Antwerps dakenfestival DAKkan

Datum/Uur - vr 18 september 2020 - zo 20 september 2020 (Volledige dag)
Categorie - Event

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september 2020 organiseert de stad Antwerpen voor de tweede keer het dakenfestival DAKkan.

Tijdens DAKkan ontdekken bezoekers de stad letterlijk op ongekende hoogtes. Het festival toont welke mogelijkheden daken kunnen bieden op vlak van openbare ruimte en klimaatbeheersing, en gebruikt hun vaak onbenutte oppervlakte om cultuur dichter bij de Antwerpenaren te brengen

DAKkan is het uitgelezen moment om te laten zien hoe groendaken kunnen bijdragen aan een meer klimaatrobuuste stad”, zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws. “Daken met planten, struiken of bomen houden niet enkel water vast na een regenbui, ze zorgen ook voor een betere afkoeling van de stad tijdens warme zomers. Verder bieden ze een plek aan tal van insecten en andere kleine dieren, waardoor de biodiversiteit in de stad stijgt. Een daktuin biedt dus tal van voordelen, niet enkel voor de eigenaars van het dak of de bewoners rondom die van een groener uitzicht genieten, maar voor de hele stad.


Voor de tweede editie van dakenfestival DAKkan zijn de organisatoren nu al op zoek naar inspirerende locaties. Waar zijn ze juist naar op zoek?

  • Daken die bezocht kunnen worden tijdens geleide dakwandelingen.
    Het EcoHuis organiseert tijdens DAKkan verschillende inspiratiewandelingen met een gids. Deelnemers bezoeken een aantal particuliere daken en krijgen ter plekke uitleg over hoe de bewoners ze vergroend hebben. Met de tips kunnen de bezoekers nadien zelf aan de slag om hun dak klimaatrobuust te maken.
  • Daken die vrij bezocht kunnen worden.
    Ook inwoners die graag op eigen initiatief tonen hoe zij van hun dak een extra buitenruimte of inspirerende groene buffer gemaakt hebben, kunnen deelnemen. Net als bedrijven die een gebruiksdak hebben en dat voor een breder publiek willen openstellen.
  • Daken waarop een culturele act of een voorstelling kan plaatsvinden
    Tot slot worden ook grote of kleine, private of publieke gebouwen gezocht waarop eigenaars zelf iets organiseren of waarvoor de DAKkan-organisatoren een cultureel programma (vertellingen, yoga, concert, film, theater, …) mogen samenstellen.

Eigenaars of huurders van interessante, toegankelijke daken, die hun locatie willen openstellen tijdens het weekend van 18, 19 en 20 september 2020 kunnen contact opnemen met geert.allaert@antwerpen.be.


Meer weten?
Kijk op www.dakan.be voor sfeerbeelden van de editie in 2018. Het programma voor 2020 en de deelnemende locaties komen online tijdens de zomer van 2020.

 

Google Map - , ()
Kaart niet beschikbaar
%d bloggers liken dit: