Een karaktervolle tuin in Lasne

De tuin van Carine is omgeven door een scherm van groen waarin rechtlijnigheid en spontaneïteit hand in hand gaan. In het strijklicht van de herfst hullen bomen, heesters, siergrassen en winterharde planten de tuin in zachte en helle kleuren.

Haar handdruk is stevig en hartelijk. Carine Bia-Lagrange is een extraverte, joviale vrouw. Acht jaar geleden wierp ze zich enthousiast en waarschijnlijk ook heel oprecht in de politiek. Sindsdien tracht zij als schepen van de gemeente Lasne het leven van de bewoners van haar dorp en provincie te verbeteren. “In 1988 ben ik na een huwelijk, drie kinderen en een leven in het buitenland – in Afrika en de Verenigde Staten – teruggekeerd naar het dorp waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Ik kon mijn geluk niet op toen ik de kans kreeg om in een dergelijke geprivilegieerde omgeving te kunnen wonen. Toch waren er heel wat zaken die mij hinderlijk en storend leken. Volgens mij was een engagement dan ook de meest doeltreffende manier om bepaalde dingen binnen mijn bereik een duwtje in de goede richting te geven en dit op een meer harmonische, correcte manier die rekening houdt met de mensen en het milieu.”

Een houten huis
We bevinden ons volop op het platteland en toch is de hoofdstad niet veraf. Het huis van Carine en Vincent bevindt zich in een voormalige weide en is omgeven door een krans van gebladerte. Het is een mooie, moderne woning, opgetrokken in hout maar bekleed met gevelsteen om aan de toenmalige stedenbouwkundige eisen van de gemeente te voldoen. “We hebben geluk gehad dat we de woning hebben kunnen bouwen op grond die eigendom was van de familie van Vincent. Jammer genoeg moest het huis, met het oog op het gewestplan, langs de grote weg worden gebouwd. Een dwaasheid die vandaag tot lintbebouwing heeft geleid waardoor er ook minder overzicht over het landschap is.”

Lees het vervolg van deze reportage in het novembernummer van Fence.

Bestel je magazine hier.

%d bloggers liken dit: