Elke dag vakantie

Heerlijk zwemmen, relaxen, ravotten met de kinderen op het gazon en ondertussen genieten van de kleurenpracht van Moeder Natuur. Dat klinkt als vakantie. Maar het kan ook bij je thuis, in je eigen tuin. Een koppel uit Jabbeke stapte met deze vraag naar tuinaannemer Bart Monbaliu: “Maak van onze tuin een plek waar we na een dag hard werken meteen kunnen ontspannen”. We nemen een kijkje naar het resultaat.

Wanneer we toekomen in Jabbeke treffen we een mooi verzorgde voortuin aan die niet meteen opvalt. De eigenaars wensten de voortuin sober te houden met enkel een klein gazonnetje. De tuinaannemer koos met wintergroene buxusbollen voor een eenvoudig effect en vond kleiklinkers die perfect bij de stijl van de woning pasten.

Dezelfde rustgevende aanpak met buxusbollen in verschillende groottes zien we ook wanneer we richting achtertuin wandelen. Het uitnodigende zwembad trekt meteen onze aandacht. Het is voorzien van alle aan- en afvoerleidingen voor een verwarmd monoblokzwembad dat met automatische chloordosering steeds de juiste waterkwaliteit garandeert. Door te kiezen voor een krachtige tegenstroominstallatie kan de familie ook in het water aan de conditie werken.

Lees de volledige reportage in het aprilnummer van Fence.

Naast het zwembad vinden we een kleine grasvlakte waar de kinderen de ruimte hebben om zich uit te leven. Het merendeel van de tuin werd voorzien van degelijke en natuurlijke verhardingsmaterialen waarvan de eigenaars jaren zullen genieten. Het loungeterras vervaardigd uit brede padoukplanken, is onzichtbaar verankerd in de bodem. Het hoofdterras bestaat daarentegen uit verouderde blauwe hardsteen wat een landelijke uitstraling geeft. Dat alles past perfect bij de oude Bourgondische dakpannen op het houten bijgebouw. Plaats genoeg voor een een occasioneel tuinfeestje met vrienden en familie.

Wanneer we rond het zwembad en langs het bijgebouw naar achteraan de tuin in wandelen, vinden we de jacuzzi verscholen tussen hoge en lage groenstructuren. Deze beplanting verzekert zowel sfeer als geborgenheid. Het lijkt ons heerlijk om hier na een lange werkdag te ontspannen met partner en kinderen. En bovendien werden in enkele struiken geluidsboxen geplaatst. Zo kan op elk moment van de dag de juiste sfeer gecreëerd worden met de juiste muziek.

Groen, groen en nog eens groen
Vooraleer de tuinaannemer met zijn ontwerp kon starten, kreeg de bodem een grondige behandeling. In de plantzones werd veencompost verwerkt. Er werden ook specifieke meststoffen aan het gazon toegevoegd en gezonde startvoeding aan de borderplanten gegeven. Het resultaat bleef niet uit, want de planten staan groen en gezond te pronken. Ze water geven hoeven de eigenaars nauwelijks te doen; de tuinberegening is gul wanneer nodig.

Het valt ons op dat er voor weinig bloemen geopteerd werd. De bewoners gaven de voorkeur aan een bescheiden beplanting. Naast de buxusbollen sieren vaste planten, siergrassen, enkele bloembollen en een aantal solitaire bomen en heesters de achtertuin. Maar of het nu sneeuwt, regent of stralend weer is, de tuin behoudt in elk seizoen zijn charme.

Deze tuin eindigde eerste in de wedstrijd “Vlaamse Tuinaannemer 2013/2014”.

Info www.tuinondernemingmonbaliu.be

%d bloggers liken dit: