Een tuin van 6 bij 10

Privacy creëren in de achtertuin van een rijhuis is niet eenvoudig. Maar met de juiste wintergroene beplanting en indeling kan al veel. Tuinaannemer Jeroen Verheyen (Duo Verde) ging de uitdaging aan en toverde een simpel gazonnetje om tot een gezellige stadstuin met de nodige privacy.

Een gazonnetje in de achtertuin van een rijhuis biedt veel ruimte en is makkelijk te onderhouden. Maar het moet ook anders kunnen, dachten de bewoners. Zij wensten minder inkijk van de buren, nog minder onderhoud en dat alles in een sobere, maar toch speelse setting. Tuinaannemer Jeroen Verheyen toonde hen dat minder ook meer kan zijn. Hij startte met het rooien van het gazon en gaf de tuin meteen een groene omkadering. Niet te breed, want dan verlies je leefruimte. Tegen de afsluiting rondom plantte hij klimop, een dankbare wintergroene plant die snel toedekt. Daarboven verrezen de smalle kruinen van dicht bij elkaar geplante beuken. Ook zij behouden hun blad in de winter, wat de inkijk van de buren fors verminderd.

Bescherming tegen de zon
Nadat Jeroen de boompjes had aangeplant, gaf hij ze een jasje van jute om ze te beschermen tegen zonnebrand. Twee maal per jaar snoeide hij de kronen zodat de eigenaars al op korte termijn volledig beschut zaten. Onderaan mogen siergrassen hun witte bloeipluimen uitwaaieren, frisgroen tijdens lente en zomer, zachtgeel in het najaar. Verzekerd van prachtige kleuren, het hele jaar door.

Grillige esdoorn
Eenzelfde kleurenpalet gebruikte Jeroen in het dolomieten pad en het verhoogde, golvende plantvak dat hij stoer vervatte in cortenstaal. Twee opgesnoeide meerstammige esdoorns geven de tuin hoogte en diepte. ’s Avonds kunnen de bewoners hun grillige takken oplichten zodat het lijkt alsof de woonkamer niet stopt aan het achterraam. Als immergroen kunstwerk kozen de eigenaars voor één bolronde buxus, 1,2 meter in doorsnede en perfect gesnoeid tot aan de grond. Op het terras in antracietkleurige klinkers zitten de eigenaars omsloten en toch open. Dankzij de ingrepen van Jeroen is hun privacy gegarandeerd en kunnen ze in alle rust hun zomeravonden buiten doorbrengen. Daarvoor reiken zelfs de beukenbladeren boven het achterpoortje elkaar de hand.

%d bloggers liken dit: