©Ingrid Allaerts

Eropuit naar de ‘Gentbrugse Meersen’

Het aantal inwoners in Gent stijgt stilaan richting 270.000 inwoners. Veel mensen wonen in dichtbevolkte wijken met weinig of soms helemaal geen eigen groen. Ook in de binnenstad was nood aan meer natuur. De stad zet daarom volop in op openbaar groen met groenpolen, wijkparken en buurtgroen. We bezoeken de groenpool ‘Gentbrugse Meersen’.

Groen in de stad

“Stad Gent wil meer Groen voorzien voor haar inwoners”, vertelt Astrid Debruycker – schepen voor openbaar groen. “Onze visie is dat elke inwoner van Gent moet kunnen beschikken over een wijkpark van 1 hectare groot op 400 meter wandelafstand van zijn woning én over woongroen (kleiner dan 1 hectare) op 150 meter van zijn woning. Daarnaast zijn er ook de groenpolen die de grote natuurgebieden moeten worden. De groenpool ‘Gentbrugse Meersen’ is intussen het verst gevorderd.”

Samen met onze gids Eva Verstraete – geograaf en groenpoolcoördinator – trekken we naar de ‘Gentbrugse Meersen’. Dit gebied bestaat uit drie delen: de neus, het zuidelijke deel en het noordelijke deel, elk met een eigen karakter. ‘De Neus’ ligt te midden van woonwijken zoals de woonwijk Ooievaarsnest. “In dit gedeelte willen we vooral de focus leggen op recreatieve elementen en in mindere mate op natuurelementen”, vertelt Eva.

Olifantenpaden

Onze wandeling begint aan de Braemkasteelstraat. Dit is de hoofdingang en tevens het vertrekpunt van twee wandelpaden: een pad van 2 km en een pad van ongeveer 6 km lang. Hoe dichter je bij de Schelde komt, hoe meer natuur en bos je ziet. Het wordt een wandeling van ruim twee uur, goed voor een zestal km. De betonnen wandelpaden vertakken in half verharde paden en kleine graspaden waarlangs je alle hoeken en kanten van het park kan ontdekken.

“Anders dan in sommige parken mag je hier overal wandelen. Zo ontstaan door de gebruikers spontaan kleine paadjes in het groen. We noemen dat olifantenpaden. Deze zomer en door het COVID-19-virus hebben heel wat wandelaars de ‘Gentbrugse meersen’ leren kennen en anders gaan gebruiken. Sportclubs gaven hun trainingslessen buiten. Mensen kwamen picknicken, fietsen, joggen en samenzitten tot in de late uurtjes. Soms kon je hier haast over de koppen lopen.”

Meer weten? Lees het volledige artikel in het nieuwe Fence Tuinmagazine.

www.visitgent.be


Tekst en fotografie: Ingrid Allaerts

%d bloggers liken dit: