekt, dan komt hij zeker terug, want egels zijn honkvast. Als ze eenmaal een ‘thuis’ gevonden hebben blijven ze daar vaak hun hele leven.
  • Iedere tuin is geschikt voor egels, zelfs in steden, op voorwaarde dat de egel er in en uit kan. Wanneer je ‘egelpoortjes’ (openingen van minimum 14 op 14 cm) in je schutting voorziet maak je in een gesloten tuin ook kans op egelbezoek.

Egel_tuin_fencetuinmagazine.be1

  • Als je snoeit, laat dan een hoopje takken en bladeren liggen. Een rommelhoekje met wilde planten en struiken waar egels tussen kunnen kruipen, vormt een ideale schuilplaats voor egels.
  • Als je een vijver of zwembad hebt in de tuin zorg dan voor een plankje of een ruwe rand zodat de egel er uit kan klimmen.
  • Verbrand nooit takken of draai geen composthoop om voor je er zeker van bent dat er geen egels onder zitten.
  • Help egels om de winter goed door te komen door ze tussen augustus en oktober te voeden met katten- of hondenvoer, een rauw ei, spekrandjes of speciaal egelvoer. Geef zeker geen melk, want daarvan kunnen egels ziek worden of zelfs sterven. Je geeft beter een kommetje water.
  • Wanneer je fruit beschermt tegen vogels met netjes, zorg er dan voor dat ze minimum 30 cm boven de grond hangen.

Foto’s: Tom Linster

%d bloggers liken dit: