© Velt

Fruit voor iedereen: Gentenaren plukken in eigen buurt

In de stad Gent staan heel wat fruitbomen en bessenstruiken op publiek domein. Tot voor kort wisten maar weinigen dat je er gratis fruit mag plukken voor eigen gebruik. En dus rotten elk jaar tonnen lekker en gezond fruit weg. Daar brengen Velt en het Gentse Pluk verandering in!

Meer dan 350 fruitbomen

Vandaag vind je op www.stad.gent/buurtfruit een link naar de digitale kaart van Gent en Garde met daarop alle stadsboomgaarden en plukplekken waar je gratis mag plukken. Maar liefst 33 plaatsen met 361 bomen bracht Velt samen met de groendienst in kaart. Je vindt ze op publiek toegankelijke plekken of op semi-publieke plaatsen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen. Niet alleen appels en peren, maar ook mispels, kersen, pruimen, noten, kweeperen en kersen zijn goed voor enkele maanden pluk- en snoepplezier voor iedereen.

Voedselkilometers besparen

Het blijft niet bij de huidige lijst: wie zelf te veel fruit in de tuin heeft en dat graag door anderen wil laten plukken, kan zijn of haar aanbod ook op de kaart zetten. Zo wilt Velt voedselverspilling tegengaan én ervoor zorgen dat gezond lokaal fruit voor elke Gentenaar beschikbaar wordt. Niet alleen goed voor de portemonnee en de gezondheid, maar ook voor het klimaat, want je spaart er een hoop voedselkilometers mee uit en zorgt ervoor dat er minder voedsel verloren gaat.

Rijke oogst

Pluk plukte in 2019 in totaal zo’n 4 ton fruit, goed voor 2100 liter sap en ook nog stroop en cider. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2018. Het allermooist aan dit verhaal is natuurlijk dat er dankzij dit Buurtfruit-project zoveel extra mensen mee hebben kunnen plukken en genieten van fruit, en dat er zo’n divers publiek heeft deelgenomen. Op naar een even rijke oogst in 2020!

%d bloggers liken dit: