Een zwemvijver? Vergeet de vergunning niet!
Waterpartijen geven je tuin een extra dimensie. Als je ze dan ook nog functioneel kan gebruiken als zwemvijver, maakt dat de tuinbeleving des te intenser. Toch is er ook een wat saaie, technisch-administratieve kant aan je vijver. In een aantal gevallen moet je immers een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. We zetten de voorwaarden op een rij.
Waarom een vergunning?
Technisch gezien is een vijver een wijziging in het reliëf van de tuin en voor de meeste reliëfwijzigingen heb je een vergunning nodig. De reden? Reliëfwijzigingen kunnen de ‘werking’ van een gebied wijzigen. Een voorbeeld: je hoogt jouw tuin over de volledige oppervlakte op met 1 meter. Dat zal ervoor zorgen dat de waterhuishouding van de omgeving wijzigt. Regenwater dat vroeger voor een deel langs jouw terrein afwaterde, zal nu allemaal naar je buur vloeien. Een ophoging op één plaats kan dus op een andere plaats voor problemen zorgen. In een stedenbouwkundige aanvraag moet je aangeven hoe je die wijzigingen zal opvangen. Maar de wetgever heeft wel voor een aantal versoepelingen gezorgd zodat je niet voor elke reliëfwijziging een vergunning nodig hebt. En de meeste vrijstellingen zijn van toepassing rond de woning.
De spelregels
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Je mag een vijver niet aanleggen tot tegen de scheiding van het perceel. Een afstand van één meter tot de scheiding aan de zijkant en achteraan, moet je respecteren.
Je mag maar 80 m² van dit soort oppervlakte hebben, de noodzakelijke toegangswegen buiten beschouwing gelaten. Die 80 m² is een absoluut totaal, je moet dus zowel de oppervlakte van de vijver, het tuinhuis, het terras, de volière en de serre in rekening brengen. Je mag de zwemvijver zonder vergunning niet overdekken maar een eenvoudig afdekzeil kan wel. De wetgever geeft wel de nodige vrijheden wat betreft de afwerking van de (zwem)vijver: behoud je de natuurlijke bodem, leg je een folie of maak je een betonnen kuip? Daar worden geen uitspraken over gedaan in de wetgeving. Dat geldt ook voor de vorm en de graad van afwerking van de vijver. Hou er ook rekening mee dat percelen in een verkaveling soms nog bijkomende verkavelingsvoorschriften opgelegd krijgen. Kijk die voorschriften zeker eens na.
Tuin- of landschapsplan
Laat je het ontwerp over aan een tuin- of landschapsarchitect? Vraag hem of haar dan zeker of er in het ontwerp rekening gehouden is met het al dan niet aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning. Het hoeft geen probleem te zijn wanneer je een vergunning moet aanvragen, maar je checkt het wel best op voorhand.
Nog administratieve vragen over je tuin of woning? Stel ze via [email protected].