Camellia japonica Higo © Agnès Pirlot

Een kijkje in de wintertuin van Yukiko

De Tuin ’t Heikehof van Yukiko in Beersel is bevolkt met camellia’s, winterviburnums, hei en groenblijvende struiken die haar buitenruimte ook in hartje winter blijven tooien. Onze redactie bracht een bezoek aan haar prachtige wintertuin. Kijk mee en laat je inspireren!

? Vind je dit artikel leuk? Neem hier een jaarabonnement op Fence Tuinmagazine en geniet tijdens elk seizoen van eindeloze tuininspiratie!

Tuinen en planten, de passies van Yukiko

Yukiko is een grote dame binnen de tuinwereld. Haar jeugd bracht ze door op het platteland in de buurt van Hiroshima in Japan.

“Mijn familie had een prachtig landgoed, maar pas toen ik mijn eigen tuin had, raakte ik geïnteresseerd in planten. Ik volgde lessen bij Jelena de Belder in Kalmthout. Ze liet ons bloemen, bladeren of stengels zien met een echt aanstekelijk enthousiasme. Ik zou terugkomen met wat Japanse groenten die ze in haar moestuin kweekte.”

Promenadetuin met groene uitzichten

De Tuin ’t Heikehof van Yukiko bevindt zich in Beersel, op de flank van een helling, met een vrij steile afdaling naar de Molenbeekvallei.

“Ik heb geprobeerd om een tuin te maken die op een natuurlijke manier in de omgeving past. Een deel van de tuin is omgeven door hagen die voor een bepaalde structuur zorgen, maar het geheel is natuurlijk, in die zin dat de inheemse planten en cultivars harmonieus samengaan.”

Een met gras begroeid pad leidt op natuurlijke wijze naar een kleine vijver. Aan beide kanten zien we eilandjes van plantages omgeven door hagen waar veldesdoorns, liguster, haagbeuk en groene en paarse beuken zich vermengen. Het is niet echt een landschapspark, maar een promenadetuin die uitnodigt tot ontdekking en die verschillende uitzichtpunten biedt richting weilanden en bossen.

Op een zeer steile helling aan de achterkant van het huis werd een kleine zen-tuin aangelegd. Die wordt begrensd door een trap van platte stenen en wit grind. “We plaatsten mosstenen, bamboeboeketten en kleine coniferen. Je moet het in het voorjaar zien als de Japanse azalea’s in bloei staan. Dat is echt een prachtig zicht.”

Wandeling in de wintertuin

De promenade in de tuin van Yukiko is een traktatie voor liefhebbers van zeldzame planten. Het einde van de winter is een bijzonder mooie tijd in de tuin met groenblijvende bladeren, kleurrijke bessen, opmerkelijke schorsen en vroege bloemen die de kou trotseren.

Tapijten van heide en nieskruid brengen de ondergroei tot leven. Grote dekens van Pennisetum alopecuroides liggen langs de oevers en zwaaien de hele winter zachtjes in de wind. De Sneeuwbal, de Viburnum tinus, parfumeert de perken vanaf november en vernieuwt zich vervolgens in maart-april, in eindstandige witte of roze-witte tuilen voor de variëteit ‘Lilarose’.

Net als in Engelse tuinen vormen de struikveronica’s mooie kussens aan de rand van het terras. Deze groenblijvende struiken zijn er in tientallen soorten en variëteiten. De Hebe pinguifolia met zilvergrijs blad groeit het krachtigst. Het donkergroene blad van de Hebe buxifolia lijkt sterk op dat van de buxus. Deze compacte heesters, zeer goed bestand tegen droogte, maar soms gevoelig voor vorst, doen het goed in perfect doorlatende grond.

De camellia heeft groot belang

Helemaal boven in de tuin, in het kreupelhout, begon Yukiko tien jaar geleden een opmerkelijke verzameling, die vandaag de dag bijna driehonderd camellia’s omvat.

De Camellia is een bloem uit mijn kindertijd, discreet, met kortstondige bloei. In Japan zijn er hele bergen bedekt met wilde camellia’s. Wanneer ik terug kwam van school, stonden er bloeiende heggen op weg naar huis. Ik plukte de bloemen en knabbelde aan de stampers. Het was erg zoet en lekker.”


Bezoek de Tuin ’t Heikehof

Wil je deze tuin zelf bezoeken? Op de website van Open Tuinen vind je meer informatie.


Meer lezen?

» Neem hier een abonnement op Fence Tuinmagazine.
Fence Boekenshop: Fence Tuinmagazine editie 6 2021 is nu verkrijgbaar. Boordevol tuintips en inspiratie voor de winter.
Fence Tuinmagazine editie 6 2021

Tekst: Agnès Pirlot

%d bloggers liken dit: