Februari snoeimaand

Tijd om een aantal planten te snoeien, zoals Buddleja davidii (vlinderstruik), Hydrangea paniculata (pluimhortensia, als je deze in grootte wil inperken), bladverliezende Ceanothus zoals ‘Marie Simon’ en andere zomerbloeiers die bloeien op nieuw hout. Snoeien doe je steeds bedachtzaam en met veel overleg. Denk eraan dat je steeds een tak kan weghalen, maar eenmaal gesnoeid is dit niet meer terug te draaien. Neem dus regelmatig afstand van de struik waaraan je werkt en ga pas na goed observeren verder.

Sierkersen mag je niet in de winter snoeien! Zij zijn gevoelig voor loodglans, een schimmelziekte die de aangetaste bladeren een loodkleur bezorgt. Snoei sierkersen pas in de zomer en enkel als het absoluut nodig is.

Snoei niet te vroeg! Zeker bij gevoelige wintergroene planten, zoals Choisya, wacht je beter tot april. Winterharde wintergroene soorten, zoals Prunus laurocerasus, kan je eventueel wel aanpakken.

Snoei de toppen uit Mahonia x media om deze moeilijk vertakkende struik aan te moedigen zijtakken te vormen (doorbreken van wat men noemt “apicale dominantie”) en zo een mooiere plant te bekomen.

Vergeet de wintersnoei bij Wisteria niet! Kort de zijtakken in tot op twee of drie knoppen om bloei in de zomer te bevorderen.

%d bloggers liken dit: