Tuinplanten

Papierstruik (Edgeworthia chrysantha) bloeit in februari

Een heester met een nauwelijks uit te spreken Latijnse naam verrast ons in februari met een prachtige winterbloei. De zijdeachtige blaadjes die binnenin geel zijn, doen ons verlangen naar het voorjaar. Lees hier alles over de Edgeworthia Chrysantha of Papierstruik.

Plantenfiche van de Papierstruik

Latijnse naam: Edgeworthia chrysantha

Bloei: Van eind januari tot half maart openen boeketten van 5 cm breed hun kleine, buisvormige bloemen. Ze zijn aan de buitenkant bedekt met een fijne zijdeachtige witte donshaartjes, en aan de binnenkant zijn ze geel

Groei: Wanneer de heester volgroeid is, bereikt hij een hoogte van 1 tot 2 meter en een breedte van 2 meter. In de loop der jaren worden de lange, lichtgroene ovale bladeren dichter.

Bijzonderheid: Bloemknoppen die vóór de winter worden gevormd zijn vorstgevoelig. Hoewel de struik niet bang is voor vriestemperaturen, bloeit hij
mogelijk niet veel als hij te maken heeft met strenge winterse omstandigheden.

Plaats: De Edgeworthia, een plant van de ondergroei en de bosrand, geeft de voorkeur aan een locatie met een lichte schaduw. Voor een perfecte bloei plant je de Edgeworthia op een goed beschutte plek.

Goed om weten: De struik dankt zijn merkwaardige naam aan de Ierse botanicus die hem in de 19de eeuw in de Himalaya ontdekte: Michael Edgeworth

Experiment om te proberen: De stelen van de Edgeworthia zijn zo flexibel dat het mogelijk is om een knoop te leggen. Wanneer de Chinezen een tak knopen, doen ze een wens.

Benieuwd naar meer tuintips? Hier vind je mooie winterbloeiers voor je tuin.

De Edgeworthia chrysantha verrast ons in februari met een prachtige winterbloei. Kom hier alles te weten over deze heester. Fence Tuinmagazine is dé gids en inspiratiebron voor iedere tuinier die houdt van bloemen, planten, biologisch moestuinieren, tuindieren en nog veel meer.
© Luc Noël

%d bloggers liken dit: