Eropuit: Ontdek de toverhazelaars in Arboretum Kalmthout

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa. Kom het zelf ontdekken tijdens de Hamamelisfeesten!

De zoete wereld van de toverhazelaars

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken het arboretum van Kalmthout om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.

 

Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld zodat je er niet naar moet zoeken.

De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 190 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia ‘Jelena’ is een cultivar genoemd naar Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.

Bezoek de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

De Hamamelisfeesten zetten de prachtige toverhazelaars in de kijker. Dit kan je beleven tijdens de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout:

🌸 Een uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via pijlen en een routeplan.

🌸 Een gratis audiotour via de ErfgoedApp waarmee je tijdens het wandelen verhalen kan beluisteren over de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout.

🌸 Rondleidingen met gids, elke dag tot 27 februari, telkens om 14 uur. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder.

🌸 Privérondleidingen op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten.

Info, ticketprijzen en reservatie via www.arboretumkalmthout.be.

Wedstrijd voor tuinliefhebbers ‘Miss Hamamelis 2022’

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Arboretum Kalmthout ook de ‘Miss Hamamelis’ wedstrijd tijdens de Hamamelisfeesten. Wie de mooiste of best geurende toverhazelaartak uit eigen tuin presenteert, wordt door een professionele jury beloond met de titel van ‘Miss Hamamelis 2022’.

Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2022’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in 5 categorieën, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs.

Praktisch: Takjes inleveren aan de balie van het arboretum, op vrijdag 28 en zaterdag 29 januari tijdens de openingsuren of op zondag 30 januari tot 10.30 uur. Prijsuitreiking op zondag 30 januari 2022 om 15 uur. Meer info over de wedstrijd vind je hier.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: