Planten- en tuinfeest van Aywiers

Datum/Uur - vr 04 oktober 2019 - zo 06 oktober 2019 (10:00 - 18:00 )
Categorie - Tuinbeurs
Locatie - Les Jardins d’Aywiers
Adres - Rue de l'Abbaye, 14, 1380 Lasne (België)

De elite van de plantkunde en de tuinbouw uit binnen- en buitenland zal op 4, 5 en 6 oktober aanwezig zijn in de voormalige cisterciënzerabdij van Aywiers. Een 200-tal professionals
uit de tuinwereld – boomkwekers, landschapsarchitecten, kunstenaars of ambachtslui, gespecialiseerde boekhandels, ontwerpers van tuinmeubilair – zullen op deze historische en magische plek bijeenkomen om de bezoekers langs het hele parcours tips en advies mee te geven. Ervaren tuiniers en tuinliefhebbers zullen er 1001 ideeën opdoen om hun eigen groene paradijs te scheppen.

SCHORS IN DE KIJKER
Dit najaar zetten de Tuinen van Aywiers de verkenning van de wereld van de wortels verder. Deze keer richten wij de schijnwerper op wortels die een hoofdrol spelen in ons dagelijkse leven, zowel in de keuken als in huis. Wortels die goed zijn voor ons en wat leven en opwinding brengen in de eenvoudigste maaltijd of de eenvoudigste kruidenthee. Wortels van planten zijn nuttig sinds mensenheugenis. Veel ervan zijn al heel lang ingeburgerd in onze culinaire gewoonten: wortels, bieten, rapen, radijsjes, rammenas, pastinaak… Ze zijn stuk voor stuk voedzaam en lekker. Ze kunnen op talloze manieren worden bereid en koks kunnen al hun talenten aanspreken. Met hun brede pallet aan smaken zorgen ze voor vele genoegens aan tafel.
Hun belang beperkt zich evenwel niet tot onze voeding. Zo bevat de wortel van de saponaria (uit de anjerfamilie) de stof saponine, die water doet schuimen en op zeep doet gelijken. De wortels van de Tagetes patula, beter gekend als afrikaantje, scheiden een stof af die de naburige planten beschermt tegen bepaalde parasieten (aaltjes). De iriswortel dient als basis voor pots-pourris, terwijl andere worden gebruikt bij de bereiding van kleurstoffen.

www.aywiers.be

Google Map - Rue de l'Abbaye, 14, 1380 Lasne (België)
Kaart wordt geladen...
%d bloggers liken dit: