(c) Arboretum Kalmthout

Emmenopterys Henryi bloeit in Arboretum Kalmthout

De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Het aantal bloeiwaarnemingen in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In België staat de teller hiermee op 5 keer.

De overvloedige regen en het warme weer hebben voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen komen nu volop open. De zomervakantie eindigt met zonnige en warme dagen, ideaal voor de Emmenopterys. Het is van 2009 geleden dat de boom Emmenopterys henryi nog uitbundig bloeide. Ook al is dit nog niet zo lang geleden, het blijft onzeker wanneer deze boom gaat bloeien, met een beetje pech moet je al gauw 20 jaar of langer wachten!

De mooiste boom van China
De Emmenopterys is familie van de koffie en werd in 1887 ontdekt in het subtropische zuiden van China. De boom is zeldzaam en bedreigd in de natuur. Bloeiende Emmenopterys verspreiden een erg fijn een aangenaam parfum. In de Chinese bossen kan men de geur tot op een afstand van 15 kilometer waarnemen.

Een stelling met uitkijkplatformen
Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, is er een tijdelijke stelling met 3 uitkijkplatformen gebouwd. Het hoogste niveau bevindt zich op 6 meter boven de grond. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Hoe lang blijft de boom bloeien?
Iedere bloempluim bestaat uit een zeer groot aantal bloemknopjes die niet allemaal tegelijkertijd openkomen. De bloei van de boom duurt dus zeker enkele weken. Als het weer warm en zonnig blijft, kan de bloei zelfs tot in de tweede helft van september blijven duren. Maar ook wanneer de bloemen verwelken en afvallen, blijft de Emmenopterys nog lang aantrekkelijk. De witte kelkslippen die tussen de trompetvormige bloempjes uitsteken, veranderen dan van kleur. Ze worden eerst roze en later bruin.

Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys met eigen ogen van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.

%d bloggers liken dit: