CC BY-SA 2.0

Eind september is walnotentijd!

Eind september zijn de eerste walnoten rijp en mag je je klaar houden om de hele lading te oogsten. Maar hoe pak je dat nu precies aan?

De boom

Een walnotenboom kan tot wel 30 meter hoog worden. Je hebt er dan ook heel wat ruimte voor nodig: de boom grijpt zich diep in de grond vast en vraagt dus om heel wat vruchtbare grond. Na 4 à 8 jaar zal je van de eerste walnoten kunnen genieten.

Wanneer oogsten?

Wanneer de walnoten rijp zijn, barst de bolster open en lost de boom zijn vruchten. Natuurlijk zijn de walnoten niet allemaal op hetzelfde moment rijp. Geleidelijk aan zullen de noten, elk op hun eigen moment, lekker rijp worden. De oogst van de noten spreidt zich dus over enkele weken uit.

Hoe oogsten?

We kennen ze allemaal: natte noten met een bittere smaak, die een sterke geur en kleur op onze handen nalaten. Om te voorkomen dat de noten gaan schimmelen, raap je best elke dag de gevallen noten op. De stukjes bolster die op de noot blijven hangen, gecombineerd met de vaak natte ondergrond vormen immers de ideale omgeving voor schimmels.

Na het oogsten spoel je de noten best af met wat lauw water. Onderschat deze fase van het oogstproces niet: stukjes bolster die achterblijven op de noten verminderen de kwaliteit van de noot. Laat de noten nadien drogen in een goed verluchte ruimte. En daarna? Smullen maar!

Foto: Martin Fisch CC BY-SA 2.0

%d bloggers liken dit: